Druženje i sport za svako dijete

Šta svako dijete želi? Šansu da šutne loptu, da je baci daleko i da taj uspjeh podijeli sa najbližima. Šta svako dijete sa intelektualnim smetnjama u razvoju želi? Upravo isto to.

UNICEF Crna Gora
Dječak prolazi kroz gusjenicu
UNICEF Crna Gora / Danilo Papić / 2017
01 Jun 2017

PODGORICA, 1. JUN 2017. – Šta svako dijete želi? Šansu da šutne loptu, da je baci daleko i da taj uspjeh podijeli sa najbližima. Šta svako dijete sa intelektualnim smetnjama u razvoju želi? Upravo isto to.

Ovo je moto programa Mladi sportisti koji Specijalna Olimpijada organizuje širom svijeta za djecu sa i bez smetnji u razvoju koja su uzrasta od 2 do 7 godina.

Zahvaljujući podršci Marimo Berk i David Drummond Fund-a i UNICEF-a, nedavno su i djeca Crne Gore imala priliku da u njemu učestvuju.

Sviđa mi se trčanje, ja sam trčao kao zec, a moj drug Petar je trčao kao konj.

Pavel (5)

Bio mi je zanimljiv padobran. Provlačili smo se kao gusjenice, preskakali i trčali.

Iva (5)

Oboje ističu kako su kroz ove sportske aktivnosti stekli nove prijatelje.

Roditelji su oduševljeni upravo činjenicom da se kroz ovu inicijativu upoznaju djeca sa i bez smetnji u razvoju i stvaraju mogućnosti da se ona redovno druže u lokalnoj zajednici.

Ono što je meni kao roditelju djeteta sa smetnjama u razvoju bitno je da ovaj program nije osmišljen samo za djecu poput moje, već da u njemu učestvuju i djeca bez smetnji u razvoju.

Sanja, majka
Djevojčica baca loptu
UNICEF Crna Gora / Danilo Papić / 2017
Djevojčica baca loptu na jednom događaju koji je organizovan uz podršku UNICEF-a u okviru Specijalne olimpijade

Djeci koja su učestvovala u pilot projektu uradili smo listu motoričkih sposobnosti u tri oblasti i rezulti su sjajni. Na početku projekta, neka djeca su imala motoričke sposobnosti razvijene do 50-60% i, za samo tri mjeseca, postotak razvijenosti je kod nekih porastao i do sto odsto.

Marin Klark, koordinatorka programa "Mladi sportisti" za region Evroazije

Sa djecom je vježbao i crnogorski sportista Ivan Stojanović koji je na Specijalnoj olimpijadi u Austriji osvojio zlatnu i bronzanu medalju u hodanju na krpljama.

"Ovo je veliko iskustvo za djecu, jer imaju priliku da se u ovom uzrastu bave sportom. Ja nisam imao prilike da vježbam, jer ovakvog programa nije bilo u vrtiću kad sam ja bio mali", kazao je Stojanović.

Predstavnik Specijalne olimpijade Crne Gore Ivan Radović takođe ističe značaj uloge vrtića u ovom programu.

„Saradnja sa vrtićima je odlična i vaspitači imaju pozitivno mišljenje o programu. To je nešto što nedostaje u njihovim jedinicama", kazao je Radović i naglasio da program " Mladi sportisti" predstavlja pripremnu fazu za aktivnije bavljenje sportom u okviru Specijalne olimpijade.

Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete najavljuje da će se program "Mladi sportisti" organizovati kroz vrtiće u raznim gradovima u Crnoj Gori kako bi što više djece sa i bez smetnji u razvoju imalo priliku da se bavi sportom i druži sa vršnjacima u lokalnoj zajednici.

UNICEF Crna Gora
Upoznajte program "Mladi sportisti" - namijenjen je djeci sa i bez smetnji u razvoju