UNICEF poklonio pasterizator humanog mleka Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

Aparat obezbeđen promptnom podrškom porodične kompanije Petite Geneve Petrović

15 Jun 2023
pasterizator dodela KCV 2023
UNICEF Srbija/2023/Milena Đorđević

Novi Sad, 15. jun 2023. godine -  UNICEF je poklonio pasterizator donorskog humanog mleka Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine koji je obezbeđen zahvaljujući donaciji kompanije Petite Geneve Petrović. Majčino mleko idealna je ishrana za svako novorođenče, međutim u nedostatku majčinog mleka, donorsko mleko je drugi najbolji izbor za svako dete, a posebno prevremeno rođene bebe ili teško bolesnu novorođenčad. U ime UNICEF-a u Srbiji, pasterizator je direktorki Instituta, prof. dr Jeleni Antić, i načelniku Službe za neonatologiju, prof. dr Slobodanu Spasojeviću, uručila Jelena Kovačević.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Novog Sada, pokriva teritoriju Vojvodine i bavi se zbrinjavanjem svih pacijenata od novorođenačkog uzrasta do 18. godine.

UNICEF je naš stalan i pouzdan partner i pasterizator za tretiranje humanog majčinog mleka je veoma vredan poklon, jer je humano, odnosno majčino mleko najbolje za tretman novorođenčadi, čak i u najranijem uzrastu“, izjavila je prof. dr Jelena Antić, direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

U Institutu je pre 10 godina uspostavljena Banka mleka i do sada je ovde pasterizovano više od 2,7 miliona litara humanog mleka koje je namenjeno lečenju pacijenata. Institut godišnje zbrine oko 650 svih novorođenčadi, uključujući prevremeno rođenu i ročnu novorođenčad i oko 350 životno ugroženih, prevremeno rođenih ili bolesnih beba.

U nekom trenutku, svako od ovih 650 novorođenčadi tokom svog boravka na Institutu, prima mleko iz Banke humanog mleka. UNICEF je reagovao veoma promptno i u najkraćem roku su ekstremnim zalaganjem uspeli da obezbede ovaj ključni aparat u Banci mleka, jer bez pasterizatora donorsko humano mleko ne bi moglo biti primenjeno kod naših pacijenata“ izjavio je načelnik Službe za neonatologiju prof. dr Slobodan Spasojević.

U Srbiji postoje samo dva ovakva aparata, jedan u Institutu za neonatologiju u Beogradu i drugi u Novom Sadu. Banka mleka je ključna za optimalnu ishranu, kao i napredovanje novorođenčadi, a najnovija istraživanja govore da je i ishrana deo lečenja životno ugrožene novorođenčadi.

Mleko majke je više od hrane i bebama obezbeđuje najbolju osnovu od prvih dana. Zahvalni smo kompaniji Petit Geneve Petrović koja nas je podržala i zahvaljujući posvećenosti ovakvih partera iz privatnog sektora, mi možemo da gradimo otpornije društvo“, izjavila je Jelena Kovačević iz UNICEF-a Srbija.

Obezbeđeni pasterizator humanog mleka namenjen je deci koja su rođena pre vremena, ali i deci koja se nalaze na lečenju u Institutu koja ne mogu da dobiju majčino mleko, jer njihove mame nisu pored njih. Vrednost donacije iznosi 4.850.000 dinara i ona je obezbeđena kao deo hitnog apela koji je Institut uputio UNICEF-u kada je zamolio za podršku.

I u vremenima poput ovih, osećamo potrebu da podržimo najosetljivije članove našeg društva - prevremeno rođene bebe. Pružili smo podršku UNICEF-u u nesebičnoj borbi i njihovoj posvećenosti za bolju budućnost najmlađih, svesni važnosti uloge privatnog sektora u kreiranju zajednice u kojoj svako dete ima šansu da ostvari svoje potencijale i snove. Kao porodična kompanija koja odgovorno posluje u svom okruženju, trudimo se da prepoznamo različite potrebe našeg društva i duboko verujemo da zajednička akcija i udruživanje različitih partnera mogu kreirati održive promene“ izjavio je Petar Petrović u ime porodične kompanije PETITE GENEVE PETROVIĆ.

U Srbiji se svake godine rodi oko 62 hiljada dece, od kojih je nešto više od 4.000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. UNICEF od 2017. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, radi na modernizaciji i opremanju Neonatalnih jedinica za intenzivno zbrinjavanje u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.