Kutak za igru

predlozi igara koje mogu da se igraju kod kuće

Porodica u igri u skrovištu napravljenom od čaršava
UNICEF Srbija/2020

Dragi roditelji i svi koji brinete o deci,

Pred svima nama je jedna izazovna situacija. Preproučene mere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv COVID-19 epidemije, ali donose i promene u rutinama za sve članove porodice.

Prirodno je da osećate strah, uznemirenost i neizvesnost. I deca mogu da se osećaju zbunjeno, tužno, uplašeno ili zabrinuto. Ali oni imaju mnogo manje iskustva od svojih roditelja i zato im je teže da se nose sa kriznom situacijom. Zato su roditelji glavni uzor svojoj deci.

Vrtići i škole privremeno ne rade, deca provode više vemena kod kuće, a zbog toga vi možete da osećate dodatni pritisak i odgovornost da organizujete dnevne aktivnosti sa decom. Zato zajednička igra može da pomogne i vama i deci. Deca će se osećati sigurnije u doba neizvesnosti, lakše će obraditi zbunjujuće informacije, zbližiće se sa roditeljima i uvećaće svoje kapacitete i veštine za buduće izazove u životu.

Zajednička igra može da pomogne i roditeljima i deci. Deca će se osećati sigurnije u doba neizvesnosti, lakše će obraditi zbunjujuće informacije, zbližiće se sa roditeljima i uvećaće svoje kapacitete i veštine za buduće izazove u životu.

Na ovom sajtu možete da pročitate kako da uz pomoć igre i zajedničkih aktivnosti prevaziđete izazove i teške situacije, ali i kako da podstaknete razvoj svog deteta, osnažite i obogatite porodične veze i odnose.

Ovde možete da pronađete predloge igara ili zajedničkih aktivnosti koje možete da radite sa vašim detetom.

Redovno ćemo ažurirati sajt i dodavati nove ideje i predloge.

U doba neizvesnosti, igre koje pomažu detetu da se oseća sigurno su sjajan izbor. Izgraditi svoje Skrovište zvuči kao odličan plan!

Izgradnja i stvaranje nečeg novog daju detetu snažan osećaj nezavisnosti, autonomije i samostalnosti. Osobine koji svaki roditelj želi za svoje dete.

Moje skrovište
UNICEF Srbija/2020

1. Moje skrovište – ideja za malu decu i predškolce

Skrovište može biti bilo šta što dete izabere kao svoje sigurno mesto. Može da bude sagrađeno od bilo kojih materijala i bilo gde u kući. Jastuci, čaršavi, ćebad, stolice, stolovi, kutak ispod stepenica ili kartonska kutija. Ako se igrate sa bebom to može biti samo ogradica od velike knjige, časopisa ili jastuka. Sve dolazi u obzir.

Pustite dete da bira što više, i mesto, i materijale za izgradnju svog Skrovišta. Budite gost u detetovom skrovištu i poštujte njegova pravila.

Dopustite detetu i podstaknite ga da u svoje Skrovište odnese svoje omiljene igračke ili druge lične stvari koje izabere.

Pitajte ga kako se zove njegovo sigurno mesto: skrovište, pećina, tvrđava, kućica ili gnezdo? Pričajte o tome ko sve ima skrovište i šta može sve da se radi u skrovištu.

Svaka aktivnost u skrovištu je dobrodošla - čitanje knjige, pričanje priča, leškarenje, skrivanje omiljenih stvari ili tajni svet omiljenog junaka.

Užina u skrovištu može biti vrhunac zajedničkog opuštanja!

Za ovu igru biće vam potrebni:

 • Jastuci
 • Ćebad
 • Stolice
 • Stolovi
moja slikovnica
UNICEF Srbija/2020

2. Moja slikovnica – ideja za decu mlađeg školskog uzrasta

Iskoristite zajedničko vreme koje u ovim trenucima provodite sa svojom decom da razgovarate sa njima o različitim temama - o druženju sa kućnim ljubimcem, kako je izgledalo kada su izgubili prvi zub, ili prvi put vozili bicikl, o proslavi rođendana, o svom prvom golu na utakmici i sl. Pitajte koju bi oni od tema o kojima ste pričali izabrali da je predstave kroz „svoju” slikovnicu.

U ovoj igri dete na zanimljiv način uči - piše, crta, osmišljava priču i predstavlja svoj rad drugima.

Dogovorite se o načinu  pravljenjа slikovnice. Evo nekoliko preporuka:

 • Odnos crteža i teksta na svakoj strani slikovnice će zavisiti od uzrasta deteta (sa uzrastom se povećava prostor za tekst, a smanuje prostor za ilustracije).
 • U zavisnosti od bojica koje će dete koristiti pisanje/crtanje može biti dvostrano (drvene bojice) ili jednostrano (flomasteri) zbog providnosti sa druge strane lista.
 • Uputite ih da osmisle i naslovnu stranu slikovnice i da joj daju naziv (razgovarajate sa njima o nazivu koji bi trebalo da bude zanimljiv kako bi zainteresovao druge za čitanje).
 • Na svakom listu im sugerišite da naprave margine/odvojite im deo sa leve strane da ne počinju od početka jer listove slikovnice treba na kraju spojiti
 • Oko spajanja listova im pomozite, tako što ćete je ušiti sa strane (iglom i koncem) ili zalepiti lepkom

Nastavak ove aktivnosti može bit organizacija ige  „Stolica za pisca - promocija slikovnice za ukućene, a ukoliko postoje mogućnosti preko video poziva onda i za rodbinu i drugare. Dete onda predstavlja svoju slikovnicu, a ostali mu postavljaju pitanja.

Za ovu igru biće vam potrebni:

 • Papir
 • Bojice
 • Olovka
 • Lepak/konac i igla/kanap/mašna

 

Iz ovih igara deca će naučiti:

 • Kako da jačaju svoj osećaj sigurnosti
 • Kako da razvijaju samopouzadanje
 • Doživljaj autorstva
 • Autonomiju i samostalnost
 • Planiranje, organizaciju i rešavanje problema
 • Kreativnost i maštu

 

Savet plus za roditelja

Igre mogu delovati kao pravljenje preteranog krša po kući. Saosećamo. Ipak, predlažemo da date šansu, ohrabrite dete i budete deo njegovog sveta. Može se desiti da dete provede nekoliko sati u kvalitetnoj igri koja angažuje sve njegove potencijale!

 

3. Paukova mreža

Od vune (ili sličnog materijala) napravite "paukovu mrežu" negde u kući (na primer između nameštaja, ispod trpezarijskog stola ili u hodniku).

Cilj igre je da se deca provuku kroz nju ne dodirujući vunu. 

Još tri igre aktivnije igre koje možete isprobati:

 • Ples uz muziku: uključite muziku i igrajte zajedno.
 • Košarka sa čarapama: pripremite čiste čarape i korpu kao cilj. Stanite malo dalje i pokušajte da ubacite što više čarapa u koš.
 • Žablji skok: skakućite po površinama u kući koje nisu klizave. Peškire možete da poređate po podu kao dodatne prepreke. Takođe, možete da pokažete deci kako da oponašaju i neke druge životinje, kao što su zec ili kengur.

 

4. Kuvajte sa detetom

Postoje mnoge prednosti pripreme hrane sa decom, kao što su socijalno-emocionalni razvoj, fizički razvoj i razvoj jezika i kognitivnih sposobnosti.

Nekoliko jednostavnih zadataka za kuvanje za decu su mešanje testa za palačinke, ispiranje povrća ili postavljanje stola.

Deca uživaju u kuvanju sa roditeljima. Decu takođe možete naučiti nekim osnovnim pravilima kuvanja, na primer da moramo jesti dobro skuvanu hranu. 🍚🍳🍲🍎🥗

 

 

5. Napravite računar sa materijalima koji se mogu reciklirati

Deca treba da naprave sopstveni računar i tastaturu od recikliranih materijala. Ideja je da se koriste kartonske ili papirne kutije za ekran, kutija za jaja za tastaturu, a zatim da se na tastaturi naslikaju slova i brojevi i stavi slika ili ekran.

Podstaknite igru sa decom slanjem zamišljenih poruka prijateljima koji su daleko.

Druga varijanta je da se napravi bilo koja mašina koju deca žele da naprave.

Savet za danas: Držite se uobičajenog ritma i rutina

Stručnjaci su složni! Planiranje i pridržavanje uobičajenog raspreda je klljučno, čak i kada ste ceo dan u kući. Deca treba da ustanu, jedu i idu u krevet u svoje uobičajeno vreme. Predvidljivost, jasnoća i struktura deluju umirujuće tokom stresnog perioda. Za decu, posebno mlađu ili onu koja su zabrinuta može biti jako dobro kada znaju šta će se i kada dogoditi.

Kod dece predvidljivost pojačava osećaj sigurnosti i kontrole nad situacijom.

Dnevni raspred može da izgleda kao onaj u vrtiću ili školi i treba da uključi naizmenično periode učenja i igranja, kao i planirano vreme za ručak, užinu i večeru, deo dana za opuštanja, odmaranje.

Nacrtajte raspored zajedno i preispitajte ga svakog jutra tako da budete sigurni da odgovara svim ukućanima. Unošenje tačnog vremena u raspored pomaže deci da znaju kad će aktivnost početi i kad će se završiti. Ovo će Vam biti jako korisno kada npr. kad posle igre treba da pređete na ručak.

Ne zaboravite, porodični raspored mora da uključi i vreme za Vaše opuštanje, a kada to stoji „crno na belo“ veće su šanse da se to i desi!

A u periodu dana kada ste isplanirali igru, pogledajte naše predloge igara ispod.

Deca plešu sa roditeljima
UNICEF Srbija/2020

6. Igrajte i pevajte sa svojim predškolcem

Kada igrate sa detetom detе ima priliku da upozna, doživi i prihvati svoje telo u odnosu na prostor. Igra i pokret oslobodiće telo nagomilane napetosti.

Kada pevate sa detetom utičete na njegovo ponašanje. Ko kaže da disciplina ne nože da bude pesma. Pevanje će Vas zbližiti, bez obzira šta pevate. A deca će Vam kroz pevanje lakše pokazati kako se osećaju, radosno, uzbuđeno, uplašeno ili ponosno.

Igrajte i pevajte ispred ogledala, preoblačite se i pretvarajte u različite likove, pevače i glumce. Mikrofon može da bude bilo koji kućni predmet, od daljinskog upravljača do rolne toalet papira, a parče tepiha glamurozna scena. Omiljena muzika iz filma, crtaća ili muzički spot poslužiće za dodatnu inspiraciju. Ako imate bebu dovoljno je da je nosite u naručuju i plešete ispred ogledala.

Igranje je odlična zamena za fizičku aktivnost i za izbacivanje viška energije, pogotovo kada ne možete da izlazite napolje.

Igranje i pevanje angažuju mnoge delove i funkcije mozga, a neuronauka potvrđuje da pospešuju razvoj mozga, jezičke, motoričke i socijalne veštine kod deteta.

Vaše dete će više voleti neke pesme od drugih. Pustite ga da bira i razvija svoj ukus! Omogućite mu da se poveže sa različitim melodijama i ritmom i da istražuje sa pokretima i svojim telom.

 

Za ovu igru trebaće Vam:

Različite vrste muzike, brza, spora, vesela, setna, klasičana, moderna. Par kućnih predmeta, npr. drška od metle, četka, fen, šešir, marama. Video spotovi za nove ideje. I na kraju, deo praznog prostora i energija za potrošiti.

Deca se igraju orkestra sa roditeljima
UNICEF Srbija/2020

7. Porodični orkestar – ideja za decu mlađeg školskog uzrasta

Iskoristite zajedničko vreme koje u ovim trenucima provodite sa svjom decom da zajedno napravite ritmičke instrumenate, da zajedno svirate na njima i osmislite vašu porodičnu ritmičku vežbu za svaki dan koji dolazi (dan možete početi sa njom i sl.).

Vaš orkestar će uneti veselje u porodicu, međusobno osluškivanje i praćenje, ali i fizičku aktivnost koja je svima u ovim danima potrebna.

Napravite sa  decom ceo orkestar od materijala koje imate u kući. Evo nekih predloga:

Zvečke od različitih materijala, na primer:

 • Manja plastična flaša u koju možete staviti neko zrnevlje (npr. pirinač) i zatvoriti je.
 • Plastični deo iz čokoladnog jajeta koje se napuni pirinčem, a zatim se stavi između dve kašike I zalepi lepljivom trakom okolo.
 • U jednu plastičnu čašu možete staviti zrnevlje (npr. pasulj), a zatim se druga plastična čaša stavi odozgo (spoje se dve otvora čaša) I tako spojene oblepe lepljivom trakom.

Bubnjevi od plastičnih posuda/limenke za kafu /sita. Odozgo se stavi balon/celofan/prijanjajuća folija, zategne i oblepi. Umesto udaraljki mogu se koristiti grafitne olovke ili drvene bojice.

Kastanjete od kartona isečenog u obliku kratke pravougaone trake koju presavijete na pola, a zatim se  iznutra na svaku stranu pri kraju zalepe metalni čepovi koji se ispune lepkom.

Činele od dva metalna poklopca.

Praporci od metalnih zatvarača nanizanih na kanap.

Svi napravljeni instrumenti se mogu ukrasiti – obojiti, nalepiti kolaž papirom I sl.

Nastavak ove aktivnosti može biti zanimljiva igra sa rukama kao čovekovim “udaraljkama”, pmoću kojih možemo postići razne zvučne efekte I ujedno biti fizički aktivni. Tako npr. možemo pljeskati na razne načine:

 • Ispruženih prstiju
 • Savijenih prstiju, tako da kada se šake sastave prave šupljinu
 • Na nepomičan dlan leve ruke pljeskamo prstima desne ruke
 • Ruke stoje pored tela. Podižu se prema gore dok se  šakama ne  pljesne
 • Pljeskanje rukama po nadkolenici, sa obe ruke istovremeno ili naizmenično
 • Udaranje savijenom šakom (pesnicom) po tvrdom predmetu, po grudima i sl.

Možete sa decm vežbati sve ove vrste pljeskanja pojedinačno, a možete uvesti i neke nove.

Možete se igrati tako što svi stanete u krug, a jedn član porodice pokazuje kombinaciju pljeskanja, a drugi treba da ponove i sl.

 

Za ovu igru trebaće Vam neki od ovih materijala:

Plastične čaše, plastična flašica, drvene boijice/grafitne olovke, plastični deo iz čokoladnog jajeta, kašike, lepljiva traka, limenka od kafe, plastična posuda, celofan, prijanjajuća flija, balon, karton, metalni čepovi, kanap, flomasteri, kolaž papir, razne vrste zrnevlja i sl.

 

Dete će iz ove igre naučiti:

 • Izražavanje telom i pokretom
 • Preuzimanje rizika
 • Fleksibilnost i adaptibilnost na promene
 • Samopouzdanje
 • Muzikalnost i ritmičnost
 • Timski rad

 

Savet plus za roditelje

Možete osećati da Vam je teško da se pokrenete. Saosećamo. Ipak, podržavamo Vas da probate sa jednom pesmom i ako ste u prilici uključite drugog roditelja ili ostale članove porodice, može se desiti da se zabavite i provedete jednako dobro kao Vaše dete.

 

8. Igrajte se sa baterijskom lampom

Izvadite lampu i naučite svoju decu kako da prave figure od senki na zidu. Ova igra može da bude jako zabavna, naročito ako osmislite priču koja prati igru senki.

Igrajte druge igre sa lampom: na primer, da li vaše dete može da skoči u krug svetlosti koji projekuje lampa? Da li može da ga dosegne rukom tako visoko na zidu?

Starijoj deci možete pokazati Morzeovu azbuku ili osmisliti žurku sa muzikom i svetlima od baterijskih lampi.

 

Savet za danas: pravite lične i porodične planove

Uprkos zajedničkom osećanju da su događaji oko nas zastrašujući i van naše kontrole, stručnjaci su složni da je važno da prepoznamo stvari na koje možemo da utičemo i koje možemo da kontrolišemo.

Pravljenje planova vam pomaže da živo i jasno zamislite blisku budućnost i ojačate osećaj sigurnosti, izvesnosti i opuštenosti.

