Dva tjedna prije starta za UNICEF-ovu Mliječnu stazu prijavljeno 4000 sudionika

Utrci se pridružuju brojne poznate osobe, među kojima i naši paraolimpijci

23 Kolovoz 2021
Antonio Franko
Antonio Franko

Zagreb, 23. kolovoza 2021. - UNICEF ove godine u Hrvatskoj organizira jubilarnu, petu humanitarnu utrku Mliječna staza. Dva tjedna prije početka utrke, već je prijavljeno 4000 sudionika koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske jer je i ove godine utrka virtualna i odvijat će se na tisućama staza diljem zemlje. Među brojnim poznatim osobama koji podržavaju utrku su i naši paraolimpijci koji će predstavljati Hrvatsku na Igrama u Tokiju. Sudionike utrke u startnom paketu Zlatna zvijezda očekuje trkaća majica i unikatna medalja koju su izradila djeca s teškoćama, njihove obitelji i terapeuti

Hrvatski paraolimpijski odbor i ove je godine partner Mliječne staze, pa su utrku podržali i naši nagrađivani paraolimpijci od kojih će mnogi predstavljati Hrvatsku na igrama u Tokiju. 

„Od djetinjstva sam naučio da moram ulagati puno više truda kako bih postigao željene rezultate. No, jednako tako, oduvijek sam volio pomicati granice i zapravo sam na taj način teškoće pretvorio u mogućnosti. To je i glavna misao vodilja ovogodišnje Mliječne staze, UNICEF-ove humanitarne utrke, koja i ove godine u svom srcu ima djecu s teškoćama. Virtualna je pa baš svi, bez obzira na to gdje se nalaze ili koju aktivnost vole mogu sudjelovati i skupljati simbolične kilometre mogućnosti – hodajući, trčeći, vozeći bicikl, kolica, kako god!  I zato, tko još nije, neka se prijavi pa ćemo se zajedno virtualno družiti u rujnu i tako podržati djevojčice i dječake s teškoćama i njihove obitelji.“ rekao je Antonio Franko, paraolimpijac koji Mliječnu stazu podržava već drugu godinu zaredom. 

Ivan Katanušić

 

paraolimpijac Ivan Katanušić poziva sve da se priključe utrci koja je po mnogočemu puno više od utrke: „Iz vlastitog iskustva znam koliko je za djecu s teškoćama i njihove obitelji važna podrška i zato rado podržavam akcije poput UNICEF-ove Mliječne staze. Ponosan sam što mogu sudjelovati u ovoj utrci jer želimo ostvariti važan cilj – da svaka djevojčica i dječak s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj ima jednake mogućnosti i potrebnu stručnu pomoć. Uključiti se mogu svi – sami, u paru ili u timu s prijateljima i obitelji. Krećimo se, skupljajmo kilometre i pružimo podršku djeci s teškoćama!" 

O razlozima zašto podržava UNICEF-ovu humanitarnu utrku paraolimpijac Deni Černi je rekao: „U djetinjstvu mi se bilo teško nositi s invaliditetom, no srećom imao sam podršku roditelja i okoline pa mislim da mogu reći da je upravo podrška i uključenost djece s teškoćama najvažnija za njihov razvoj.  Sport mi je ispunio život, usrećio me i pokazao mi da mogu sve što zaželim – zato želim poručiti svima da se u rujnu virtualno okupe na UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi i tako pruže podršku djeci s teškoćama u razvoju! Vjerujte, to je najvažnije!” 

 

Deni Černi

Podršku utrci već su se ranije uključile i paraolimpijke Jelena Vuković i Nataša Sobočan

Među brojnim prijavljenim sudionicima su i udruge koje rade s djecom s teškoćama, osobe s invaliditetom, obitelji i djeca s teškoćama te veliki broj sportaša, umjetnika, televizijskih lica, glumaca i drugih osoba iz javnog života.  

Tako je hrvatski tenisač Borna Ćorić pojasnio zašto se pridružuje UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci: „Utrka Mliječna staza utrka je zajedništva jer smo svi zajedno dio jednog velikog i plemenitog cilja – podrške djeci s teškoćama. Zato se rado uključujem i ove godine i dajem svoj doprinos stvaranju boljeg, ljepšeg svijeta za svu djecu, a posebnu onu najranjiviju među nama! Zaista vjerujem da teškoće mogu postati mogućnosti ako se svi ujedinimo u podršci i zato pozivam i druge da se prijave kako bismo se u rujnu virtualno družili na Mliječnoj stazi i pomogli da svako dijete dobije priliku koju zaslužuje.“ 

Borna Ćorić

UNICEF-ova utrka će se održavati tijekom 10 dana, od 3. do 12. rujna, a sredstvima prikupljenim na ovogodišnjoj utrci UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.  

Budući da je ovogodišnja utrka organizirana s ciljem pružanja podrške djeci s teškoćama, unikatne medalje za sudionike izradila su djeca s teškoćama, uz pomoć njihovih roditelja i terapeuta. Medalje su izrađene u Dnevnom centru za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom u Zagrebu, a upotpunile su ih ručno pletene vezice izrađene u vukovarskoj udruzi za pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju Tko se boji sutra još?.  Jedinstvene medalje i vezice uključene su u startni paket Zlatna zvijezda kojih je ove godine dostupno ukupno 6000, nakon čega će se sudionici moći prijaviti na utrku uz startni paket Zvijezda koji uključuje pristup utrci kroz aplikaciju i donaciju. Za sve koji zakasne s prijavom uz paket Zlatna zvijezda, u UNICEF-ovom web shopu mogu se kupiti trkaće majice prošlogodišnjih UNICEF-ovih utrka.  

 

Prijavite se na utrku Mliječna staza 2021. na www.mlijecnastaza.hr! 

Pratite informacije o Mliječnoj stazi 2021. na službenom Facebook eventu utrke

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.