Godina 2021. počinje imunizacijom na koronavirus

Većina građana u zemljama širom svijeta ne oklijeva kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa

UNICEF Crna Gora
vizual vakcinacija
UNICEF Crna Gora
01 Januar 2021

PODGORICA, 1. JANUAR 2021. – Imunizacija protiv koronavirusa, koja je već počela širom svijeta – obilježiće 2021. godinu. Prema globalnim istraživanjima, većina građana u zemljama širom svijeta ne oklijeva kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa. Tako je, prema Ipsosovom globalnom istraživanju iz oktobra prošle godine, skoro 9 od 10 građana Kine i Indije izjavilo da bi se vakcinisali protiv koronavirusa, a to bi uradilo i 8 od 10 građana Australije, Velike Britanije, Kanade, Južne Koreje, Meksika i Brazila, zatim 7 od 10 građana Njemačke, Japana, Italije i Južnoafričke Republike, 6 od 10 građana Španije i SAD-a i 5 od 10 građana Francuske.[1]

Nedavno istraživanje koje je Ipsos sproveo u Crnoj Gori, u decembru 2020, pokazalo je da bi se skoro 5 od 10 građana vakcinisalo protiv koronavirusa.[2] Isto istraživanje ukazuje da građani koji ne sumnjaju u vakcine generalno imaju veći nivo obrazovanja, kao i da su više informisani i više zabrinuti zbog pandemije koronavirusa.

S obzirom na zaraznost COVID-a-19, epidemiolozi procjenjuju da oko 50–80% populacije mora biti imuno kako bi se dostigao nivo kolektivnog imuniteta. Da bi se to desilo, neophodno je da vakcine postanu dostupne istovremeno za sve zemlje. Zaštita zemalja s visokim dohotkom sama po sebi neće omogućiti da se život vrati u normalu. Čitav svijet ostaće ranjiv na virus, sve dok se i zemlje s najslabijim zdravstvenim sistemima ne zaštite od istoga. Globalna inicijativa za vakcine – COVAX predstavlja mehanizam putem koga sve zemlje mogu pristupiti vakcinama protiv COVID-a-19 na jednak način. UNICEF predvodi napore za nabavku i isporuku vakcina protiv COVID-a-19 namijenjenu 171 državi, u ime inicijative COVAX, što predstavlja vjerovatno najveću i najbržu nabavku i isporuku vakcina u istoriji.

Da bi se globalna pandemija zaustavila i postigao kolektivni imunitet, neophodno je i da se svim građanima u kontinuitetu daju pouzdane informacije o vakcinama. Na taj način bi se smanjio uticaj mnogobrojnih teorija zavjere i dezinformacija na ovu temu i povećao broj građana koji hoće da se vakcinišu. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je neodlučnost u pogledu vakcinisanja  – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Vakcine spadaju među najveća dostignuća savremene medicine. Od kraja 18. vijeka do danas one preduprjeđuju izbijanje brojnih zaraznih bolesti i spašavaju milione života. Male boginje, koje su samo tokom 20. vijeka usmrtile 300 miliona ljudi[3], uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju bezbjedne i efikasne vakcine. Polio – opasna bolest koja je usmrtila milione, a milione paralizovala ili onesposobila – sada, upravo zahvaljujući vakcinama, predstavlja opasnost kao endemsko oboljenje još u samo dvije zemlje – Pakistan i Avganistan. Tetanus majke i novorođenčeta, koji je smrtonosan po novorođenče, zahvaljujući imunizaciji do jula 2019, eliminisan je širom planete, osim u svega 12 zemalja.             

Imajući u vidu da je 2020. godinu, pored globalne pandemije koronavirusa, obilježila i poplava teorija zavjere i dezinformacija o koronavirusu i vakcinama koja je za posljedicu imala širenje straha, ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić je sa svojim prijateljima i kolegama napravio pjesmu koja na duhovit način govori o ovoj temi i ambivalentnom odnosu prema preventivnim mjerama, kao i vakcinaciji koja je upravo krenula da se sprovodi širom planete.

Rambo Amadeus, UNICEF-ov ambasador dobre volje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013
Antonije Pušić, ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori

Sjećam se, kao da je juče bilo, kad je 1972. godine izbila epidemija variole vere. Imao sam 9 godina, tada su i djeca morala da se vakcinišu i ne sjećam se da je iko to dovodio u pitanje. Nauci se bezrezervno vjerovalo. Medicina je nauka, a vakcina je plod nauke, baš kao i dezinfekcija, penicilin, aspirin, točak, satelit, električni motor ili solarni panel. Razumijem da nekim ljudima nije svejedno da se vakcinišu, ali ipak treba imati u vidu da živimo u 21. vijeku, kada su zahvaljujući medicinskoj nauci skoro sve poznate zarazne bolesti iskorijenjene.

Antonije Pušić, ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori

Pušiću na pjesmi Corona Party gostuju međunarodno poznati muzičar Čarli Ćineli iz Italije i David Bižić, širom svijeta poznati operski bariton.

Vakcina će sve vratiti u normalu. Vakcina je jedino rješenje kako bi ljudi mogli ponovo da se okupljaju, zabavljaju, uživaju u društvu, plešu i idu na koncerte uživo. Sve se to sada vraća.

Čarli Ćineli, međunarodno poznati muzičar iz Italije
međunarodno poznati muzičar Čarli Ćineli
UNICEF Crna Gora
Čarli Ćineli, međunarodno poznati muzičar iz Italije

Iste nade dijeli i David Bižić, renomirani operski bariton koji je nastupao u najvećim svjetskim operskim kućama u Njujorku, Londonu, Beču, Parizu, Moskvi, Berlinu, Montekarlu, Madridu, Ženevi, itd.

David Bižić, širom svijeta poznati operski bariton
UNICEF Crna Gora
David Bižić, širom svijeta poznati operski bariton

Mene je prvi talas pandemije presekao na pola puta između Francuske, gde živim, i Njujorka, gde često pevam u Metropoliten operi. Pridržavam se svih mera zaštite sebe i drugih, ali takođe svakodnevno radim na očuvanju svog uma tako što se trudim da gledam na situaciju iz ugla posmatrača, strpljiv sam, vidim svetlo na kraju tunela. Ja sam svejedno svakodnevno upevan i čekam da se krene sa vakcinacijom da bih mogao da opet nastupam pred punim Metropolitenom.

David Bižić, renomirani operski bariton

Pjesma Corona Party urađena je uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a. Od danas je dostupna u audio formatu, a njen spot je u pripremi i biće predstavljen početkom februara.