Planovi mogu biti razni, na primer plan kada i kako ćete da napravite jelo koje će obradovati ukućane (dovoljno je da to budu prženi krompirići koje deca obožavaju). Možete napravite spisak ljudi kojih ste se poželeli i plan kada ćete koga pozvati. Ili da isplanirate kada ćete da pomognete detetu da se druži sa svojim prijateljima, bakom, dekom i rođacima uz pomoć aplikacija kao što su Vajber, Vatsap, Skajp.

I veće avanture dolaze u obzir - možete da planirate da nabavite novog kućnog ljubimca. Ili jednostavni planovi, recimo da doneste odluku koji film, seriju ili emisiju ćete gledati sa porodicom. Ovi pregovori mogu i da potraju, ali je važno da se završe tako da svi budu zadovoljni, da je svima jasno koje odluke su donesene i kada će se plan realizovati.

Kada vas deca vide kako planirate i „gospodarite” svojim vremenom, to za njih može da bude vrlo ubedljivo i poučno iskustvo.

Savet plus za roditelja - uključite decu tako što ćete dogovoriti sa njima koji zadaci iz plana su za njih. To će pomoći deci da se osećaju važno i da znaju da je njihov doprinos porodici dragocen.

Predlog za igru za malo dete i predškolca:

ispričaj priču
UNICEF Srbija/2020

9. Ispričaj mi svoju priču

Izmišljanje i pričanje priča razvija maštu i kreativnost kod dece. Izaberite 5 predmeta iz kuće, bez nekog posebnog reda, prvo što vam „padne pod ruku”. To može da bude čaša, krpa, ključ, tanjir, olovka, kaput, novčanik, itd. Stavite ih ispred deteta i recite da vam ispriča priču koja uključuje sve predmete.

Udobno se smestite i prepustite se sjajnim idejama. Ako se igrate sa malom decom koja još ne pričaju, onda ćete zameniti uloge, neka dete izabere predmete, a vi pričajte priču i što više uključite dete. Možete da koristite i omiljenu detetovu igračku da biste ispričali jednu ličnu priču.

Ne postoji pravi i pogrešan način za pričanje priča. Dopustite da se mašta deteta razbukta i uživajte.

Neka omiljenu verziju priče dete, uz vašu pomoć, nacrta ili napiše tako što vi pišete dok vam dete diktira. Posle može da podeli svoj rad sa bakom, dekom, rođacima i drugarima onlajn ili po povratku u obdanište.

Za ovu igru su potrebni:

 • Obični predmeti iz kuće
 • Smisao za zabavu
 • Vreme
moji planovi
UNICEF Srbija/2020

10. Moji planovi – ideja za decu mlađeg školskog uzrasta

Često mislimo kako imamo ceo dan da nešto obavimo, a dete često misli da ima celo popodne da uradi domaći zadatak i završi sve druge obaveze. A onda se desi „da nas vreme pretekne“. Od toga kako koristimo svoje vreme zavise mnoge stvari u našem životu.

Ovo je prilika da sa decom učite o važnosti planiranja raznih životnih aktivnosti, o planiranju njihovog slobodnog vremena i o tome kako da deca na najbolji mogući način koriste svoje vreme.  Možete sa njima da razgovarate o sledećim situacijama:

 • Da li ti se desilo da sediš na času, a razmišljaš o nečemu drugom ili radiš nešto drugo, a ne ono što je zadato? Šta se tada dešava kada dođeš kući? (Verovatno će deca odgovoriti da su morali da kod kuće rade ono što nisu u školi, da im je bilo teže da nauče, da im je bilo krivo što su zbog toga trošili vreme koje su mogli da provedu u odmoru ili igri, itd.).
 • Da li ti se desilo u jednom danu da si se sa drugarima dogovorio/la da posle škole radite zajedno domaći, da se igraš sa njima, ali i da odeš kod bake? (Verovatno će reći da su više stvari želeli da urade u svoje slobodno vreme, ali nisu uspeli).

Ovakva vrsta razgovora treba da pomogne detetu da shvati da je planiranje veoma važno. To će im pomoći da nauče da u potpunosti iskoriste vreme koje imaju, da bi mogli da se igraju, odmaraju, idu negde ili na neki drugi način provedu deo dana.

Vreme koje provodite sa decom u kućnim uslovima je prilika da pravite zajedno planove, za danas, za sutra, za mesec dana, ali i za vreme kada prođe izolacija i kada se vratite svakodnevnim aktivnostima, potrebama i željama.

Ono što planirate za danas ili sutra će podstaći decu da razmišljaju na koji način mogu da provedu vreme u kućnim uslovima, uključujući kako da racionalno koriste vremena za učenje, kako da se usklade sa planovima ostalih ukućana (npr. da naprave pauzu u igranju u vreme kada mama planira postavljanje stola za ručak).

Ali možete sa decom da planirate i šta ćete da radite kada sve ovo prođe – gde ćete da šetate, koga ćete da posetite, itd. Na ovaj način ćete ih motivisati, jer im šaljete snažnu poruku da će ovaj period proći, da će se vratiti svojim aktivnostima, igri sa drugarima, odlascima u bioskop ili na utakmicu. Nastaviće da rade sve što inače vole da rade.

Možete da im pokažete razliku između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Jedan od načina da to uradite je da detetu kažete da na papiru napiše nešto što može brzo da ostvari i da to stavi u jednu užu kutiju, a u drugu, širu kutiju, da stavi papir na kojem je napisano nešto za šta je potrebno više vremena i više aktivnosti kako bi se ostvarilo.

Oko svake od kutija se obmota kanap/deblji konac. A zatim se premeri, dovoljno je i vizuelno, koliko kanapa je bilo potrebno za jednu, odnosno drugu kutiju – kraći i duži kanap, simbolično predstavljaju kratkoročni i dugoročni cilj. A to možete povezati i sa rutinama i planovima za svaki naredni dan (kratkoročni cilj) i sa planovima posle završetka kućne izolacije (dugoročni cilj).

Za ovu igru su potrebni:

 • Dve kutije šira i uža, ili deblja i tanja
 • Kanap/vunica/deblji konac
 • Papir

Dete će iz ovih igara naučiti:

 • Fleksibilnost
 • Planiranje
 • Određivanje ciljeva
 • Maštovitost
 • Jezičke veštine, razumevanje i upotrebu metafore
 • Kreativnost

 

Savet plus za roditelja: Učestvujte svi u planiranju aktivnosti, uklapajte svoje pojedinačne aktivnosti, sa zajedničkim. Možete dnevne planove zalepiti na frižider. Sa malom decom možete da razgovarate o tome šta ćete sve sutradan raditi.

Dajte deci priliku da se raduju svakoj narednoj aktivnosti koju će raditi sa vama, ali i očekivanju da će se vratiti svojim aktivnostima sa drugarima, na igralištima, u školi, itd.

 

11. Igranje tradicionalnih igara (iz vašeg detinjstva)

Još jedna zanimljiva aktivnost koju roditelji i staratelji mogu da rade sa svojom decom kod kuće je igranje narodnih i tradicionalnih igara.

Koliko god jednostavno izgledale, ove igre pomažu u podsticanju razvoja mozga deteta.

Vaša deca možda ne znaju mnogo o narodnim igrama koje ste igrali kao dete. Zato je danas dobra prilika da se podsetite svog detinjstva i igrate se zajedno sa svojom decom.

 

12. Matematičke igre

Za sve vas koji volite matematiku predlažemo zabavne i jednostavne matematičke igre koje roditelji i staratelji mogu igrati kod kuće sa svojom decom! Da li znate još neke slične igre? 

Koristite štapiće ili slamčice koje imate kod kuće i naučite decu da broje i rade osnovnu matematiku.

Od starog papira izrežite osnovne oblike poput trouglova, krugova i kvadrata različitih veličina. Vaša deca ih potom mogu ređati i sastavljati i od njih praviti slike kuća ili automobila.

 

13. Napravite video

Roditelji i deca sarađuju na projektu izrade kratkog video klipa u kom će ispričati priču koristeći detetove crteže (crno-bele ili u boji).

