Značaj prvog dodira

Kada je rođena, Elena je imala samo 980 grama.

Vladimir Banić
Mala Elena u inkubatoru.
UNICEF Srbija/2018/Pančić
04 Maj 2018

Kragujevac – Malena Elena Stojić je prilično požurila sa upoznavanjem sveta. Rođena je u 29. nedelji, tačnije, čitava dva meseca pre vremena, u porodilištu u Kragujevcu.

Drugo je dete u porodici, ali prvo koje svoje prve dane po rođenju provodi van doma Stojića. Njena mama Mirjana se priseća kako se osećala kada ju je prvi put videla u inkubatoru.

„Kada je rođena, Elena je imala samo 980 grama i briga za njen razvoj bila je ogromna. Sam čin porođaja je stresan, ali, mnogo stresnije je kada ne možete da budete sa svojom bebom,“ kaže Mirjana Stojić.

Više od 30 dana ona je Elenu gledala kroz providni zid inkubatora. Prvi fizički kontakt, toliko važan, nije im bio moguć jer nisu postojali uslovi za to.

Ipak, sve se promenilo donacijom UNICEF-a kragujevačkom Centru za neonatologiju.

Onog trenutka kada sam svoje dete uzela u naručje i privila je na grudi magija je počela… Sve je stalo i samo smo nas dve bile bitne u tom trenutku. 

mama Mirjana

Posebne fotelje i bluze koje omogućavaju roditeljima da u dužem periodu na grudima drže prevremeno rođenu novorođenčad, male kape i čarape koje uz bluzu zadržavaju toplotu bebe, omogućile su da Elena po prvi put ostvari kontakt „koža na kožu“ sa svojom mamom i, tako pripijena na Mirjaninim grudima, uživa i ostvaruje sve koristi ovog kontakta za svoje zdravlje i razvoj.

„Onog trenutka kada sam svoje dete uzela u naručje i privila je na grudi magija je počela… Najveće zadovoljstvo; najslađe stvorenje koje postoji je uz mene! Sreća, radost… Sve je stalo i samo smo nas dve bile bitne u tom trenutku. Uživale smo tako, a tih skoro 2 sata kao da je trajalo večnost!’’ opisuje prvi trenutak kada je Elenu stavila na grudi mama Mirjana.

Poredi ponašanje svoje kćerke pre i posle prvog njihovog kontakta „koža na kožu“.

„Elena je čupala sonde, čupala je sve te kabliće, ali već posle prvog kontakta ,koža na kožu’ pokazala je smirenost. Smanjile su se frekvencije srčanih otkucaja dok je bila na mojim grudima. Takođe, napredak po pitanju njene težine je bio vidan. Već prvi dan nakon našeg kontakta je imala rapidan skok u težini koji nije zabeležen nijedan prethodan dan.“

Mama Mirjana privija Elenu na grudima.
UNICEF Srbija/2018/Pančić
Zahvaljujući posebnoj fotelji i drugoj opremi, Elena može da provodi vreme van inkubatora, pripijena uz maminu kožu.

Dr Ristić, načelnica Centra za Neonatologiju u Kragujevcu, ističe značaj donacije dvadeset „gnezda“ za pozicioniranje beba dok su u inkubatoru:

„To im pomaže da zadrže položaj sličan onom koji bi još imale u maminom stomaku da nisu ranije rođene. Sve ovo nama izuzetno znači jer smo se pre snalazili kako smo znali i umeli“, kaže dr Dragana Ristić.

Psihomotorni razvoj prati uvećanje bebine mase. Elena, ne samo da dobro napreduje u težini već je odmah počela da ostvaruje socijalni kontakt sa mamom.

Kontaktom koža na kožu kod beba se smanjuje stres jer su u prilici da slušaju mamino srce, glas i osećaju temperaturu i miris maminog tela. A kod mama se podstiče laktacija koja je izuzetno važna zbog prirodne ishrane deteta.

doktorka Dragana Ristić

„Kada vidim da se Elena osmehne vidim neverovatnu sreću, znači – ona je dobro. Čim se osmehuje, ona je dobro. Ona je zadovoljna beba, zadovoljna je svim ovim što se radi za nju, što joj je omogućeno, što joj je pruženo. Znači, srećna je beba, a srećna je i mama.“

Zašto je dodir kože bebe i kože roditelja toliko važan objašnjava dr Dragana Ristić:

„Kontaktom koža na kožu kod beba se smanjuje stres jer su u prilici da slušaju mamino srce, glas i osećaju temperaturu i miris maminog tela. A kod mama se podstiče laktacija koja je izuzetno važna zbog prirodne ishrane deteta.“

UNICEF Srbija

A, koliko sve ovo znači Mirjani i njenom suprugu koji je takođe iskoristio mogućnost ostvarivanja kontakta „koža na kožu“ sa kćerkom Elenom?

„To je delovalo kao ostvarenje najvećeg sna za nas. Bez obzira na to koliko je ona mala, strah kako uzeti tako malo dete nije ni postajo, nadvladala me je želja da je samo uzmem u ruke i privijem uz sebe jer to je moja misija kao majke – priviti na grudi svoje dete i pružiti mu sigurnost i udobnost koju zaslužuje svako dete“.

U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, UNICEF sarađuje sa Kliničkim centrom Kragujevac radi poboljšanja uslova za lečenje prevremeno rođene dece u Centru za neonatologiju.

Osim u nabavku medicinske opreme, uloženo je i u dodatnu edukaciju 30 pedijatara neonatologa i pedijatrijskih medicinskih sestara i tehničara iz Centra za neonatologiju u Kragujevcu.