Корпоративни партньори на УНИЦЕФ: Оrange Center

Вижте как заедно работим за децата в България

Момиче рисува
UNICEF Bulgaria/2016/Popov

Оrange Center се присъединява към партньорите на УНИЦЕФ, които подкрепят работата на организацията в посока повече деца в България да имат достъп до образование през 2013 г. УНИЦЕФ и Оrange Center работят съвместно в насока адресиране причините за отпадане и незаписване на децата в България за училище. Програмите са насочени към развиване на ранното учене, включване на децата във форми на предучилищно възпитание и образование, подкрепа за задържане в училище на момчетата и момичетата.

От 2016 г. Ориндж подпомага инициативата „Заедно от детската градина“. Тя се реализира в партньорство с МОН и допринася за изграждането на приобщаваща и подкрепяща среда в детските градини, която гарантира пълноценното развитие на потенциала на всяко дете, с фокус върху момчетата и момичетата със специфични потребности. С подкрепата на Orange Center и други УНИЦЕФ партньори 35 детски градини в областите София, Шумен, Сливен и Монтана са направили първите крачки към по-качествено и приобщаващо образование за децата със специфични нужди.

През пролетта на 2020 г., когато училищата бяха затворени като част от мерките за намаляване на разпространението на COVID-19, с подкрепата на Ориндж успяхме да осигурим на 414 деца (от 1 до 4 клас) от уязвими семейства в областите Монтана, Сливен и Шумен (Монтана, Лом, Берковица, Сливен, Нови пазар, Шумен, Каспичан, Велики Преслав и др.) химикалки, моливи, тетрадки, линии и гумички, за да им бъдат в помощ при учебния процес. 

„Ние от Orange Center вярваме, че всички деца имат право да растат като пълноценни и уверени личности и именно образованието е ключът към една по-успешна България. Не можем да си позволим да бъдем безучастни към факта, че всяка година хиляди български деца напускат преждевременно класните стаи, затваряйки след себе си вратата на възможностите. УНИЦЕФ има решение и ние избрахме да бъдем част от него. Надявам се да вдъхновим нашите клиенти и партньори да подкрепят съвместните ни усилия да върнем децата в училище.“

Валя Диаманди, изпълнителен директор на Orange center.

Корпоративно дарение

Oт юни 2014 г. Orange Center дарява 0,05 лв. от всяка сметка в магазините си в подкрепа на програмите на УНИЦЕФ за образование.

През 2014 г. Orange Center създава специална благотворителна колекция от коледни картички, която се обновява всяка година. Част от визиите, включени в колекцията, са създадени от деца, като знак на солидарност към децата в нужда. Orange дарява печалбата от продажбата на всички картички от благотворителната колекция в полза на УНИЦЕФ.

Kато част от дългосрочното партньорство с УНИЦЕФ, Orange Center създава луксозни благотворителни издания на някои от най-обичаните издания за деца. Kомпанията вдъхна нов живот на вечните класики „Малкият принц“, „Алиса в Страната на чудесата“, „Алиса в Огледалния свят“, "Питър Пан", "Вълшебникът от Оз", "Приказки от Оскар Уайлд". Orange дарява печалбата от продажбата на всички книги от благотворителната колекция в полза на УНИЦЕФ.

В допълнение на касите на магазините на Orange Center клиентите могат да закупят брандирани с логото на УНИЦЕФ артикули, приходите от които се даряват на организацията.

Дарения от клиенти

Клиентите на Orange Center имат възможност:

  • да направят дарение в полза на УНИЦЕФ на място в търговските обекти на веригите, чрез смс и онлайн;
  • да закръглят сметката си към по-висока сума, като добавената стойност автоматично се превръща в дарение към УНИЦЕФ.

Общо набраните средства по партньорството към 2019 г. са над 400 000 лв. Над 10 000 индивидуални дарители и компании се включиха в съвместната инициатива на Orange Center и УНИЦЕФ за закупуване на дарителски картички.