Roditelji i staratelji mogu da pomognu detetu da razvije svoju priču i snima video.

Ostanite u kontaktu sa bližnjima

Vredno je da uložite dodatni trud da negujte i ojačate svoje odnose sa porodicom, prijateljima i kolegama, čak iako ste u mogućnosti samo da se čujete telefonom i razmenjujete poruke.

Druženje ima važnu ulogu u regulisanju vašeg raspoloženja i pomaže vam da ostanete smireni i stabilni. Isto važi i za vašu decu.

Dopustite deci da koriste društvene mreže kako bi ostali u vezi sa vršnjacima, čak i ako im je u drugim okolnostima to zabranjeno. Održavanje kontakata može pomoći deci da se osećaju manje sama i može ublažiti osećaj tuge i usamljenosti koji imaju zbog udaljenosti od prijatelja.

Mlađoj deci će biti potrebna i vaša dodatna podrška da koriste tehnologiju da bi očuvali osećanje bliskosti sa rodbinom i prijateljima, koje trenutno ne mogu da vide. Baka i deka uz pomoć tehnologije mogu da zadrže neke uobičajene rutine u svojim odnosima sa unucima - mogu svako veče unucima da pročitaju priču ili da uvedu neke nove aktivnosti koje mogu da rade onlajn ili putem telefona.

Može da se desi da deca posle ovih kontakata otvorenije pokažu da su tužna zbog razdvojenosti. Ne dozvolite da vas ovo zbuni. To samo znači da se dete povezalo sa svojim osećanjima i dugoročno to može biti bolje za dete, nego da se ponaša kao da se ništa ne događa.

Važno je da detetu u ovim momentima ponudite utehu, prepoznate kako se oseća, pošaljete poruku da je to u redu i napravite plan kada ćete se ponovo čuti sa osobom koja mu nedostaje. Nije savršeno, ali pomaže da se održava bliskost i povezanost, a to smanjuje stres.

Održavanje ličnih kontakata važno je za svu decu, uključujući decu iz hraniteljskih porodica i dečijih domova, koja su već odvojena od svojih bližnjih, od braće, sestara i roditelja.

Sada kada ne mogu da ih viđaju, ključno je da se odrasli kojima deca veruju (hranitelji i vaspitači u domovima) postaraju za to i obezbede deci podršku da očuvaju svoje lične veze.

moja umetnost
UNICEF Srbija/2020

14. Moja umetnost

Ovo je igra koja deci daje priliku da iskuse kako različiti predmeti i delovi tela mogu da se koriste za kreiranje umetničkih dela.

Vodene boje, tempere ili boje koje koristite u kuhinji sipajte u plastične posude. Rasprostrite što veći papir na pod. Možete da koristite bilo koji papir, delove starih tapeta, novine, već ispisani papiri, školski blok ili karton. Potom, nađite što veći broj različitih kućnih predmeta sa kojima je moguće slikati. Obavezno koristite i vaše i detetove šake, stopala, prste i laktove.

Poigravajte se sa oblicima, bojama, veličinama i delovima tela. Rezultat može da bude sjajno umetničko delo, papir za pakovanje poklona ili tapeta za deo zida ili orman. Ali ne brinite, ako se zanesete i sve se na kraju raspadne, to je potpuno u redu, akcenat je na procesu iz kojeg deca uče tako mnogo, dok se sjajno zabavljaju.

Za ovu igru su potrebni:

 • Boja
 • Papir
 • Sunđeri
 • Krpe
 • Isečeni krompiri
 • Četkice
 • Spremnost da se isprljate i zabavite

15. Moj album za drage osobe – ideja za decu mlađeg školskog uzrasta

U uslovima kada deca borave u kući, ona crtaju i pišu nešto što ih zanima, a vrlo često su njihovi radovi namenjeni dragim osobama. U ovim trenucima kada ne viđaju baku, dedu, i druge članove šire porodice, kao ni drugare možete da im predložite da za svakog od njih nešto nacrtaju ili napišu.

Svaki od tih radova možete fotografisati i poslati dragoj osobi. Osim toga, dobro je da zajednički napravite album u koji će dete slagati i držati svoje radove, koji će mu ostati kao uspomena i kada prođe ovaj period kućne izolacije, koji će moći da pokaže drugima, da ih ponovo pogleda, podseti se kroz njih na vreme koje je provodilo u krugu porodice, koje je poruke slalo kroz crteže, pesme i sastave. 

Album se može napraviti od fascikle koju već imate u kući. Ukoliko je potrebno da album bude većih dimenzija, on može da se napravi od kartona koji ćete presaviti na dva  jednaka dela, pa mesto koje ste presavili ojačati lepljivom trakom. Za pravljenje albuma može da posluži i omot bloka br. 5 ili 3 koji deca školskog uzrasta već imaju kod kuće. Deca mogu da ukrase korice kako žele, lepljenjem papira, tkanine, crtanjem, opcrtavanjem svojih šaka ili ostavljanjem otisaka. Na koricama napišite ime i prezime i period u kojem su nastali radovi.

 

Za ovu igru su potrebni:

 • Fascikla/karton, omot bloka br.5 ili 3
 • Lepljiva traka
 • Papir/kolaž papir/papri u boji/novinski papir - ilustrovani/ukrasni papir/sve vrste boja i bojica/tkanina-krpice/vunica/lepak/perlice

 

Dete će iz ovih igara naučiti:

 • Darivanje
 • Kreativnost, fleksibilnost, razigranost
 • Dokumentovanje svog rada i napredovanja
 • Balans i koordinaciju
 • Fokusiranost i koncentraciju

 

Savet plus za roditelje: Ne zaboravite da svoje delo podelite sa rodbinom i prijateljima. Fotografišite ga i omogućite detetu da se svima pohvali. I još nešto, moderne tehnologije nisu jedini način za jačanje osećanja povezanosti. Razgovori o bliskim ljudima, gledanje zajedničkih fotografija, crtanje ljudi koje dete voli i pisanje pisama su sasvim dovoljne aktivnosti da dete zadrži osećaj kontinuiteta, sigurnosti i povezanosti. 

 

16. Organizujte lov na blago kod kuće

Napravite mapu tragova za potragu za blagom u kući. Tragovi mogu biti pitalice ili zagonetke zahvaljujući kojima će deca otkriti čemu služe stvari u kući za koje možda nisu pre znali.

Blago može biti nešto što vaše dete zaista voli da jede ili "vaučer za" obavljanje neke posebne aktivnosti s vama.

Za mlađu decu možete sakriti pojedinačna slova i kad ih jednom sakupe, zamolite ih da zajedno sastave reči iz slova koja su pronašli.

 

17. Sredite kuću zajedno

Roditelji ili staratelji mogu da iskoriste priliku i da decu nauče nekim od najosnovnijih životnih veština. Savijanje odeće može biti jedna od njih!

Možete i da organizujte igračke sa svojim detetom (podelite ih u grupe: velike, male, automobili, društvene igre, itd.). Naučite dete da svaka igračka treba da ima svoje mesto.

Odvojite ekskluzivno vreme za dete i vas, bez vesti, telefona i bez „virusa“

Odvojite vreme, svakog dana, koje provodite samo sa detetom. Može vam delovati da ste stalno zajedno i da nema ništa novo u ovoj ideji. Ali, zaštićeno vreme samo za vas i dete je najjednostavniji i najefikasniji način da se osećate odlično kao roditelj i da budete sigurni da ste tog dana zaista bili uz dete.

To može biti i samo 20 minuta, ali je važno da i dete i vi znate da je to vreme u kojem ste 100% posvećeni i uključeni, i ništa vas ne ometa. To je vreme kada su telefon i TV isključeni, ne kuva se ručak i ne sprema se kuća - to je vreme koje provodite sa detetom i ono sa vama.

Pitajte dete šta želi da radi. Kada ima mogućnost da bira, dete jača svoje samopouzdanje. Gledajte ga, pratite, slušajte, zabavljajte se!

Predlog za igru za malo dete i predškolca:

18. Napravi senku - figuru

Deca često pokušavaju da „uhvate“ svoju senku koja im stalno „beži“. Vrlo često su zadivljeni veličinom senki i oblikom. Senka je fenomen koji izaziva znatiželju dece svih uzrasta. 

