Od rođenja do prvog dana škole – Bebbo mobilna aplikacija nudi odgovore na mnoga pitanja roditelja

Aplikacija nastala u Srbiji biće dostupna u 11 zemalja i teritorija

10 Februar 2022
UNICEF Srbija / 2022

Beograd, 10. februar 2022. godineBebbo mobilna aplikacija dostupna je od danas u Google i Apple onlajn prodavnicama. Bebbo je podrška koja treba roditeljima u prvim godinama života njihovog deteta, kako bi pratili rast i razvoj, brinuli o zdravlju i ishrani deteta, pravovremenim pedijatrijskim pregledima i vakcinaciji, ali i brinuli o sebi. Bebbo je unapređena verzija aplikacije „HaloBeba – Vaš saputnik u roditeljstvu“ koju su razvili UNICEF u Srbiji i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, zajedno sa telefonskim savetovalištem HaloBeba, a u saradnji sa Nordeus fondacijom. Ova nova Bebbo aplikacija biće dostupna u 11 zemalja i teritorija, na 19 jezičkih varijanti.

Informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, igri, učenju i zdravlju, najtraženije su među roditeljima, a Bebbo aplikacija nudi upravo odgovore na ova pitanja, kao i na dokazima zasnovane savete u vezi sa zdravljem dece.

„Nova i unapređena HaloBeba mobilna aplikacija - Bebbo - je naš poklon onima koji su najvažniji u prvim godinama života svakog deteta – a to su roditelji! Nudeći praktične smernice i savete, ovaj inovativni alat je korak ka bezbrižnijem i podsticajnom roditeljstvu. Nadamo se da će ova unapređena i poboljšana aplikacija postati saveznik u odrastanju svakog deteta i podrška roditeljima ako imaju bilo kakve nedoumice. Posebno smo ponosni na činjenicu da je Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju prepoznala inovativni kvalitet originalne HaloBeba aplikacije, na čijim temeljima je nastala Bebbo aplikacija, i omogućila je da ova nova aplikacija bude dostupna i van granica Srbije“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Ovaj sveobuhvatni vodič za roditeljstvo i odrastanje deteta dostupan je korisnicima i Android i iOS uređaja, u onlajn, ali i oflajn modalitetu kada se sadržaj prethodno učita sa interneta, pa će biti dostupna i onima koji nemaju uvek internet konekciju.

„Veliko nam je zadovoljstvo što će savetovalište HaloBeba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd na ovaj način proširiti i obogatiti podršku koju svakodnevno pruža roditeljima i svima koji se o deci staraju. Savetovalište godišnje pruži skoro 150.000 saveta telefonom, pre svega o nezi dece tokom bolesti, stomačnim grčevima, higijeni i dnevnim rutinama, savetima u vezi dojenja i ishrane, značaju vakcinacije, ali i o stimulaciji razvoja, značaju odnosa roditelja i dece i drugim temama za koje postoji interesovanje. Stručan i pravovremen savet telefonom uz izuzetnu ljubaznost sestara je, za mnoge roditelje pravi lek koji ih umiri i ohrabri. Izradom aplikacije Bebbo, Zavod i UNICEF su nastavili dugogodišnju uspešnu saradnju u cilju dobrobiti dece“, izjavila je prof. dr Dušanka Matijević, direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Nordeus fondacija, kao partner, i stručnjaci kompanije Nordeus bili su instrumentalni za razvoj aplikacije.

„Znanje i tehnologija ne poznaju granice, već njihova snaga raste deljenjem. Tome u prilog govori i to da ovakav sistem podrške prelazi granice naše zemlje i širi svoj pozitivni uticaj. Ponosni smo zbog prilike da, od prvog dana, doprinesemo svojim znanjem i iskustvom. Ovako široko dostupna i besplatna podrška mnogo znači, kako roditeljima, tako i deci, a posebno je neprocenjiva sada, kada su i zdravstveni i obrazovni sistemi pred izazovima pandemije“, izjavio je Branko Milutinović, generalni direktor Nordeusa i jedan od osnivača Nordeus fondacije.

Sadržaj aplikacije može se personalizovati prema uzrastu deteta, a svi podaci se čuvaju na ličnom uređaju korisnika. Mogu ga koristiti oba roditelja istovremeno za jedno ili više dece.

Pomoću aplikacije Bebbo, roditelji mogu da redovno prate rast svog deteta i dobiju preporuke kako da podstaknu napredovanje u skladu sa dečijim uzrastom. Ovaj interaktivni vodič kroz roditeljstvo omogućava roditeljima da evidentiraju preventivne pedijatrijske i druge lekarske preglede, prate kalendar vakcinacije, beleže primljene vakcine, dobiju podsetnik o predstojećim vakcinacijama. Takođe, kada im ponestanu ideje za dnevne aktivnosti sa decom, mogu da konsultuju Bebbo aplikaciju, koja će preporučiti upravo one koje najviše podstiču učenje i razvoj, a tu je i biblioteka saveta sa preko 700 članaka i video zapisa.

Bebbo aplikacija je deo Programa podrške podsticajnom roditeljstvu kroz igru, koji sprovode UNICEF i Vlada Republike Srbije, uz podršku LEGO fondacije.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.