Vakcina protiv COVID-a-19 ne mijenja ljudsku DNK

Provjeravanje činjenica

Bojana Žižić, mlada reporterka UNICEF-a u Crnoj Gori
Vizual za blog o vakcinama i DNK
UNICEF Crna Gora
12 April 2021

U vremenu krize izazvane pandemijom COVID-a-19, kad zbog prestanka rada škola, kafića, vrtića i kancelarija sve više vremena provodimo na internetu, dešava se da nesvjesno postanemo prenosioci raznih vijesti čije izvore i autore nismo provjerili.

Da bismo utvrdili koliko su istinite informacije koje se objavljuju u medijima i na društvenim mrežama, krenuli smo u provjeru nekih čestih objava. Jedna od njih zasniva se na tezi da vakcina protiv koronavirusa mijenja ljudsku DNK.

Saznali smo da se povodom ovog navoda najprije oglasila Svjetska zdravstvena organizacija, dajući sljedeće objašnjenje:

„Radi sigurnosti, tehnologija mRNK vakcina protiv COVID-a-19 podvrgnuta je rigoroznim testiranjima, a klinička ispitivanja su pokazala da ove vakcine pružaju dugotrajan imunološki odgovor. Tehnologija mRNK vakcina proučava se već nekoliko decenija u kontekstu ispitivanja vakcina protiv virusa zika, bjesnila i gripa. MRNK vakcine ne sadrže žive viruse i ne ometaju ljudsku DNK.

Mišljenja stručnjaka o ovoj temi objavio je i portal BBC Srbija:

„Ubrizgavanje RNK u nekoga ne čini ništa DNK-u ljudske ćelije“, kaže profesor Džefri Alond s Oksfordskog univerziteta. „Ona funkcioniše tako što tijelu daje uputstvo da proizvodi protein koji se nalazi na površini koronavirusa. Imuni sistem potom nauči da prepoznaje i proizvodi antitijela protiv tog proteina.“

Pitali smo i stručnjake iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) da li vakcina protiv COVID-a-19 može izmijeniti ljudsku DNK. Evo šta su nam rekli:

Materije od kojih je sačinjena vakcina protiv koronavirusa baziraju se na ribonukleinskim kisjelinama (RNK), te one, pri ulasku u organizam, uopšte ne prodiru u jedro, pa samim tim nemaju šansu da dođu u kontakt s nasljednim materijalom koji se u njemu nalazi. Stoga zaključujemo da vakcinacijom nećete nanijeti nikakvu štetu organizmu, naročito u pogledu izmjene strukture DNK lanca.

dr Vladimir Jovanović iz KCCG-a

Razmotrivši činjenice i dokaze iznijete u izjavama stručnjaka, dolazimo do zaključka da je informacija o štetnom uticaju vakcine protiv COVID-a-19 na DNK čovjeka neosnovana i neistinita.

Provjeravajući informacije, spoznajemo istinu i značaj imunizacije u vrijeme koronavirusa, ali i važnost medijske pismenosti u svakodnevnom životu. Zato vas, kao mladi reporteri UNICEF-a, pozivamo da provjeravate izvore i birate šta gledate, slušate i čitate.

U   želji   da   doprinesu   sprečavanju   širenja   dezinformacija  o koronavirusu i vakcinama i s ciljem da promovišu kredibilne izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju  tačnost informacija koje  se  objavljuju   na   društvenim   mrežama  i  u  medijima, a  koje izazivaju pažnju građana. Prilikom provjere tačnosti informacija slijedili su primjer analiza s platforme Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.