Većina roditelja podržava akciju #igrajsedoma

Gotovo dvije trećine roditelja djece od 4 do 17 godina (64%) čulo je za akciju #IgrajSeDoma i većina je smatra korisnom i zanimljivom

Jelena Perovic
Dvije djevojčice se igraju doma
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2010
03 Maj 2020

PODGORICA, 3. maj 2020. – Gotovo dvije trećine roditelja djece od 4 do 17 godina (64%) čulo je za akciju #IgrajSeDoma i većina je smatra korisnom i zanimljivom. To su rezultati istraživanja koje je Ipsos, uz podršku UNICEF-a, tokom posljednje sedmice aprila, sproveo na nacionalno reprezentativnom uzorku roditelja djece uzrasta 4‒17 godina.

„Drago nam je da je naš rad s UNICEF-om naišao na dobar prijem kod roditelja. To znači da su materijali kvalitetni i zaista od pomoći za rad s djecom. Posebno smo ponosni što je Crna Gora materijalima za vrijeme pandemije uspjela da pokrije osnovne i srednje škole, ali i vrtiće. Svako može naći nešto za svoje dijete, nezavisno od njegovog uzrasta”, poručuje Milica Lekić, savjetnica za odnose s javnošću u Ministarstvu prosvjete.

Svi vrtići širom zemlje aktivno podržavaju ovu akciju objavljujući na društvenim mrežama snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće. Snimci se dijele i na društvenim mrežama Ministarstva prosvjete, UNICEF-a i Udruženja Roditelji koji su pokrenuli kampanju #IgrajSeDoma odmah po zatvaranju vrtića zbog borbe protiv koronavirusa u Crnoj Gori.

„Svaki drugi roditelj smatra da je briga o djeci predškolskog uzrasta kod kuće, tokom krize izazvane epidemijom COVID-a-19, izazov za roditelje. Kroz akciju #IgrajSeDoma želimo da im pružimo podršku da iskoriste ovo vrijeme da podstiču razvoj djece i sa njima grade još bliskiji odnos”, objašnjava Jelena Perović, koordinatorka komunikacija UNICEF-a u Crnoj Gori.

Ove nedjelje aktuelne su dvije nove igre, a autorke snimaka ovih igara su vaspitačice iz Nikšića i Bara.

„Jedan od najboljih i najkreativnijih načina da se djeca razonode je pravljenje pozorišne predstave sa sjenkama. Ova igra, osim zabavne, ima i obrazovnu vrijednost, jer dijete razvija maštu i jača koordinaciju pokreta. Kroz predstavu sa sjenkama možete s djetetom ispričati neku poznatu bajku ili basnu, a možete i podstaći djecu da sama osmisle priču i time ovu igru učine još kreativnijom i zanimljivijom”, poručuje Jovana Papić, vaspitačica iz JPU „Dragan Kovačević” u Nikšiću.

Svi roditelji mogu saznati kako da s djecom naprave pozorišnu predstavu sa sjenkama kroz video-snimak Jovane Papić.

UNICEF Crna Gora

Kako napraviti jedrenjak od stvari koje imate kod kuće? ‒ naslov je video-snimka Zorane Mišović iz JPU „Vukosava Ivanović-Mašanović” u Baru.

UNICEF Crna Gora

„Snimak pokazuje kako lako i brzo, uz korisćenje materijala koje imamo u kući, svaki roditelj može pomoći djetetu da napravi jedrenjak. Istovremeno mu tako pruža priliku ne samo da se dobro zabavi, već i da razvija maštu dok ukrašava jedrenjak... Iskoristite ovo vrijeme, igrajte se s djecom i kreirajte zajedničke uspomene!”, poručuje Mišović.

Cilj akcije #IgrajSeDoma je pružanje podrške roditeljima djece predškolskog uzrasta da im, tokom ove krize, posvete dodatno vrijeme, pomognu im da se opuste i podstaknu njihov razvoj kroz razne vrste igara kod kuće.

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma i uči lijevu i desnu stranu

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma - za djecu srednjeg uzrasta

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma sa makaronama, za djecu srednjeg uzrasta

UNICEF Crna Gora

#Kuglanje - igra za podsticanje fizičke aktivnosti djece

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma Tunel - igra za podsticanje fizičke aktivnosti djece

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma Igra za podsticanje motorike djece do tri godine 

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma edukativne igrice sa djecom do 3 godine

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma Kako podstaći dječju maštu? 

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma za djecu uzrasta do tri godine

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma bez granica

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma Kako napraviti jedrenjak kod kuće? 

UNICEF Crna Gora

#IgrajSeDoma Predstava sa sjenkama