Čovečnost je najveći dar

UNICEF u Srbiji poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama pomognu deci i porodicama u Srbiji

17 Novembar 2023
babusnica hct 2021
UNICEF Srbija/2021/Shubuckl

Beograd, 16. novembar 2023 – U susret predstojećim praznicima, UNICEF u Srbiji pokreće kampanju kojom želi da skrene pažnju na decu i porodice koji se suočavaju sa izazovima koje donosi siromaštvo. Ujedno, UNICEF poziva pojedince i poslovnu zajednicu da pokažu solidarnost i podrže one kojima je pomoć najpotrebnija.

Svet se suočava sa kompleksnim i međusobno povezanim krizama koje utiču na živote i dobrobit dece širom sveta. U Srbiji, deca osećaju posledice, jer nijedna kriza nije izolovana i lako se preliva iz jedne zemlje u drugu. Podaci UNICEF-a otkrivaju da jedno od desetoro dece u Srbiji živi u siromaštvu, sa tendencijom rasta zbog uticaja globalnih kriza.

Porodice s malom decom, deca iz romskih zajednica i ona koji žive na selu posebno su ranjivi. Siromaštvo ostavlja ozbiljne posledice na sveobuhvatni razvoj dece i istovremeno negativno utiče na izgradnju ljudskih resursa koji su ključni za održiv ekonomski razvoj zemlje. S obzirom na to da deca čine svega 17% populacije Srbije, UNICEF u Srbiji naglašava važnost da da svako dete dobije mogućnost da ostvari svoj puni potencijal - da zablista i promeni svet.

Ako dete živi u porodici koja se bori da zadovolji njegove ili njene osnovne potrebe, ako uvek stoji po strani, neprimećeno i nevidljivo, to dete ima veće šanse da ranije napusti školu, da doživi nasilje ili da ima lošije zdravstvene ishode. Zato je važno da podržimo svako dete koje život udaljava od prilika za bolji život i ostvarenja snova.

Investiranje u zdravstvo, obrazovanje, socijalnu zaštitu i efikasne programe usmerene na smanjenje siromaštva predstavljaju temelj za napredak i razvoj dece, njihovih porodica, kao i za unapređenje celokupnog društva.

Građani Srbije i poslovna zajednica neguju kulturu solidarnosti i uvek su spremni da pruže podršku deci i najranjivijim porodicama u našoj zemlji. UNICEF poziva da se i ovaj put odazovu apelu za pomoć najugroženijoj deci i njihovim porodicama.

Građani i preduzeća u Srbiji mogu da se pridruže UNICEF-u  i izvrše  donacije putem veb sajta donacije.unicef.rs ili uplatom na račun Banke Intesa, broj: 160-666-18, svrha uplate: čovečnost je najveći dar.

Donacije prikupljene kroz ovu kampanju omogućiće sprovođenje programa za pomoć deci i porodicama u Srbiji, uključujući kroz isplatu jednokratne finansijske pomoći, stručnu podršku deci sa smetnjama u razvoju, i obezbeđivanje asistivne tehnologije za podršku deci u učenju.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.