Детски рисунки се превръщат в плюшени играчки с „Вълшебният конкурс“ на ИКЕА

Всички приходи от продажбата на играчките SAGOSKATT отиват в полза на програмите на УНИЦЕФ за децата в България

01 Ноември 2019
Вълшебен конкурс на ИКЕА за играчки
IKEA

Стартира ежегодният конкурс за детска рисунка на ИКЕА, в който творенията на децата на лист хартия могат да „оживеят“ и да бъдат произведени като плюшена играчка от колекцията SAGOSKATT. „Вълшебен конкурс 6“ и колекцията SAGOSKATT са част от кампанията Let’s Play, която извежда на преден план ролята на играта – не само за децата, но и за всички хора – защото играта е незаменима човешка потребност.

Рисунка на вълшебен приятел

Тази година конкурсът за деца от 1 до 12 г. е отворен до 17 ноември 2019 г. и е част от инициативата „Време е за игри и добрини“, която подкрепя правото на всички деца да играят повече всеки ден. Всеки участник трябва да качи  рисунка на своя въображаем приятел на специалната платформа http://2019.ikeaplay.bg/. Трима от малките творци, събрали най-много гласове на сайта, и още 12, избрани от специално жури, ще бъдат финалистите от страната ни. Техните рисунки ще бъдат изпратени в ИКЕА Швеция, където измежду участници от целия свят, шест героя ще бъдат произведени като плюшени играчки и ще бъдат налични през следващата година във всички магазини на ИКЕА в цял свят.

В журито ще се включат Богдана Трифонова – радио и телевизионен водещ, Боряна Зафирова – творчески директор на детски научен център „Музейко“, д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България и Мая Велянова – мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА.

Деца помагат на деца

Рисунките от миналогодишния конкурс вече са произведени и са част от колекцията плюшени играчки SAGOSKATT на ИКЕА. Всички приходи от продажбата на колекцията отиват за подпомагане на програмите на УНИЦЕФ България, за да могат повече деца у нас да получат достъп до образование и бъдеще, изпълнено с възможности.

Какво постигнаха заедно досега ИКЕА и УНИЦЕФ?

Проектът „Заедно от детската градина“, който бе реализиран в периода 2016 г. - 2019 г. от УНИЦЕФ с подкрепата на ИКЕА и други партньори, допринесе за изграждането на приобщаваща и подкрепяща образователна среда в детските градини, която гарантира пълноценното развитие на потенциала и таланта на всяко дете с фокус върху децата със специфични потребности.

Благодарение на служителите и клиентите на ИКЕА България 16 детски градини, в рамките на проекта, са обзаведени и оборудвани със стаи за специализирана подкрепа. Това включва бюра, столове, маси, килими, щори, меки играчки и образователни материали. Стаята е проектирана от ИКЕА и УНИЦЕФ, за да подпомогне работата на психолозите, логопедите и специалните педагози за осигуряване на приобщаващо образование в детските градини. УНИЦЕФ насърчава екипите на детските градини да използват стаята не само за индивидуална, но и за групова работа с деца или консултации с родители.

Във втората фаза на проекта бяха трансформирани общи кътове в детските градини, в които да бъдат включени и библиотеки. ИКЕА предостави рафтове за книги в 14 детски градини от общините София, Монтана, Лехчево, Сливен, Велики Преслав и Нови пазар. Инициативата е насочена към стимулиране на интереса на децата към книгите и четенето. Децата имат целодневен достъп до книгите. Учителите и родителите се насърчават да използват тези пространства в рамките на различни дейности с децата.

В допълнение, част от средствата предоставени от ИКЕА България осигуряват домашен уют в детски центрове в няколко български града като Център за обществена подкрепа в гр. Нова Загора и гр. Берковица, три детски центрове за застъпничество и подкрепа ЗонаЗаКрила в градовете София, Монтана и Шумен, Център за подкрепа и развитие на деца в гр. Котел и други.

Играта е важна

Конкурсът за детска рисунка и колекцията SAGOSKATT са част от мащабната кампания на ИКЕА - Let’s play, която се провежда под надслов „Ела да играем!“. Чрез поредица от инициативи, компанията подкрепя правото на децата да играят и по този начин да развиват уменията и талантите си. Затова в дните до края на годината в магазина си в София, ИКЕА ще провокира посетителите с поредица от мини игри, защото освен за забавление, игрите са идеални за въображението и за изграждане на силни емоционални връзки в семейството.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.