Da biste se igrali senkama sa malom decom potreban vam je izvor svetlosti (sunce, stona ili baterijska lampa), ravna površina na kojoj se senka projektuje i mašta. Koristeći šake možete zajedno praviti različite zanimljive senke, pticu, zeku, male, velike i zube.

Sa predškolcem možete da crtate senke njegovih omiljenih igračaka i zajednički je pretvorite u malo umetničko delo.

pozorište u kući
UNICEF Srbija/2020

19. Pozorište senki u kući – ideja za decu mlađeg školskog uzrasta

Ovo je prilika da organizujete zajedno sa svojom decom pozorište senki u kući. Deca mogu da prave predstavu, a vi ćete biti publika. To je i prilika da snimate predstavu i podelite je sa dragim osobama (bakama, dekama i ostalom rodbinom, drugarima).

Za organizaciju ovog pozorište vam je dovoljna lampa i jedan čaršav.

Pozorište senki se može organizovati na različite načine tako što će deca praviti siluete životinja ili predmeta ili tako što ćete izrezati figure od kartona i zalepiti ih na varjače. Pozorište može da se pretvori i u pantomimu – tako što ćete pogađati šta deca rade iza čaršava, npr. peru ruke i sl. 

 

Za ovu igru su potrebni:

 • Čaršav
 • Stona ili baterijska lampa
 • Karton
 • Makaze
 • Selotejp
 • Štapići/varjača

 

Iz ovih igara dete će naučiti:

 • Maštovitost i kreativnost
 • Stvaralaštvo
 • Dimenzije u prostoru: veliko, malo, blizu, daleko

 

20. Napravite svoj plastelin

Deca vole da prave stvari od plastelina, a još je zabavnije ako to rade zajedno sa vama.

Uz ovu igru, deca mogu da budu kreativna, a istovremeno vežbaju fine motoričke veštine.

Recept za pravljenje plastelina možete pronaći ovde: https://teachingmama.org/hov-to-make-jello-plaidough/

 

21. Zamislite šta bi sve mogla da bude kartonska kutija

Budite kreativni sa običnom kartonskom kutijom. Deca vole da se igraju sa jednostavnim igračkama poput nje.

Možete kutiju da pretvorite u malu tvrđavu, čamac, raketu, možete da je oslikate, izlepite nalepnicama, ili da napravite kolaž od slika iz starih časopisa, koje će deca moći da lepe po kutiji. 

 

22. Igrajte se jezičkih igara sa predmetima u kući

Vežbajte jezičke veštine igrajući jednostavnu igru.  Za početak recite npr. „Vidim u ovoj sobi nešto plavo", a deca, kroz pitanja na koja odgovarate sa da ili ne, treba da odgonetnu koji ste predmet zamislili.

Deca mogu da postave onoliko pitanja koliko im je potrebno dok ne saznaju o čemu se radi. Još nekoliko tragova koje im možete dati: „Vidim nešto malo i okruglo“, „vidim nešto meko i belo“ itd. A za stariju decu: „Vidim nešto čije ime počinje na slovo C“.

 

Ograničite priliv nepovoljnih informacija

Vreme epidemije i vanrednog stanja samo po sebi je turbulentno, stalno pristižu nove informacije i sve se menja, ponekad iz sata u sat. Svima nam je važno da ostanemo u toku i ne propustimo važne informacije. Ali mi možemo da kontrolišemo kad i koliko smo na dnevnom nivou spremni da čujemo tako da ostanemo informisani, ali ne i preplavljeni. Ugasite TV, ograničite korišćenje društvenih mreža ili razgovora sa prijateljima koji vam pojačavaju anksioznost,  troše energiju i narušavaju raspoloženje. Uključite medije i sadržaje koji pozitivno utiču na vas.

 

Savet plus za roditelje: Držite decu u toku – ali na jednostavan način

Za decu je najbolje da informacije o situaciji sa korona virusom dobijaju od vas. Oni su već čuli mnogo toga, vaše ćutanje bi moglo samo da ih zbuni. Ali informacije koje im dajete, pogotovo kada su u pitanju mlađa deca, treba da budu  kratke i jasne kako bi razumeli šta se dešava oko njih.

Zapamtite, deca ne moraju da znaju baš sve detalje. Na primer, ako vas pitaju zašto ne idu u vrtić, probajte da izbegnete odgovor - zato što je ovaj virus opasan ili ljudi od njega umiru. Ali možete da im kažete da se neko vreme neće ići na posao i u vrtić, a mnogi ljudi vredno rade na tome da sve opet bude kao pre.

Ili nećete reći dvogodišnjaku da nećete ići kod bake da je ne zarazite, ali ćete reći, čak iako ne pita, da nećete ići kod bake kao što to obično radite, ali da ćete je zvati telefonom i videćete je ponovo neki drugi vikend.

Savet plus za roditelje: Deca čuju sve, čak i kada deluje da rade nešto drugo. Proveravajte sa njima šta su čuli, kako su razumeli i šta bi da podele sa vama i čuju od vas.

nasa basta
UNICEF Srbija/2020

23. Naša bašta

Ukoliko već imate terasu sa cvećem ili kućne biljke, uključite decu u brigu o biljkama. Takođe, možete da posadite seme koje brzo klija. To može biti, na primer, pasulj. Dovoljno je da zrno pasulja stavite u vaticu natopljenu vodom, ili u ljusku od jajeta sa malo zemlje, i da stavite na toplo ili osunčano mesto. Redovno zalivajte ili nakapajte vodu i već za nekoliko dana moći ćete da pratite kako seme raste. 

Baštenske aktivnosti su dobre za decu jer aktiviraju sva čula – dete može da dodirne biljku, zemlju, izbroji listove, prouči kako listići ili cvetići izgledaju. Takođe, kroz baštenske aktivnosti deca razvijaju veštinu i preciznost prstića, a ona malo starija mogu da se uključe u razgovore o naučnim konceptima i zdravoj ishrani. Zajednički rad podstiče povezanost i dobre odnose u porodici.

Za stariju decu, predškolce i školarce, možete svakog dana u isto vreme da uslikate kako je vaš pasulj porastao – posle se može napraviti kolaž (kao mali eksperiment iz biologije). Podelite sa širom porodicom kako biljke rastu. Baka ili deka će možda imati neki koristan savet.

 

24. Kad pasulj nađe put do svetlosti – aktivnosti za decu mlađeg školskog uzrasta

Evo prilike da deca na očiglednom primeru vide značaj sunčeve svetlosti za život biljaka. U tom smislu deca starijeg uzrasta mogu nastaviti dalje sa gajenjem pasulja. Posudu sa pasuljem koji raste mogu da stave u kutiju od cipela, zatvore je i sa bočne strane iseku rupu.  Kutiju bi trebalo da stave pored osunčanog prozora i da je ostave tako nekoliko dana, sve dok se ne vidi da je biljka „izašla“ kroz rupu na kutiji.

To je trenutak kada treba razgovarati sa decom na temu kako je biljka našla put do „rupe“ na kutiji (pratila je odakle je svetlosti stizala u kutiju). Tada možete da razgovarate o raznim primerima koje imate i kod kuće, na primer, zašto se sobna biljka nalazi baš pored prozora ili zašto se „nakrivila“ prema prozoru, itd.

Mogli biste da započnete razgovor i o suncokretu čije ime ukazuje na fenomen njegovog očiglednog okretanja prema Suncu. Za tu priliku možete da koristite fotografije koje se mogu naći na internetu.

 

Deca će uz pomoć baštovanstva učiti:

 • Odgovornost
 • Strpljenje
 • Planiranje i organizaciju
 • Ekologiji i poštovanje prirode
 • O značaju Sunca za živa bića
 • O povezanosti žive i nežive prirode

 

25. Zajedno perite odeću, igračke ili sudove

Uzmite detetove omiljene igračke automobile/ lutke / male životinje itd. Postavite ih pored sudopere. Dobro ih nasapunjajte u sudoperi. U kanti sa vodom, koju ćete staviti pored sudopere, isperite igračke. Na kraju ih osušite peškirom. Kroz ovu aktivnost deca uče kako da prate korake i kako da ih sami potom sami urade.

Deci predškolskog uzrasta možete da pokažete i kako da operu čarape i kako da ih osuše.

 

26. Napravite zajedno kratak video

Pričajte sa detetom i podsetite se smešne situacije koja vam se desila i koja je jako nasmejala vaše dete. Ideja je da se napravi kratak video zapis sa pričom o onome što se dogodilo.

 

Uključite dete u svakodnevne rutine u porodici

Novonastale okolnosti dovele su do toga da porodice provode veći deo dana kod kuće. Iako ovakve prilike nedvosmisleno pojačavaju stres kod svih članova, porodice mogu da poseduju kapacitet da omoguće da se svi osećaju dobro i uvaženo .

Za najmlađe i prilike za učenje i istraživanje, ali i snažan osećaj pripadanja i značaja u porodici, nalaze se u odgovornostima oko svakodnevnih rutina porodice - pripreme hrane, brige o vešu, održavanju higijene domaćinstva i slično.

Učešće deteta u porodičnim rutinama podrazumeva aktivno angažovanje deteta u svim onim porodičnim aktivnostima koje obavljamo svakodnevno. Učešćem dete preuzima deo odgovornosti za tu aktivnost, što mu omogućava da gradi samostalnost, samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj uvaženosti.

Važno je da prepoznate na koji način i koliko dete može da učestvuje u aktivnosti, a u odnosu na uzrast, interesovanje i svoje mogućnosti. Oduprite se potrebi da učinite nešto umesto deteta, ili da za detetom „popravite“ stvari koje ono, manje ili više vešto, ume i može da uradi. Roditelji često imaju ovu potrebu - jer je tako brže i/ili jednostavnije, ili imate utisak da način na koji će dete uraditi nešto nije dovoljno dobar.

U brizi o detetu, važan zadatak roditelja jeste da balansira između detetove autonomije i potrebi deteta da bude podržano. Zato je sada, kada je većina članova porodice kod kuće i kada su vreme i obaveze organizovani drugačije, pravi trenutak da pustite svoju decu da sama raspreme krevet, postave i rasklone sto, izvade veš iz mašine i prostru ga, da skupe odeću sa štrika i sklone u ormare, učestvuju u pripremi obroka - donose namirnice koje su potrebne, a u skladu sa uzrastom ih i čiste, seckaju ili koriste šporet za kuvanje jednostavnijih jela. Sve su ovo aktivnosti za koje deca između druge i sedme godine imaju veštine.  

Učešće deteta u ovim aktivnostima biće bezbedno ako roditelji razvijaju veštinu da posmatraju situacije iz ugla deteta, pa iz te perspektive pružaju podršku. Roditelji ovo mogu da postignu tako što će pratiti dete, prepoznavati šta ga interesuje, šta ume, a gde mu je potrebna pomoć. Dete će uživati u svojim odgovornostima i onome što je postiglo.

Na ovaj način dete je aktivno, uči i saznaje kroz aktivnosti koje su prirodne prilike za saznavanje. Dete kroz takve aktivnosti utiče i menja svet oko sebe, doprinosi porodici i njenom funkcionisanju. Na primer, dete prilikom pripreme obroka može da broji povrće koje se priprema i na taj način istražuje brojeve, skupove, pojmove ili tako može da uči o bojama, oblicama i mirisima. Seckanje, mešanje, varjačom i rukama, dodavanje začina prstima, baratanje štipaljkama ili krupnim i sitnim vešom i materijalima u kuhinji su odlične vežbe za koordinaciju i  prste šake (one koje doprinose kasnijim veštinama pisanja). Ovakve aktivnosti imaju više smisla u životu deteta i porodice nego bilo koja, za ove ciljeve, razvijena vežba ili radni list.

Ovakvo učešće u porodičnim rutinama omogućava da se dete oseća dobro, ostvareno, zadovoljno i srećno, sigurno, samouvereno i kompetentno, ali ne prezaštićeno i kontrolisano, već uvereno da se njegove ili njene veštine i interesovanja prepoznaju i uvažavaju. Iskoristite priliku da dete podržite na ovaj način.

priprema obroka
UNICEF Srbija/2020

27. Kupanje povrća i voća

Uključite dete u pripremu ručka ili užine, tako što ćete zajednički prati povrće ili voće. Podržite dete da uzme namirnice koje ćete da spremite i stavi u posudu. Ukoliko je potrebno, pomozite mu da pusti vodu, kako bi opralo namirnice.

Razgovarajte sa detetom o onome što ga interesuje vezano za ovu aktivnost, zašto je voće i/ili povrće zdravo, gde raste, zašto je važno da ga peremo, kakvog je ukusa, koje najviše voli, koje je boje, koliko ga ima, ko će šta i koliko da pojede i itd. Podržite dete da postavlja pitanja, da samostalno pronalazi odgovore, zaključuje i demonstrira različite veštine. Pohvalite te veštine, kao i detetovu samostalnost kad god je uočite.

Ova pitanja mogu biti izvor različitih tema za istraživanje (zašto se južno voće zove južno, gde sve jedu isto voće koje i mi jedemo, a koji narodi imaju drugo voće, kako se pravi zimnica, itd.). Starija deca (3-6 godina) mogu samostalno da spreme voće - odaberu, iseckaju i oljušte, posluže i rasklone nakon užine.

Ukoliko je vaše dete vrlo malo, i ne može na ovaj način da učestvuje u aktivnosti, pripremajte obrok, tako da imate kontakt oči-u oči sa detetom, dozvolite mu da drži u rukama neku od namirnica, kako bi istraživalo teksturu i oblik, a za to vreme mu se obraćajte uz širok osmeh i raširene oči. Pričajte o tome šta pripremate, kome pripremate, kakvog je ukusa.

Beba će u najvećem broju slučajeva staviti namirnicu u usta i odreagovati nekako na ukus namernice-imenujte tu reakciju (dopada ti se, kiselo ti je, i slično).

 

Za ovu aktivnost su potrebne:

 • Namirnice
 • Činija
 • Voda
 • Aktivno slušanje
 • Vreme

 

Dete će iz ove aktivnosti imati priliku da:

 • Vidi sebe kao kompetentno
 • Doživi sebe kao aktivnog, punopravnog člana porodice
 • Razvija samopouzdanje i samopoštovanje
 • Doživi vas kao osobu koja ga vidi, podržava i uvažava
 • Doživi vas kao osobu koja je tu kada mu je to potrebno
 • Uči o namirnicama
 • Uči o bojama
 • Uči o brojevima
 • Uči o ukusima
 • Istražuje relacije unutar porodice

 

Savet plus za roditelje: Možete imati osećaj da biste sami mnogo brže pripremali obrok i bez bezbroj pitanja. Verovatno ste u pravu, ali pokušajte da na ovakav način obavljate porodične rutine. Ubrzo ćete uočiti koliko su ovakve aktivnosti bogate stimulativnim i podsticajnim sadržajem za dete i čitavu porodicu, kao i da nema potrebe da izdvajate posebno vreme i stvarate posebnu aktivnost koja za cilj ima planiranu stimulaciju razvoja deteta. Čak i kada se sve vrati na prethodni način funkcionisanja, uključivanje deteta u porodične rutine je način da provodite kvalitetno zajedničko vreme. Rutine su prirodne, uobičajene aktivnosti i pružaju mnogo više šansi da dete uči i uvežbava svoje veštine i znanja.

 

28. Aktivnost za opuštanje: kupka i igranje sa vodom

Dete može da se opusti tako što će prskati vodu, nasloniti leđa na vodu, puniti vodom igračke za kupanje, ali čak i sam osećaj vode, zvuk punjenja kade i miris kupke ili nekoliko kapi esencijalnog ulja mogu da smire dete!

Igranje sa plutajućim igračkama u velikoj posudi sa toplom vodom može takođe imati opuštajući efekat.

 

29. Aktivnost za opuštanje: morska zvezda i tornado

Nacrtajte toplomer. Na dnu nacrtajte morsku zvezdu, a na vrhu tornado. Pitajte dete da li se oseća mirno poput morske zvezde ili uznemireno i energično poput tornada.

Kad se vaše dete oseća previše energično, razmišljajte zajedno o načinima kako može da se smiri i bude sličniji morskoj zvezdi. Na primer, igranje sa loptom može da pomogne detetu da se  oslobodi dela energije.

