UNICEF isporučio dva inkubatora Institutu za neonatologiju u Beogradu

17 Novembar 2021
UNICEF donates incubators to Neonatology Institute Belgrade
UNICEF Srbija

Beograd, 17. novembar 2021. godine – UNICEF je danas, kada se obeležava  Svetski dan prevremeno rođenih beba  donirao dva inkubatora Institutu za neonatologiju u Beogradu, našoj vodećoj instituciji za brigu o prevremeno rođenim bebama. Donaciju je UNICEF obezbedio iz sopstvenih sredstava, reagujući na povećane potrebe za zbrinjavanjem beba i dece koja sve češće bivaju zaražena virusom COVID-19.

Briga o prevremeno rođenim bebama, kao najosetljivijim članovima našeg društva, dodatno je otežana u uslovima COVID-19 pandemije. UNICEF je bio sa nama od početka izbijanja krize, ne zaboravljajući da je posebno u ovim u okolnostima mnogim tek rođenim bebama svakodnevno potrebna pomoć zdravstvenog sistema.

Upravo je UNICEF  davne 1948. godine opremio ovu ustanovu tada dostupnom opremom, čime ona  postaje pilot ustanova za lečenje prevremeno rođene dece. Daljim razvojem Institut zauzima lidersku poziciju u zemlji i regionu u oblasti lečenja prevremeno rođene dece. 

Posvećeni tim lekara i zdravstvenih radnika na Institutu se trudi da i u najtežim okolnostima osigura  primenu najviših standarda intenzivnog  lečenja i porodično orijentisane razvojne nege. Ovo uključuje i ishranu majčinim mlekom, prisustvo porodice i primenu najsavremenijih metoda koje su veoma važni stimulansi za pravilan rast i razvoj novorođenčeta i uspostavljanje emotivnog odnosa sa roditeljima, čija je uloga od prvog dana od neprocenjive važnosti. 

Mi smo zahvalni UNICEF-u što je brzo reagovao na naše povećane potrebe za dodatnim zbrinjavanjem ugrožene i preterminske novorođenčadi, posebno u uslovima pandemije. Inkubatori koje smo upravo dobili će nam značajno pomoći u lečenju i nezi ovih malih, najvulnerabilnijih pacijenata“, izjavila je Prim. dr Milica Ranković-Janevski, direktorka Instituta.

U Srbiji se svake godine rodi oko 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške.

UNICEF je krajem prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenuo kampanju Tako mali da bi u srce stali sa ciljem dodatnog opremanja jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u Srbiji. Od početka godine, uz podršku privatnog sektora i humanih pojedinaca, obezbeđena je  oprema za modernizaciju neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu u vrednosti od 24.163.788,65 dinara. Isporučeno je 8 inkubatora, 4 sistema za terapiju hipotermijom, 2 reanimaciona stola, 4 fotelje „koža na kožu“, 18 infuzionih pumpi, 5 aspiratora, 4 sistema za torakalnu drenažu, 2 sistema za neinvanzivnu ventilaciju novorođenčadi i druga oprema.

„Jedan od načina na koji UNICEF pomaže zdravstveni sistem je i podrška u opremanju jedinica za intenzivnu neonatalnu negu neophodnom medicinskom opremom. Donacija ova dva inkubatora je doprinos naporima za spasavanje života najugroženije dece.

„UNICEF i Institut za neonatologiju zajedno rade na tome da i specijalizovana medicinska oprema i podjednako značajne nemedicinske procedure, poput kontakta majke i bebe „koža na kožu“, ishrane humanim mlekom, učešća roditelja u brizi o detetu od prvog dana života, budu dostupne prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima. Rezultati ove saradnje vidljivi su i na odeljenjima intenzivne neonatalne nege u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, čiji Centar za neonatologiju je danas, zahvaljujući našem partneru, kompaniji Delez Srbija, dobio aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi.

Pandemija COVID-19 dodatno je naglasila potrebu za poboljšanjem uslova za zbrinjavanje prevremeno rođenih beba i UNICEF i predstavnici zdravstvenog sistema Republike Srbije će nastaviti da rade zajedno na stvaranju najboljih uslova za svako dete“, izjavila je zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, Josi Ečeveri Burkhart.

Od 2017. godine, kada je UNICEF podržao opremanje jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u Srbiji kako bi preveremeno rođena i bolesna novorođenčad dobila adekvatnu podršku da bi preživela i napredovala, UNICEF je uložio ukupno 61.463.023,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

Svetski dan prevremeno rođenih beba, pored Beograda, obeležen je danas u svim neonatalnim jedinicama u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu koji je dobio aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi koji spašava živote bebama koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.