Gazetarët e rinj të UNICEF-it në luftën kundër gjuhës së urrejtjes

17 Qershor 2022
Govor mrznje
UNICEF Mali i Zi/Duško Miljanić/ 2022

PODGORICË, 17 qershor 2022– Arsimi cilësor është mënyra më e mirë për të luftuar gjuhën e urrejtjes – thanë gazetarët e rinj të UNICEF-it me rastin e shënimit të Ditës Ndërkombëtare Kundër Gjuhës së Urrejtjes (18 qershor).

Gazetarët e rinj po komentonin në lidhje me grafitet që përmbajnë komente fyese dhe mesazhe urrejtjeje, të cilat mund t'i shohin në rrethinat e tyre të afërta.

Milena Kekoviq thotë se nuk habitet nga një fenomen i tillë sepse e has shpesh në botën e internetit, ku të rinjtë kalojnë shumë nga koha e tyre.

“Mendoj se mënyra e vetme për të reduktuar gjuhën e urrejtjes është të edukojmë fëmijët dhe të rriturit për komunitetin ku jetojmë dhe të mësojmë të respektojmë ata bindjet e të cilëve ndryshojnë nga tonat. Të gjithë mund të ndihmojnë duke udhëhequr me shembull dhe duke treguar se gjuha e urrejtjes nuk duhet të jetë kurrë një zgjedhje, "tha gazetari i ri.

Sipas Andrej Shlivançanin, është thelbësore të parandalohet që gjuha e urrejtjes në publik të mos lërë pasoja të qëndrueshme në zhvillimin e të rinjve.

“Adoleshentët janë ende në fazën e zhvillimit dhe një sasi e madhe negativiteti mund të krijojë probleme afatgjata për bashkëmoshatarët e mi. Ne duhet të parandalojmë gjuhën e urrejtjes për të krijuar një shoqëri ku adoleshentët të zhvillohen normalisht”, thekson Andrej.

Aleksandra Vujoviq vetë nuk habitet nga numri i mesazheve të shëmtuara në muret e qyteteve tona.

“Ne kryesisht i injorojmë grafite të tilla sepse janë bërë shumë të zakonshme. Ne kemi harruar që ata në fakt shfaqin urrejtje dhe se qëllimi i tyre i vetëm është të lëndojnë dhe poshtërojnë dikë”, tha Aleksandra.

Ajo iu referua edhe urrejtjes në internet dhe u bëri thirrje të rinjve të marrin masa. “Duke shpërndarë komente pozitive dhe duke i raportuar ato negative, ne mund të kontribuojmë ndjeshëm në zgjidhjen e këtij problemi”, është e bindur Aleksandra.

Sipas analizës globale të UNICEF-it për vitin 2020 “Angazhimi qytetar digjital nga të rinjtë”, ngacmimi i të rinjve aktivistë në internet kryhet jo vetëm nga bashkëmoshatarët e tyre. Aktivistët e rinj janë shpesh viktima të ngacmimeve nga të rriturit ose robotët e krijuar nga të rriturit.

“Nëse adoleshentët duan që mesazhi i tyre të dëgjohet nga të rriturit dhe jo vetëm nga bashkëmoshatarët e tyre, ata kanë më shumë gjasa të përdorin platforma të krijuara kryesisht për përdoruesit e rritur, që nuk censurojnë sistematikisht trolling dhe gjuhën abuzive ose të urrejtjes”, thuhet në analizë.

Kjo është arsyeja pse mesazhi i këtij hulumtimi të UNICEF-it është se ne duhet të vëzhgojmë zakonet dhe praktikat e të rinjve në ekosistemin digjital për të kuptuar aspiratat dhe shprehjet e tyre në botën jashtë internetit.

Këtë vit, Kombet e Bashkuara (OKB) festojnë Ditën Ndërkombëtare Kundër Gjuhës së Urrejtjes, më 18 qershor – datë në të cilën, tre vjet më parë, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, lansoi Strategjinë dhe Planin e Veprimit kundër Gjuhës së Urrejtjes.

Agjencitë e OKB-së në Mal të Zi po e shënojnë rastin me mesazhin: #StopTheHate, ndërsa gazetarët e rinj të UNICEF-it i janë bashkuar luftës kundër gjuhës së urrejtjes për të ndihmuar në krijimin e një shoqërie më të shëndetshme për çdo fëmijë.

Kontakte me mediat

Gorana Banda
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 69 580 694

#StopTheHate