Konvencija o pravima djeteta

Djeca trebaju posebnu zaštitu

Djevojcica
UNICEF/Kljajo

logo CRC 30
UNICEF

Prije 30 godina svijet se ujedinio u želji da zajedno stvaramo svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno.

U trenucima kada se mijenjao svjetski poredak, padao Berlinski zid, rađao internet – svijet se ujedinio u obrani djece i djetinjstva.

20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti. Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine.

Prije prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta, nije postojalo široko prihvaćanje temeljne veze između dobrobiti djece i snage društava u kojima žive. Zato je Konvencija tako važna prekretnica. Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada.  Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Dječja prava su prava kojima se štite sve osobe mlađe od 18 godina. Označavaju ono što svako dijete treba imati ili smije učiniti. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može. Sva su prava povezana i jednako važna.  Osim što nam prava pripadaju jer smo se s njima rodili, jednako je važno da poštujemo i tuđa prava.

Svi koji žele upozoriti na slučaj povreda prava djeteta, mogu se javiti Uredu pravobraniteljice za djecu na e-mail adresu info@dijete.hr. Prijave se mogu odnositi na povrede prava pojedinog djeteta ili na opće pojave koje ugrožavaju prava i interese djece. 

Pročitajte i Brošuru s uputama "Kako podnijeti prigovor UN-u za kršenje prava djece u svojoj zemlji"

Konvencija o pravima djeteta u ikonama
UNICEF

Festival prava djece

UNICEF u Hrvatskoj radi na širenju svijesti o pravima djece kroz sve što radimo, a od 2009. godine kroz Festival prava djece progovaramo o temama prava djece s djecom, mladima, edukatorima i stručnjacima.

Na Festivalu prava djece svake godine sudjeluje tisuće djece i mladih iz cijele Hrvatske. Riječ je o festivalu koji slavi i promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih, ali i filmska ostvarenja odraslih autora koji promiču prava djece i mladih.

Kroz debatne projekcije srednjoškolci dobivaju priliku razmjenjivati mišljenja o raznim temama. Festival prava djece prvi je i jedini u potpunosti inkluzivan festival u Hrvatskoj – svi filmski naslovi prilagođeni su osobama oštećena sluha i vida, a sudjelovanje je u potpunosti besplatno jer želimo da kulturni sadržaji budu dostupni svima.

Igra Čovječe, ispravi se 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavio je jedinstvenu online igru Čovječe, ispravi se koja je posvećena pravima djeteta. To je ujedno i prva igra u Hrvatskoj prilagođena slijepoj i slabovidnoj djeci. Zaigraj igru i kreni na zabavno putovanje kroz prava koja pripadaju tebi i svoj drugoj djeci na svijetu. Otkrij zašto su prava iznimno važna, koja je razlika između potreba i želja, kakva sve prava postoje i još puno toga na covjeceispravise.unicef.hr.

 

Djeca igraju igru Čovječe, ispravi se
UNICEF