UNICEF-ovi mladi reporteri u borbi protiv govora mržnje

17 Jun 2022
Govor mrznje
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić

PODGORICA, 17. jun 2022 -  Kvalitetno obrazovanje najbolji je način za suzbijanje govora mržnje, poručili su UNICEF-ovi mladi reporteri uoči Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje (18. jun).

Mladi reporteri komentarisali su grafite koji sadrže uvredljive komentare i poruke mržnje, a koje svakodnevno gledaju u svojoj najbližoj okolini.

Milena Keković kaže da takvom pojavom nije iznenađena, jer je često srijeće i u onlajn svijetu, u kojem mladi provode puno vremena.

„Mislim da je jedini način da smanjimo govor mržnje da obrazujemo i djecu i odrasle o zajednici u kojoj živimo i da naučimo da poštujemo one koji imaju drugačija uvjerenja od naših. Svako može da pomogne tako što će svojim primjerom pokazati da govor mržnje nikada ne treba da bude izbor“, kaže mlada reporterka.

Po mišljenju Andreja Šljivančanina, ključno je spriječiti da govor mržnje u javnom prostoru ostavi trajne posljedice na razvoj mladih.

„Adolescenti su i dalje u fazi razvijanja i velika količina negativnosti može da stvori dugotrajne probleme kod mojih vršnjaka. Govor mržnje moramo da spriječimo kako bismo stvorili društvo u kojem adolescenti mogu normalno da se razvijaju“, istakao je Andrej.

I Aleksandra Vujović nije iznenađena količinom ružnih poruka na zidovima u našim gradovima.

 „Takve grafite uglavnom ignorišemo jer su postali previše česti. Zaboravili smo da oni, zapravo, predstavljaju mržnju i da je njihov jedini cilj da povrijede i ponize nekoga“, kazala je Aleksandra.

Ona se osvrnula i na onlajn mržnju i poručila mladima da djeluju. „Širenjem pozitivnih komentara i prijavljivanjem onih drugih možemo znatno uticati na rješavanje ovog problema“, uvjerena je Aleksandra.

Prema globalnoj UNICEF-ovoj analizi „Digitalni građanski angažman mladih“ iz 2020. godine, mladi koji su aktivisti u onlajn prostoru ne trpe uvrede i govor mržnje samo od vršnjaka, već su često na meti odraslih ili botova koje kreiraju odrasli.

„Ako tinejdžeri žele da odrasli čuju njihove poruke, veća je vjerovatnoća da će koristiti platforme koje su dizajnirane za odrasle, a koje sistematično ne cenzurišu uvredljivi ili govor mržnje“, navodi se u analizi.

Zato je i poruka ovog UNICEF-ovog istraživanja da moramo pratiti navike i prakse mladih u digitalnom ekosistemu, da bismo razumjeli njihove težnje i izražavanja u oflajn svijetu.

Ujedinjene nacije (UN) ove godine prvi put obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, 18. jun. To je datum kada je, prije tri godine, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pokrenuo Strategiju i plan akcije za suzbijanje govora mržnje.

UN agencije u Crnoj Gori obilježavaju ovaj dan uz poruku: #ZaustaviMržnju, a UNICEF-ovi mladi reporteri uključili su se u borbu protiv govora mržnje kako bi doprinijeli stvaranju zdravijeg društva za svako dijete.

Kontakti za medije

Gorana Banda
UNICEF Crna Gora
Telefon: +382 69 580 694

#ZaustavimoMržnju