#MladiSportistiDoma i #IgrajSeDoma za djecu sa smetnjama u razvoju

Uz podršku UNICEF-a, Ministarstva prosvjete i Ministarstva sporta i mladih, Specijalna olimpijada pokreće akciju #MladiSportistiDoma i istovremeno se pridružuje kampanji #IgrajSeDoma

Specijalna olimpijada Crna Gora i UNICEF
Specijalna olimpijada
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
12 Maj 2020

PODGORICA, 12. maj 2020. – Uz podršku UNICEF-a, Ministarstva prosvjete i Ministarstva sporta i mladih, Specijalna olimpijada pokreće akciju #MladiSportistiDoma i istovremeno se pridružuje kampanji #IgrajSeDoma radi pružanja podrške roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, uzrasta 2‒8 godina. Cilj ove podrške je da roditelji podstaknu razvoj djece tokom perioda obustave rada vrtića zbog globalne pandemije COVID-a-19.

„Kroz ovu inicijativu omogućavamo roditeljima da preuzmu ulogu trenera Specijalne olimpijade u svojim domovima. Prvi smo u Evropi pokrenuli sprovođenje programa ’Mladi sportisti kod kuće’ i nadamo se da će i ostali nacionalni programi Specijalne olimpijade u regionu Evrope/Evroazije slijediti naš primjer”, ističe Ivan Radović, direktor Specijalne olimpijade u Crnoj Gori.

Specijalna olimpijada
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017

Za UNICEF je pružanje podrške svakom djetetu da ostvari pravo na obrazovanje i pravo na sport prioritet u svakom momentu, a posebno tokom kriznih perioda.

„Krize poput globalne pandemije COVID-a-19 ne pogađaju svu djecu jednako. Nažalost, djeca koja su i prije krize bila ugrožena sada su to još više. Zato je UNICEF-u prioritet pružanje podrške najugroženijima, a među njima su svakako porodice s djecom sa smetnjama u razvoju”, ističe Mihaela Bauer, v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Special Olympics International akreditovao je program „Mladi sportisti” u više od 130 država širom svijeta, kako bi se pružile mogućnosti djeci s intelektualnim smetnjama u razvoju i djeci bez smetnji, uzrasta 2‒8 godina, da unaprijede svoje motoričke, kognitivne i socio-emocionalne vještine.

„Kao rezultat programa ’Mladi sportisti’ zabilježen je napredak od preko 30 odsto u motoričkim, kognitivnim i socio-emocionalnim vještinama djece. Vjerujemo da je taj podatak dovoljan da roditelje motiviše da nastave s djecom da vježbaju kod kuće dok ne prođe kriza izazvana koronavirusom”, poručuje Radović.

Specijalna olimpijada
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Specijalna olimpijada obezbijediće neophodne sportske rekvizite i edukativne materijale roditeljima djece sa smetnjama u razvoju da nastave kod kuće sprovoditi sportsko-rekreativne aktivnosti programa „Mladi sportisti”. Video-snimci treninga objavljivaće se na društvenim mrežama Specijalne olimpijade, UNICEF-a, Ministarstva prosvjete i Ministarstva sporta i mladih koristeći #MladiSportistiDoma i #IgrajSeDoma. Kroz ovu inicijativu, kampanja #IgrajSeDoma dobiće inkluzivnu dimenziju.

„Djeca sa smetnjama u razvoju sada su dodatno ranjiva, jer su lišena odlazaka na redovne tretmane (fizioterapeutske, somatopedske, fizijatrijske), kao i drugih oblika fizičkih aktivnosti, druženja i razmjene iskustava. Zbog toga, vježbe koje se nude roditeljima za praktikovanje u kućnim uslovima pozitivno utiču na opšti zdravstveni status, emocionalno stanje i ponašanje đeteta. Međutim, ono što je još važnije, hrabre mu samopouzdanje, emocionalnu povezanost s roditeljima, braćom, sestrama”, ističe Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete i podsjeća da, prema istraživanju Ipsosa, većina roditelja prati kampanju #IgrajSeDoma i smatra je korisnom i zanimljivom.

Specijalna olimpijada
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017

Za Ministarstvo sporta i mladih ova inicijativa ključna je za obezbjeđivanje podrške za razvoj svakog djeteta u Crnoj Gori kroz sportsko-rekreativne aktivnosti.

Paketi Specijalne olimpijade za roditelje, koji će biti dostavljeni na njihove kućne adrese, sadrže video-materijale s instrukcijama, sportske rekvizite i opremu koja je potrebna za sprovođenje planskih treninga. Kroz ovu inicijativu, 240 roditelja iz 7 opština Crne Gore sa svojom djecom će organizovati 48 polučasovnih treninga, 3 puta nedjeljno, u periodu od 4 mjeseca, a svi drugi roditelji će moći da se priključe zahvaljujući objavljivanju snimaka treninga na društvenim mrežama, uz #MladiSportistiDoma i #IgrajSeDoma.