Историята на Георги – от отхвърляне в училище до вписване в средата

С помощта на училищния психолог момчето извървява дълъг път в отношенията с връстниците си

УНИЦЕФ
Момче е тъжно и преживява трудности с психичното си здраве
UNICEF Bulgaria/2021
30 Декември 2021

Отхвърлен от учители и съученици – така се чувства Георги до завършването на основното си образование. След като успява да преодолее психичните си травми, той е решен един ден да помага на други деца.

В училище интересите на Георги се различавали от тези на неговите връстници.

„Обичах да чета политически новини и книги, художествена литература. Много от случаите, в които показвах тези свои интереси, се чувствах отхвърлен и неразбран“, разказва той.

Като всеки на неговата възраст обаче той има нужда да споделя.

„Опитвал съм да взимам участие в час на класа, в часовете по гражданско образование, но реакцията беше на отхвърляне и агресия“, допълва Георги.

Агресията обаче от вербална прераства във физическа. За да се съхрани, момчето спира да ходи на училище. Вместо това посещава отворени лекции в университети и литературни клубове.

„Ходех на училище в онези моменти, когато вече се бяха насъбрали много отсъствия“, признава Георги.

Въпреки емоционалния срив, който изживява 14-годишният по това време Георги, с родителите му решават да продължи образованието си и започват да търсят друго училище. След няколко отказа момчето намира своето училище – 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри" в столичния квартал „Слатина“. Там получава подкрепа от директора и психолога на училището.

„Вече се чувствах приобщен и равноправна част от средата. Можех свободно и спокойно да говоря за това какво е моето мнение“, споделя той. За да се впише в средата и да бъде изцяло приет от съучениците си, Георги извървява дълъг път. През цялото време получава помощ от училищния психолог Анет Маринова.

„При психолога ми се налагаше да ходя всеки път, когато усещах, че се сблъсквам с предизвикателство, когато усещах по-голяма тревожност и напрежение около това как ще се развият нещата“

- отбелязва Георги.

UNICEF Bulgaria/2021

Психологът Анет Маринова разказа, че класната на Георги се е обърнала към нея, защото момчето е имало трудности във вписването в класа.

„Имаше редица трудности, които ставаха все по-видими – не само за неговите съученици, а и за училището“,

- коментира Анет Маринова.

След няколко години непрестанна работа с психолога Георги става все по-самостоятелен в училище. „В 11 и 12 клас вече успях да не се нуждая от психолога като помощник, като медиатор във всеки един мой разговор и можех да провеждам тези разговори сам, открито, ясно и без да чувствам страх“, спомня си Георги.

Днес той е студент по психология в Нов български университет. А след като се дипломира, е решен да помага на хора, които преминават през подобни на неговите трудности.

„Бих искал един ден да бъда „спасителят в ръжта“ за някой, който не е успял да намери такъв. Аз намерих своя в лицето на това училище“, категоричен е Георги.

Към това е насочена и кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на психичното здраве на децата и тийнейджърите в България. „Важното за нас в случая е да покажем, че индивидуалното психично страдание е нещо, на което училищната система трябва да обръща внимание, и когато не обръща внимание, то може да се засили“, подчерта Ивайло Спасов, директор „Комуникация за социално развитие“ в УНИЦЕФ България.

Затова е важна превенцията, казват още от УНИЦЕФ. „Защо да няма онлайн здравни услуги за психическа грижа, за психосоциална подкрепа? Затова искаме под формата на уебсайт, на мобилно приложение, на онлайн библиотека младите хора безплатно, анонимно и достъпно за тях от всяко кътче на България, дори най-малкото населено място, да могат да влязат и да прочетат какво е паническа атака, как да се справяме с нея, какво е депресия, наистина ли сме в депресия, или сме просто тъжни, какво е страх“, допълни Ивайло Спасов.


Повече за кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите в България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?” и как заедно можем да помогнем на тийнейджъри и младежи да се справят със стреса, тревожността и депресията в условията на пандемия можете да научите тук.

Подкрепете УНИЦЕФ да създаде онлайн платформа за детско и младежко психично здраве, като станете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения от 5 лв. към УНИЦЕФ. Изпратете СМС с цифра 5 на 1021 или дарявайте онлайн на dari.unicef.bg. Основен медиен партньор на кампанията е Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо.