Gazetarët e rinj bëjnë thirrje për kultivimin e një kulture të diversitetit

Është e rëndësishme që fëmijët dhe të rinjtë të fokusohen në aktivitete dhe përmbajtje që i nxisin ata të përqafojnë tolerancën

UNICEF Mali i Zi
Elmedin, Etnografski muzej
UNICEF Mali i Zi/ Duško Miljanić / 2022
07 Maj 2022

PODGORICË, CETINJE, 7 Maj 2022 – Fëmijët dhe të rinjtë në Mal të Zi duhet të vizitojnë më shpesh muzetë dhe institucionet e tjera kulturore, sepse kjo është një nga mënyrat për të mësuar të pranojnë diversitetin – thanë reporterët e rinj të UNICEF gjatë një vizite në Muzeun Etnografik të Malit të Zi. Të magjepsur nga bollëku i zakoneve të ndryshme në një hapësirë të vogël, reporterët e rinj u kanë dërguar një mesazh bashkëmoshatarëve të tyre që të ushqejnë kulturën dhe të respektojnë të tjerët.

Reporteri i ri i UNICEF, Andrej Sljivancanin, theksoi se e shkuara dhe e tashmja takohen në muze, por edhe se e ardhmja ruhet në to. “Në Muzeun Etnografik u njoha me artin e Malit të Zi të shekujve XIX dhe XX, si dhe me kostume të ndryshme popullore dhe armatim të asaj periudhe. Unë do t'u rekomandoja të rinjve që të vizitojnë muze të tillë dhe të mësojnë për traditat e tyre,” tha Andrej.

Reporteri u muzeju
UNICEF Mali i Zi/Duško Miljanić/ 2022

Gjatë kësaj vizite, shoqja e tij Merita Dukaj kuptoi se veshja popullore nga rajoni i Malësisë kishte shumë gjëra të përbashkëta me veshjet e tjera popullore nga Mali i Zi. “Edhe pse jemi të ndryshëm, detajet ende na bashkojnë. Mendimi im, që është edhe i bashkëmoshatarëve të mi, është se duhet të mësojmë sa më shumë për diversitetin, sepse vetëm kështu mund të jemi më afër njëri-tjetrit,” tha Merita.

Jana Kostic, një reportere e re, theksoi se historitë, traditat dhe fetë e ndryshme na pasurojnë dhe se duhet të mësojmë nga njëri-tjetri. “Kultura nuk mund të ekzistojë pa diversitet,” përfundoi Jana.

Etnografski muzej
UNICEF Mali i Zi/Duško Miljanić/ 2022

Gjatë vizitës, Elmedin Spatolaj mësoi se pothuajse çdo rajon në Mal të Zi ka zakonet e veta të dasmës, mënyrën e veshjes dhe sendet shtëpiake... “Mësova gjithashtu se Mali i Zi mori një çmim ndërkombëtar për kostumin e tij popullor,” tha Elmedini.

Zëvendës Përfaqësuesja e UNICEF në Mal të Zi, Sabina Zunic, kujtoi hulumtimin e vitit 2021 “Situation Analysis of Children and Adolescents in Montenegro”, i cili zbuloi një rënie të kulturës së leximit tek fëmijët dhe të rinjtë, ndikimin e internetit në rritje dhe paaftësinë e prindërve që të paguajnë për aktivitete jashtëshkollore dhe kulturore. E gjithë kjo, thotë Žunić, reflekton në kulturën e dialogut.

Jana, Etnografski muzej
UNICEF Mali i Zi/ Duško Miljanić/ 2022

“Është e rëndësishme që fëmijët dhe të rinjtë të fokusohen në aktivitete dhe përmbajtje që i nxisin ata të përqafojnë tolerancën, mirëkuptimin dhe pranimin e të tjerëve. Na kanë thënë se duan të jetojnë në një shoqëri që respekton opinione, kultura dhe zakone të ndryshme. UNICEF po u bën thirrje të gjithë akterëve shoqërorë – nga prindërit dhe mësuesit tek institucionet kombëtare – të krijojnë një mjedis që mundëson takime dhe dialog të diversitetit, në mënyrë që fëmijët tanë të rriten si qytetarë tolerantë dhe të kulturuar,” tha Sabina Zunic.

Sipas sondazhit mbi konsumin e medias nga fëmijët në Mal të Zi, i kryer si pjesë e fushatës së Agjencisë për Mediat Elektronike dhe UNICEF “Të zgjedhim çfarë shikojmë” në vitin 2018, dy të tretat e fëmijëve në Mal të Zi nuk kanë qenë në teatër. 75 për qind e fëmijëve nuk kanë qenë në muze, 85 për qind nuk kanë vizituar një ekspozitë arti, ndërsa gati dy të tretat nuk kanë qenë në një koncert muzikor.