Pokušajte da igrate ovu igru u različito doba dana i pomozite detetu da opiše nivoe energije koje oseća.

Na primer, ako prvo igrate ujutru, možete da kažete: „Da li bi sada najviše želeo/la da se igraš i gledaš crtane filmove?“ Ili: „Kladim se da bi mogao/la pet puta da trčiš gore-dole uz stepenice pre nego što završim sa doručkom!“

 

30. Aktivnost za opuštanje: "Stop" ples

Puštajte živahnu i veselu muziku na telefonu ili računaru. Podstaknite svoje dete da pleše uz muziku (pokažite na početku nekoliko pokreta). Nakon nekoliko minuta, zaustavite muziku i recite „STOP!“ Dete se "zamrzne" u smešnom položaju u kom se našlo u trenutku kad je muzika prestala. Pustite muziku ponovo i nastavite sa ovom igrom dokle god dete u njoj uživa.

 

31. Aktivnost za opuštanje: Disanje stomakom sa plišanim igračkama

Pokažite detetu kako da legne na leđa i stavi plišanu igračku na stomak. Pri udahu treba plišanu igračku da pomeri na gore, a zatim da kroz izdah vrati igračku dole.

Ova jednostavna igra pomaže deci da nauče da koriste stomak pri dubokom disanju.

 

32. Pravljenje mehurića

Deca treba da duvaju pažljivo i polako da bi napravili mehuriće, što će im pomoći da duboko udahnu. 

Mehure mogu da prave tako što urone šaku u penu i potom duvaju u šaku ili pravljenjem mehura palcem i kažiprstom. Eksperimentišite i pronađite način koji je detetu najzabavniji!

 

 

33. Aktivnost opuštanja: cveće i sveće

Jednostavna aktivnost je pokazati detetu kako da dišu kao da mirišu na cvet i izdišu kao da duvaju rođendanske sveće.

 

34. Opuštanje uz jogu

Ako znate jednostavne joga poza,  pokažite ih svom detetu. Isprobajte jednostavne joga poza prilagođene deci da biste smirili emocije i videli kako se dete oseća.

Lenji mačak se budi

Pravite se da ste lenja mačka koja se upravo probudila iz duge dremke. Zevajte i mjaučite. Ispružite ruke, noge i protegnite leđa - polako kao mačka - i opustite se.

Pametno koristite vreme ispred ekrana

Period vanrednog stanja i izolacije svakako je ograničio naše aktivnosti van kuće, a decu uputio na školovanje preko ekrana i druženje preko video četova, ili pak korišćenje interneta i TV-a za praćenje pozorišnih predstava, istraživanje muzeja, i muzike. Istovremeno stručnjaci upozoravaju na loše efekte „vremena ispred ekrana“, pogotovu za najmlađe.

Sve ovo ostavlja roditelje sa dilemom „koliko vremena ispred ekrana je u redu“ kao i „da li vreme pred ekranom može biti kvalitetno provedeno“. Moramo uzeti u obzir da je u trenutnim uslovima (izostanak direktnih socijalnih kontakata, zauzetost roditelja radom od kuće...) očekivano da će deca da provode više vremena nego što je to uobičajeno pred ekranima.

Sada to uključuje i televiziju, telefone, tablete, video igrice i socijalne mreže, skajp i druge oblike komunikacije pa je bitno odgovoriti na pitanje kako ove aktivnosti učiniti kvalitetnijim.

Važno je da roditelji učestvuju u dogovoru oko sadržaja koje dete konzumira -da  bude edukativan i da omogućuje (ili bude u funkciji) istraživanja, odnosno saznavanja o određenoj temi. Može da bude povezan sa interesovanjem deteta, sa nekom temom kojom se bavi, knjigama ili pričama koje se čitaju, ili da sadržajem (npr. emisije o svemiru, životinjama, zanimanjima) nudi podsticaje za detetovo razmišljanje i zaključivanje.

Najbolje bi bilo da sadržaje sa ekrana dete gleda zajedno sa roditeljem kako bi roditelj mogao da usmeri pažnju na ono što je važno ili prodiskutuje ono što se na ekranu dešava omogućavajući tako da dete zaista uči iz sadržaja, a ne da bude samo pasivni primalac.

Svakako je neophodno stvarati nove rutine koje se tiču upotrebe ekrana tokom perioda izolacije. To što će deca možda provesti više vremena igrajući igrice ili gledajući video klipove ne znači da treba odustati od svih pravila. Najbolje je da porodice u svoje dnevne planove unesu vreme kada je najpogodniji period dana za kratak predah ispred TV-a ili laptopa, kako bi se za decu kreiralo predvidivo i stimulativno okruženje, a porodice osećale sigurnije.

Imajte na umu da je za decu mlađu od 18 meseci i dalje na snazi preporuka o 0 minuta pred ekranima. Takođe, film, koncert klasične muzike, predstava, tura po muzeju ili slični, naizgled edukativni, sadržaji gube na kvalitetu kada ih deca samo pasivno prate.

put oko sveta
UNICEF Srbija/2020

35. Put oko sveta

Organizujte virtuelno putovanje za svoju porodicu. Prvo se dogovorite gde biste svi kao porodica želeli da putujete, odaberite mesto. A zatim zajednički počnite da istražujete to mesto (grad, planinu, mesto).  Za to će vam biti potrebno korišćenje „ekrana“ i interneta, a možete koristiti i neke virtuelne ture po gradovima. Na taj način zajednički upoznajete zanimljive običaje, značajna mesta i građevine, biljke koje rastu na tom području, način ishrane, muziku tog kraja...

A nastavak aktivnosti je kada se odmaknemo od „ekrana“. Tako, na primer, možete da nacrtate razglednicu, napišete poruku, slikati je i poslati baki i dedi, dragim ljudima, drugarima. Možete da napravite neko njihovo tradicionalno jelo, da probate neku njihovu igru ili napravite neki suvenir iz te države.

Možete razgovarati o zajedničkom virtuelnom putovanju. Neka svaki član porodice iznese svoje utiske. Pažljivo se saslušajte.

Putovanje možete da nastavite nekog drugog dana i da idete na neko drugo mesto po izboru ukućana.

Za ovu aktivnost su potrebni:

 • Ekran (najbolje laptop ili TV sa internet konekcijom)
 • Papir i bojice ili olovke
 • Namirnice za pripremu hrane

Deca će:

 • Moći da se upoznaju sa različitim kulturama, tradicijama, običajima, životinjama
 • Dobiti priliku da razvijaju maštu i memoriju
 • Naučiti kako da Poštuju umetničke vrednosti
 • Učiti kroz zabavu
 • Imati mogućnost da prošire svoj rečnik i razviju veštinu komunikacije

 

Savet plus za roditelje: Ne zaboravite da deca uče i po modelu. Upravljajte svojim vremenom provedenim pred ekranom i govorite o utiscima i osećanjima koja u vama izazivaju sadržaji koje gledate. Neka dete vidi kako „ređate“ prioritete boravljenja pred ekranom u odnosu na posao, kuvanje, rekreaciju u stanu. Tako ćete i vaše dete učiti istim veštinama.

 

36. Pero i statua

Pravite se da ste pera koja lebde u vazduhu desetak sekundi. Odjednom se zamrznite i pretvorite u statuu. Ne mrdajte!

Zatim se polako opuštajte, dok se opet pretvarate u plutajuće pero. Ponovite igru nekoliko puta, pazeći da igru završite opušteni poput lepršavog pera. 

 

37. Napravite smešnu priču

Jedna osoba u porodici započinje priču, a zatim joj po rečenicu dodaju i drugi članovi porodice. Na primer: „Jednog dana Marko je otišao u šetnju. Prvo što je video bila je. . . "  Zatim se okrenite sledećoj osobi koja će nastaviti priču. Možda drugi roditelj može da kaže „ljubičasta žirafa!“ i na taj način učini ovu igru jednostavnom i zabavnom za malu decu.

 

38. Stiskajte lopticu za stres

Uzmite loptu (i) u jednu ili obe ruke i stisnite je i otpustite.

Eksperimentišite sa stiskanjem lopte. Pronađite način koji je najprikladniji za vas i vaše dete, prilagodite brzinu, pritisak i vremenski raspored pritiska na bilo koji način koji želite.

 

39. Budi kornjača

Pretvarajte se da ste kornjača koja ide laganim i opuštenim korakom. Oh ne, počela je da pada kiša! Sklonite se brzo u svoj oklop desetak sekundi. Sunce opet izlazi, zato izađite iz oklopa i vratite se opuštajućoj šetnji.

Ponovite nekoliko puta, pri čemu obavezno završite šetnju tako da vam je celo telo opušteno.

 

 

Maštanje poboljšava vaše zdravlje

Sposobnost da maštaju je neka vrsta psihološkog imuniteta za decu. A za odrasle osobe se kaže da su psihički zdrave sve dok mogu da maštaju i zamišljaju. Zajedničke kreativne igre su „teretana“ za dečiju maštu kroz koje razvijaju čula, intelektualne kapacitete, samopouzdanje i samopoštovanje.

Igre „kao da”, u kojima dete može postati bilo ko, otputovati bilo gde, a obični kućni predmeti poprimaju izvanredne moći, pomažu detetu da iskaže i komunicira svoja osećanja, razvija emocionalnu i socijalnu inteligenciju.

Deca predškolskog uzrasta ne umeju uvek da izraze i tačno objasne svoja osećanja i kreativni poduhvati mogu biti savršen način da vam dete, na za njega bezbedan način, pokaže kako se nosi sa osećanjima kao što su ljutnja, tuga, zabrinutost ili sreća.  

Koristi od zajedničke igre:

1. Pruža mogućnosti da zajedno provedete kvalitetno vreme, a čišćenje nakon igre može da bude zajednička aktivnost

2. Učenje da poštujete kreativni i misaoni proces onog drugog - dozvolite svom detetu da ispolji kreativnu slobodu

3. Učite da upravljate konfliktima: ostanite mirni kada boje „polete” i tražite da se vaše dete uključi u rešavanje problema/čišćenje boja ili sakupljanje brašna

4. Razvoj autonomije deteta - dok ono eksperimentiše sa sortiranjem, dohvatanjem, merenjem, dodavanjem materijala, itd.

5. Poboljšana komunikacija dok razvijate veštine aktivnog slušanja, prihvatanja, ohrabrivanja i pozitivnog vrednovanja deteta

6. Uvažavanje ograničenja tako što ćete biti mirni i jasni u zahtevima ukoliko dođe do izazova, kao što se desi kada da dete slika po zidu umesto na papiru.

papirni šeširi
UNICEF Srbija/2020

40. Papirni šeširi

Ovo je igra uloga i zamišljanja. Uz pomoć novina ili bilo kog dostupnog papira napravite šešir. Kada dete stavi šešir na glavu može da postane kuvar, gusar, čarobnjak. Ohrabrite ga da se pogleda u ogledalo i započne razgovor sa tom novom ličnošću koju vidi ispred sebe. Uključite se i vi u ovaj razgovor i priču u nastajanju.

Za ovu igru su potrebni:

 • Novine, papiri
 • Makaze
 • Selotejp
 • Bojice
 • Ogledalo

 

41. Nevidljivo mastilo  – ideja za decu mlađeg školskog uzrasta

Ova aktivnost ima više značenja, od najočiglednijih – crtanja i pisanja, do iskazivanja svojih želja i za decu koja to teže čine, do upoznavanja jedni drugih.

U tom smislu je možete organizovati na više načina, a u zavisnosti od toga kako procenite šta u vašim porodičnim okolnostima može imati najbolji efekat.

Centralni deo ove aktivnosti je pisanje po papiru belom voštanom bojicom. Možete se opredeliti, na primer, da svako od ukućana napiše svoju želju, a zatim zamenite papire, pa onda papir bojite nekom vodenom bojom i tako otkrivate želje jedni drugih. Ali to ne moraju da budu samo želje, to mogu da budu i neke poruke koje jedni drugima pišete, pisanje tajni, itd. Poruke mogu biti i nacrtane.

Ova aktivnost može da se organizuje i tako što papir po kom pišete može biti namenjen nekoj osobi koju, zbog fizičke izolacije, dete ne viđa, te joj na ovaj način sprema poruku.

Ova aktivnost ima jedan „oslobađajući“ pristup za dete, jer se to što piše ne vidi pa je tako možete iskoristiti i da otkrijete detetove strahove.

 

Za ovu igru su potrebni:

 • Papir
 • Bela voštana bojica
 • Vodene boje

 

Iz ovih igara dete će naučiti:

 • Maštovitost i kreativnost
 • Da iskazuje svoje želje
 • Da šalje poruke dragim osobama
 • Da otkriva strahove

 

 

Ostanite pozitivni!

Iako se većina odraslih oseća vrlo zabrinuto, kod većine dece izjave kao što su „škola je zatvorena" ili „ne ideš u vrtić” predstavljaju povod za slavlje. Roditelji treba da prihvate ovo osećanje uzbuđenja i da ga iskoriste kao odskočnu dasku da deci pomognu da ostanu mirna i srećna.

Dajte deci do znanja da je i vama drago što su uzbuđeni, ali istovremeno budite sigurni da razumeju da će se, iako će možda izgleda kao da smo na odmoru, stvari ovoga puta razlikovati. Na primer, jednostavno i veselo ih obavestite „Super je što smo svi zajedno kod kuće. Dobro ćemo se provoditi! Zapamtite, ipak, i dalje ćemo raditi i pridržavati se redovnog rasporeda."

medenjaci
UNICEF Srbija/2020

42. Svet u mom tanjiru 

Iako često govorimo, a i nama su govorili, „ne igraj se sa hranom”, sada znamo da je igra sa hranom zapravo sjajan način da deca razvijaju maštu i kreativno razmišljanje. Možda im se čak i apetit poveća.

Od hrane je moguće napraviti sve i svašta. Krompiri mogu biti kamenje, brokoli drveće sa krošnjama, rezanci divni baršunasti oblaci ili zraci sunca. A tek kečap i razni sosovi 😊.

Pomozite detetu da razvije nove priče i izmašta svetove u svom tanjiru! Podstičite ga pitanjima: Ko je to u tvom tanjiru? Šta ti se sviđa kod tog lika, kakav je on? Reci mi još o tome šta se tu događa? Šta će se desiti sledeće?

Za ovu igru je potrebno:

 • Uobičajene namirnice
 • Zajednička večera

 

43. Mali poslastičar

Evo prilike da zajedno napravite kolače. I to ne bilo koje kolače, već medenjake. To je prilika da porazgovarate sa detetom o medu:

 • Med je tečnost (to će detetu izgledati malo neobično, ali tu možete iskoristiti med da uoče da postoje tečnosti različite gustine, npr. poredeći ga sa vodom)
 • Med je jedini proizvod insekata koji čovek jede
 • Med ima lekovita svojstva
 • Postoji med različitog ukusa u zavisnosti od vrste cveća sa koga pčela skuplja cvetni prah

Pred vama je jedan veoma jednostavan recept za ukusne medenjake. Uspeh je zagarantovan, što će dete učiniti uspešnim i srećnim.

 

Potrebno je:

 • pet kašika meda
 • pet kašika šećera
 • dva jajeta
 • kašičica sode bikarbone
 • brašno

 

Uputstvo:

 1. Pomešajte navedene sastojke
 2. Pomozite detetu da zamesi testo tako da bude tvrdo
 3. Oklagijom razvucite testo tako da bude debljine prsta
 4. Pomoću male čaše (kalupa) dete i vi možete zajedno da vadite medenjake
 5. Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte medenjake, sa malim prostorom između njih, jer će malo narasti
 6. Stavite pleh u zagrejanu rernu.
 7. Medenjaci se peku 15–20 minuta na temperaturi od 170 °S, dok ne požute.
 8. Izvadite pleh iz rerne.

PRIJATNO!

 

Deca će naučiti

 • O medu
 • Strpljenje
 • Uživanje u uspehu
 • Radost stvaranja
 • Rešavanje problema
 • Jezičke veštine
Kutak za igru je realizovan uz finansijsku podršku Lego fondacije.