Vaspitači snimili nove igre uz poruku: igrajte se doma!

U okviru kampanje #OstaniDoma, vaspitači iz vrtića širom zemlje pridružili su se akciji #IgrajSeDoma

Jelena Perovic
Djevojčica se igra bojicama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
19 April 2020

PODGORICA, 19. APRIL, 2020. - U okviru kampanje #OstaniDoma, vaspitači iz vrtića širom zemlje pridružili su se akciji #IgrajSeDoma i na društvenim mrežama objavljuju video-snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće.

„Dijete je aktivan činilac sopstvenog razvoja, a igra aktivnost koja aktivira sve psihičke i fizičke potencijale. Zato, dajte djetetu da se spontano i slobodno igra, da ima dovoljno doživljaja i iskustava, da raspolaže s dovoljno vremena, prostora i materijala za igru”, poručuje Jasmina Brajović, vaspitačica iz JPU „Đina Vrbica” u Podgorici.

UNICEF Crna Gora

Brajović ističe da ova igra s makaronima podstiče razvoj koordinacije oko ‒ ruka, kao i strpljenje i preciznost u radu, a pritom se razvijaju i intelektualne sposobnosti (klasifikacija po jednom svojstvu ‒ boji) i kreativnost u stvaranju malih „umjetničkih” djela.

Njena koleginica Marijana Živković iz JPU „Vukosava Ivanović-Mašanović”, u Baru, snimila je zanimljivu igru sa špagetama i geometrijskim figurama.

UNICEF Crna Gora

„Iskoristimo ovo vrijeme kod kuće na kvalitetan način. Uz malo mašte i kreativnosti, i u sopstvenom domu postaje zabavno. Zato, igrajmo se doma!”, poručuje vaspitačica Živković roditeljima djece predškolskog uzrasta.

Za djecu ovog uzrasta često je pravi izazov naučiti koja je lijeva, a koja desna strana. Iz tog razloga, Slađana Mijović, vaspitačica iz JPU „Đina Vrbica” u Podgorici, predlaže jednostavnu i korisnu igru za učenje lijeve i desne strane.

UNICEF Crna Gora

„Dragi roditelji, cilj današnjeg snimka je da pomognemo djeci da na zanimljiv način prošire svoja znanja o prostornim relacijama: lijevo ‒ desno, gore ‒ dolje, naprijed ‒ nazad. #OstaniDoma i kroz igru proširite dječja znanja!”, poručuje Mijović.

Akciju #IgrajSeDoma pokrenuli su UNICEF, Udruženje Roditelji i Ministarstvo prosvjete. U okviru nje, roditelji i vaspitači objavljuju video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me). Cilj je pružanje podrška roditeljima djece predškolskog uzrasta da im tokom ove krize posvete dodatno vrijeme, pomognu im da se opuste i podstaknu njihov razvoj kroz razne vrste igara kod kuće.