Poštovanje – za svako dijete

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, UNICEF-ovi mladi reporteri pozivaju vršnjake i sve građane Crne Gore na međusobno poštovanje i kulturu dijaloga

16 Novembar 2022
4. generacija
UNICEF Crna Gora/Krsto Vulović/2022
Blocks
Ipsos podatak
UNICEF Crna Gora

PODGORICA, 16. novembra 2022. – Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se širom svijeta obilježava 16. novembra, UNICEF-ovi mladi reporteri su kroz TikTok video poručili svim građanima Crne Gore: „Ne moramo se slagati, poštujmo se“.

„Potrebno je objasniti ljudima zašto 'drugačije' ne znači 'gore'“, poručio je tom prilikom UNICEF-ov mladi reporter Luka Vujović i pozvao vršnjake da sarađuju i sa onima od kojih se razlikuju po bilo kom pitanju.

UNICEF-ovi mladi reporteri su kroz TikTok video podsjetili na situacije iz sopstvenog života poput toga kada navijaju za različite sportske klubove ili imaju različite stavove u odnosu na prijatelje i članove porodice, kako bi pozvali vršnjake i sve građane na međusobno poštovanje i izgradnju okruženja bez nasilja.

UNICEF-ova mlada reporterka Nada Stanišić smatra da se kultura dijaloga, međusobno poštovanje i prihvatanje različitosti uči od malena u porodici, vrtiću, školi i lokalnoj zajednici, ali i kroz medije. Ona je pozvala škole da redovno održavaju radionice kroz koje se podstiče prihvatanje različitosti. UNICEF-ov program Moje vrijednosti i vrline odličan je primjer toga, istakla je Stanišić.

„Svaka porodica bi trebalo da svakodnevno daje primjere ponašanja kroz koje se pokazuje međusobno poštovanje bez obzira na razlike u stavovima i godinama među njenim članovima, a mediji, svi lideri i poznate ličnosti treba da umjesto uvredljivog i govora mržnje šire sistem vrijednosti u kojem se poštovanje različitosti podrazumijeva”, kazala je Stanišić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander podsjetio je ovom prilikom na to da su nasilje nad djecom i rodno zasnovano nasilje prepoznati u nedavnim Izvještajima Evropske komisije o napretku Crne Gore kao pitanja koja izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

„Izgradnja kulture nenasilja prioritet je za crnogorsko društvo. Kako bi se taj cilj i ostvario, relevantne institucije, poput škola, centara za socijalni rad, policije, sudstva i domova zdravlja, moraju udružiti snage u svakoj lokalnoj zajednici. Bitno je i da Crna Gora izradi novu Strategiju za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, koja će uključivati onlajn nasilje i govor mržnje“, poručio je Santander.

U Crnoj Gori, prema istraživanju Global Kids Online iz 2016. godine, sprovedenom uz podršku UNICEF-a, skoro trećina (28%) mladih uzrasta od 12 do 17 godina potvrdila je da  su imali iskustva vršnjačkog nasilja. U istom istraživanju je trećina mladih uzrasta od 12 do 17 godina (32%) izjavila da često lako gube živce i ljute se. Ovi podaci ukazuju na potrebu jačanja socio-emocionalnih vještina djece kako bi ona naučila da upravljaju različitim emocijama, unaprijedila komunikaciju i usvojila adekvatna ponašanja za mirno rješavanje sukoba.

Iz navedenih razloga, UNICEF još od 2015. godine podržava realizaciju programa Moje vrijednosti i vrline koji ima za cilj razvoj socio-emocionalnih vještina u okviru redovnog sistema obrazovanja. U fokusu ovog programa su tolerancija, kreativnost, empatija i timski rad.

U decembru prošle godine je 76 odsto građana Crne Gore u istraživanju Ipsosa izjavilo da smatraju da aktuelno zaoštravanje podjela u Crnoj Gori i govor mržnje kroz koji se promovišu međunacionalni i religijski konflikti, loše utiču na mentalno zdravlje mladih i na njihovu spremnost da prihvataju različitosti.

Iskustva nasilja i govora mržnje mogu smanjiti samopouzdanje mladih, kao i dovesti u opasnost njihovo mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i život. Mogu im otežati da se fokusiraju i budu uspješni u školi i smanjiti njihovo povjerenje u vršnjake – što vodi ka izolaciji ili znatnom smanjenju druženja s vršnjacima, koje je važno za pravilan rast i razvoj svakog djeteta.

Djeca koja su žrtve govora mržnje i vršnjačkog nasilja mogu se obratiti školi, centru za socijalni rad, policiji i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, kao i nacionalnom SOS telefonu za djecu i mlade 116-111, koji služi ne samo za prijavljivanje nasilja, već i za psihološku podršku i savjet u vezi s bilo kojim pitanjem koje muči djecu i mlade.

Međunarodni dan tolerancije slavi se širom svijeta od 1995. godine, s ciljem promocije poštovanja drugačijih mišljenja, kulture dijaloga i nenasilja.

 

Kontakti za medije

Jelena Perović
Communication Officer
UNICEF Montenegro
Telefon: +382 69 225 315

Za svako dijete - poštovanje