Smjernice za prevenciju i kontrolu virusa COVID-19 u obrazovnim ustanovama

Smjernice za zaštitu djece i podršku sigurnim školskim aktivnostima

Djeca peru ruke
Filippov/UNICEF

Istaknuto

Od ožujka 2020. godine epidemija bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) proglašena je  javnozdravstvenim hitnim stanjem od međunarodnog značaja, a virus se proširio u mnoge zemlje i područja. COVID-19 se i dalje širi te je važno da zajednice poduzmu mjere kako bi spriječile daljnje prenošenje, umanjile učinke epidemije i podržale kontrolne mjere.

Zaštita djece i obrazovnih ustanova posebno je važna. Potrebne su mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo potencijalno širenje COVID-19 u školskom okruženju. Međutim, važno je i izbjeći stigmatizaciju učenika i osoblja koji su potencijalno bili izloženi virusu. COVID-19 ne razlikuje granice, etničke pripadnosti, teškoće, dob ili spol. Obrazovne ustanove i dalje trebaju biti uvažavajuće, inkluzivne i podupiruće okruženje za sve. Mjere koje poduzimaju škole mogu istovremeno utjecati na sprečavanje širenja virusa COVID-19 od strane učenika i osoblja koji su možda bili izloženi virusu, a istovremeno smanjiti poremećaje u nastavi te zaštititi učenike i zaposlenike od diskriminacije.

Svrha ovog dokumenta je pružiti jasne i djelotvorne smjernice za sigurne aktivnosti kroz prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu COVID-19 u školama i drugim obrazovnim ustanovama. Smjernice su posebno važne Smjernice, posebno važne za zemlje koje su potvrdile prijenos virusa COVID-19, ali i relevantne i u svim ostalim kontekstima. Obrazovanje može potaknuti učenike da postanu zagovornici prevencije i kontrole bolesti kod kuće, u školi i u svojoj zajednici, razgovarajući s drugima o tome kako spriječiti širenje virusa. Održavanje sigurnih školskog okruženja ili ponovno otvaranje škola nakon zatvaranja iziskuje mnogo razmatranja, ali ako se provede ispravno, može promovirati javno zdravlje.

Izdavač
UNICEF, WHO i IFRC
Datum objave
Jezici
Engleski, Hrvatski

Dokumenti dostupni za preuzimanje