UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju #ZaustavimoNasilje

Bezbjednost na internetu postala je još bitnija tokom ove krize zbog njegove učestalije upotrebe od strane djece i mladih radi učenja na daljinu

Jelena Perovic
Vizual za bezbjednost na Internetu
UNICEF Crna Gora
17 Maj 2020

PODGORICA, 14. maj 2020. – Tokom globalne pandemije COVID-a-19, mnogi tehnologiju uzimaju „zdravo-za-gotovo“ radi učenja, igre i komuniciranja s najbližima, dok su se i razne usluge, obrazovne, zdravstvene, dječje i socijalne zaštite, preselile na internet. Bezbjednost na internetu postala je još bitnija tokom ove krize zbog njegove učestalije upotrebe od strane djece i mladih radi učenja na daljinu. Veće korišćenje interneta znači da su mladi sada više izloženi raznim rizicima, među kojima je i vršnjačko nasilje na internetu ili sajberbuling.

Tim povodom, UNICEF-ovi mladi reporteri snimili su kratki video za kampanju na društvenim mrežama #ZaustavimoNasilje i pozvali vršnjake da savladaju vještine kulturne komunikacije na internetu i van njega.

UNICEF Crna Gora

„Normalno je da imamo različita mišljenja o raznim stvarima i to nije problem, već je problem kada neko svoje mišljenje nameće i vrijeđa druge koji misle drugačije. Bitno je da naučimo da se kulturno raspravljamo na internetu i van njega“, objašnjava mlada reporterka Dunja Šestović.

Mladi reporteri smatraju da je ovo i pitanje zdravog razvoja, jer se dešava da djeca i mladi ne znaju kako da izađu na kraj s ljubomorom i zavišću, a da to rezultira vrijeđanjem drugih na internetu.

„Mislim da treba više da razgovaramo i kod kuće i u školi o raznim emocijama, poput ljubomore i zavisti, i o načinima da se s njima suočimo. Nije sramota osjećati bilo koju emociju. Bitno je da naučimo kako da ih prepoznamo i kako najbolje da reagujemo na njih“, objašnjava mladi reporter Đorđe Ivanović.

 

Vizual za bezbjednost na Internetu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

Uloga svjedoka nasilja ključna je za njegovo zaustavljanje, smatraju mladi reporteri i to su istakli u videu, koji su snimili na ovu temu. Oni su pozvali sve učesnike onlajn komunikacija da ćutanjem ne podržavaju nasilje, već da ga prijave i da nasilnike izbace iz komunikacije na internetu.

„Postoje mogućnosti da se nasilje prijavi na društvenim mrežama, kao i da se nasilnik blokira kako ne bi više bio dio komunikacije. Vjerujemo da je to pravi odgovor na ovakve pojave“, poručuje mladi reporter Emir Drešević.

Vizual za bezbjednost na Internetu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017

Ova akcija, između ostalog, rezultat je radionica o nasilju koje su mladi reporteri, tokom posljednjeg mjeseca, imali sa psihoterapeutkinjom Darijom Petović-Bambur.

„Vršnjačko nasilje je problem na koji mladi često ukazuju kada ih pitamo šta im smeta u društvu. Ako se o tome ne razgovara, propuštamo šansu da zaustavimo nasilje i da pomognemo i nasilnicima, i žrtvama, i svjedocima, da se suoče sa time i izrastu u odgovorne građane koji će podržavati stvaranje nenasilnog, emotivno pismenog društva“, poručuje Petović-Bambur.

Vizual Online nasilje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017

#ZaustavimoNasilje posljednja je u nizu akcija mladih reportera otkako je počela kriza izazvana koronavirusom. Do sada su mladi reporteri pozivali na uspostavljanje ravnoteže između vremena provedenog na internetu i van njega kroz akciju #DomaOflajn, na praćenje kvalitetnih medijskih sadržaja, na provjeravanje tačnosti svih informacija i praćenje pouzdanih izvora informacija, itd. Prema nedavnom istraživanju Ipsosa, sprovedenom uz podršku UNICEF-a, svaki treći roditelj je primijetio mlade reportere, a 91 odsto ih smatra dobrim primjerom za mlade u društvu.