UNICEF-ovi mladi reporteri u lovu na klikbejtove o novom koronavirusu

Svi koji žele da provjere tačnost neke informacije svoje dileme mogu podijeliti s UNICEF-ovim mladim reporterima putem društvenih mreža komunicirajući s njima preko Fejsbuk, Instagram i Tviter naloga UNICEF-a u Crnoj Gori

Jelena Perovic
Vizual za provjeravanje činjenica
UNICEF Crna Gora
29 April 2020

PODGORICA, 29. APRIL 2020. Da bi doprinijeli tačnom informisanju građana o novom koronavirusu, mladi reporteri analiziraju i provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima i zaključke svojih analiza objavljuju na sajtu UNICEF-a Crna Gora.

Jedan od njihovih nedavno objavljenih tekstova nosi naslov Lov na klikbejtove.

„Svi smo, sigurno više puta, pročitali neki senzacionalistički naslov koji je obećavao da će nam pružiti novo saznanje šokantnom viješću. Međutim, kad smo krenuli da čitamo, shvatili smo da nam je naslov najavio sadržaj kojeg u tekstu nema. Upravo to je klikbejt – jedna od najrasprostranjenijih manipulacija u medijima“, objašnjava mlada reporterka Nastasja Gluščević.

Ona je analizirala niz klikbekjtova kako bi ukazala na to da naslov često netačno najavljuje tekst koji slijedi i pozvala sve građane da obrate pažnju na ovu pojavu u medijima.

„Mnogi čitaoci najčešće pročitaju samo naslov, a ne i čitav tekst. Upravo ovakvo ponašanje dovodi do širenja dezinformacija i lažnih vijesti. Zbog toga je važna medijska pismenost. Kritičko vrednovanje onlajn sadržaja ključno je u prevenciji ovakvih vrsta obmana“, ističe Nastasja.

Ona kaže da joj nije bio problem da nađe klikbejtove za analizu, jer ih ima svuda – u onlajn medijima, na društvenim mrežama, sajtovima, Jutjubu... U posljednje vrijeme klikbejtovi su postali neodvojivi dio osmišljenih strategija za povećanje čitanosti i stvaranje profita.

„Klikbejt je kreiran tako da čitaocima zadrži pažnju dovoljno dugo da tekst otvore i pročitaju ga do kraja, pritom se nadajući da će se u naslovu obećana informacija zaista pojaviti i u tekstu. Što više ljudi klikne na naslov, to imaju više posjetilaca i veću zaradu od reklama“, objašnjava Nastasja.

Stoga njena poruka svim građanima jeste da biraju šta čitaju i kome vjeruju, da koriste pouzdane izvore informacija i provjeravaju sve informacije prije nego što ih podijele s drugima.

Nastasja i drugi mladi reporteri u provjeri tačnosti informacija slijede primjere analiza datih na platformi Raskrinkavanje.me i koriste njihovu javno dostupnu metodologiju.

Svi koji žele da provjere tačnost neke informacije svoje dileme mogu podijeliti s UNICEF-ovim mladim reporterima putem društvenih mreža komunicirajući s njima preko Fejsbuk, Instagram i Tviter naloga UNICEF-a u Crnoj Gori.