Kako da se nosite s novom situacijom tokom epidemije koronavirusa?

Preporučene mjere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv epidemije, ali donose i promjene u rutinama za sve članove porodice.

UNICEF
Majka i ćerka zajedno gledaju u računar
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
26 Mart 2020

Preporučene mjere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv epidemije, ali donose i promjene u rutinama za sve članove porodice.

Prirodno je da osjećate strah i uznemirenost, to je normalna reakcija na stanje krize i neizvjesnosti.

Djeca takođe mogu da se osjećaju zbunjeno, tužno, uplašeno i zabrinuto.

Ona imaju mnogo manje iskustva od vas, a time i manje strategija za nošenje s kriznom situacijom. Stoga, evo nekoliko predloga koji vam mogu pomoći da se lakše organizujete i prebrodite izazove izolacije.

 Ovladajte svojim vremenom i danom.

Uvedite red u svoje dnevne aktivnosti ‒ napravite plan aktivnosti za cijelu sedmicu. Struktura će i vama i vašoj djeci pružiti osjećaj sigurnosti, a ona treba da bude najsličnija načinu životu koji ste vodili i prije kućne izolacije, koliko je to moguće.

Ovaj plan možete napraviti zajedno s djecom i staviti na vidljivo mjesto kako bi bio dostupan svim ukućanima.

Brinite o sebi, redovno se hranite, vježbajte, spavajte dovoljno i smanjite sve druge izvore stresa.

Činite stvari koje vam vraćaju kontrolu nad sopstvenim životom.

Posvetite se aktivnostima koje popravljaju raspoloženje.

To mogu biti: slušanje muzike, gledanje filma, čitanje dobre knjige, bavljenje hobijem za koji niste imali vremena ranije. Budite proaktivni jer takav stav vam daje moć i kontrolu nad neizvjesnom situacijom.

Takođe, briga o sebi neće vam pomoći samo da ostanete zdravi već će vam pomoći da ostanete pribrani i fokusirani kako biste mogli na adekvatan način da brinete o djeci.

U kriznim i stresnim situacijama uobičajeno je da djeca traže više kontakta i zahtjevnija su prema roditeljima.

Razgovarajte s djecom o COVID-u-19 na iskren način, koji je prilagođen njihovom uzrastu.

Djeca, kao i odrasli,  mogu osjetiti olakšanje kada ispolje svoje strahove i brige i podijele ih  s drugima.  Pritom, djeca posmatraju ponašanje odraslih i njihove emocije kako bi i sama znala kako da upravljaju svojim osjećanjima.  Pomozite im da nađu pozitivne načine kako da to urade. 

Više savjeta o tome kako da razgovarate s djecom o pandemiji novog koronavirusa pročitajte ovdje.

Vrtići i škole privremeno ne rade, djeca provode više vremena kod kuće i vi možete da osjetite dodatan pritisak i odgovornost da organizujete dnevne aktivnosti s djecom.

Igra s voljenima pomoći će djeci da se osjećaju sigurno u doba neizvjesnosti, da obrade zbunjujuće informacije, da se zbliže s roditeljima i uvećaju svoje kapacitete i vještine za buduće izazove u životu.

Na sajtu UNICEF- a svakog dana vas čeka nova ideja o tome kako da uz pomoć igre i zajedničkih aktivnosti prevaziđete izazove. I više od toga ‒ kako da podstaknete razvoj svog djeteta, osnažite i obogatite porodične veze i odnose.

Nemojte zapostaviti svoje potrebe kao roditelja, naročito ukoliko radite od kuće – to može biti izazovno s djecom u bliskom okruženju.

Svojoj djeci jasno predstavite  kada im možete pomoći, a kada ste nedostupni za njih, da ne bi došlo do iznevjerenih očekivanja.

Ubacite u vaš porodični raspored aktivnosti za koje znate da ih djeca mogu samostalno sprovesti (uključujući i gledanje edukativnih sadržaja na televiziji).

Budite strpljivi s njima dok ne uspijete da to postignete. Možda djeca to neće prihvatiti odmah, ali će se vremenom navići. Vjerovatno ni vi nećete biti produktivni kao obično, ali to je sasvim u redu.

Isplanirajte vrijeme samo za sebe u toku dana, makar na pola sata. Za to vrijeme organizujte djeci njihovo vrijeme.

Sačuvajte sebe od negativnih informacija i preteranog praćenja vijesti, ne dozvolite da vas preplave informacije o razvoju epidemije.

U isto vrijeme, čuvajte se dezinformacija, informišite se isključivo preko provjerenih sajtova i izvora informacija koji saopštavaju provjerene podatke i savjete. Ne paničite.

Na linku ovdje možete da pročitate šta sve treba da znate o koronavirusu da biste zaštitili sebe, svoju djecu i porodicu.

Ukoliko osjećate jaku uznemirenost i tjeskobu, važno je znati da niste sami i da je vaša reakcija normalna i razumljiva u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi cijelo društvo.

Nekada je razgovor s osobom od povjerenja, prijateljem ili članom porodice dobar i jednostavan način da se osjećate bolje. Možete da vodite dnevnik. Kada s nekim podijelimo ono što nas muči, mnogo je vjerovatnije da ćemo osjetiti olakšanje, bolje razumjeti situaciju u kojoj se nalazimo i osjećanja koja to prate.

Ne ustručavajte se da potražite pomoć stručnjaka ukoliko ne uspijevate da se sami izborite sa strahom i uznemirenošću.