Paraolimpijski osvajač zlatne medalje Piter Norfolk

pridružuje se UNICEF-ovoj kampanji "Govorimo o mogućnostima"

UNICEF Crna Gora
Peter Norfolk i šef predstavnika UNICEF-a za Crnu Goru u dnevnom centru u Nikšiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013
21 Jun 2013

Podgorica, Nikšić – 20.-21. jun 2013. - Čuveni britanski paraolimpijac, osvajača zlatne medjalje, Piter Norfolk boravio je u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori u junu 2013. Razgovarao je s djecom u Dnevnom centru u Nikšiću i Resursnom centru u Podgorici o svom životu i sportskoj karijeri, o volji i upornosti. On se rado priključio kampanji „Govorimo o mogućnostima“ koju su pokrenuli UNICEF i Vlada Crne Gore kako bi iskorijenili diskriminaciju djece sa smetnjama u razvoju. 

"Prije nesreće koju sam imao bio  sam sportski tip. A sada vjerujem da se sve može promijeniti pomoću aktivnog uma i aktivnog tijela i tako što ćete biti takmičarski nastrojeni.", kazao je Piter Norfolk.

Teniski as u invalidskim kolicima odigrao je nekoliko mečeva s djecom i odraslima. Norfolk, poznatiji pod nadimkom Kvadfader, ostvario je impresivnu sportsku karijeru, osvajajući dva paraolimpijska zlata u Atini i Pekingu, kao i brojne titule na drugim sportskim takmičenjima.

Katarina Ćetković, bivša učenica Resursnog centra "Podgorica": "Moram reći da sam veoma fascinirana njegovim uspjesima i rezultatima koje je postigao  istvarno veliko je zadovoljstvo vidjeti ga uživo."

Marko Otašević, učenik Resursnog centra "Podgorica": "Podstakao me da razmislim  o tome da se bavim sportom, tenisom"

Paraolimijac je podijelio svoju priču i sa nekoliko stotina posjetilaca u Crnogorskom narodnom pozorištu, gdje su UNICEF i Britanska ambasada organizovali svečanost povodom njegove posjete. Prikazan je igrani film "The Best of Men", zasnovan na istinitoj priči o nastanku Paraolimpijade.

Ostvario sam većinu svojih snova. Nikad nijesam mislio da ću imati porodicu. Imam porodicu. Nikada nijesam mislio da ću biti teniser.  Bio sam teniser. Prepreke vam postavljaju svi ostali. Svako od vas ko je u kolicima - vi birate, to su vaši izbori, a ne izbori nekog drugog, to su vaši izbori. Imate izbor da budete veliki, a ja vam samo kažem - Hajde, uradite to.

Peter Norfolk, britanski paraolimpijac, osvajač zlatne medjalje
Peter Norfolk igra tenis sa djecom sa smetnjama u razvoju u Podgorici
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013

Svojom posjetom Crnoj Gori, Norfolk pruža podršku kampanji „Govorimo o mogućnostima“ koja je pokrenuta u septembru 2010. s ciljem da ukaže na snažan potencijal djece sa smetnjama u razvoju u razvoju u Crnoj Gori.

"Posjeta Pitera Norfolka Crnoj Gori, dvostrukog osvajača zlatne medalje na parolimpijskim igrama za nas je velika privilegija. On razgovara sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju, njihovim porodicima i lokalnom zajednicom kako bi im prenio motivišuće poruke o tome kako svi zajedno možemo ukloniti barijere i osigurati da osobe i djeca sa smetnjama u razvoju budu u potpunosti uključeni u društvo.", kazao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF za Crnu Goru.

Benjamin Perks, UNICEF Representative to Montenegro

Podrška Pitera Norfolka UNICEF-ovoj kampanji "Govorimo o mogućnostima" zaista je velika stvar. Sve nas je inspirisao svojim veoma pozitivnim stavom i voljom za prevazilaženje barijera. On ih zapravo ne vidi kao prepreke, on ih vidi kao mogućnosti.", istakla je Ketrin Najt-Sends, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori.

Peter Norfolk je jedan od mnogih velikana koji su postali prijatelji kampanje "Govorimo o mogućnostima". Više od 100 partnera pridružilo se kampanji iz međunarodne zajednice, medija, iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora i svi aktivno doprinose njenom uspjehu, uključujući dramatičan rast upisa u škole djece sa smetnjama u razvoju.

UNICEF Crna Gora