Jednake šanse za svu djecu

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara posjetili su Bijelo Polje.

UNICEF Crna Gora
dječak prolazi kroz gusjenicu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
05 Decembar 2017

BIJELO POLJE, 5. DECEMBAR, 2017 - Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara posjetili su Bijelo Polje, opštinu koja godinama daje značajan doprinos izgradnji inkluzivnog društva.

Program Specijalne olimpijade organizuje se u vrtiću „Dušo Basekić“, uz podršku UNICEF-a i Marimo Berk i David Drummond Fonda.

Dječak u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Dječak igra na događaju koji je organizovan uz podršku UNICEF-a u okviru Specijalne olimpijade

Zajedno možemo osigurati da svako dijete sa smetnjama u razvoju ima šansu da postigne najviše što može u svom životu. Na taj način, gradimo bolji svijet za sve nas. Suština je u svemu onome što djeca mogu da urade, a ne u onome što ne mogu.

Osama Kogali, Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora
#GovorimoOMogucnostima - umjesto prepreka vidimo mogućnosti i prijateljstvo

Nakon druženja sa djecom u bjelopoljskom vrtiću, Uehara je naglasila da je jednak pristup za djecu sa smetnjama u razvoju moralna obaveza cijelog društva.

Svijet ima puno koristi od ljudi, muškaraca I žena, sa invaliditetom. Oni imaju tako pozitivan uticaj i daju pozitivan doprinos našim društvima. Srećna sam što djeca u Bijelom Polju imaju tako svjetlu budućnost zahvaljujući podršci UNICEF-a, Vlade SAD-a, roditelja, nastavnika i lokalne zajednice.

Margaret En Uehara, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić potvrdio je odlučnost lokalne samouprave da unapređuje položaj djece u Bijelom Polju. “Moramo da učinimo da se svi oni osjećaju kao dio društva, da to ne bude floskula ili ispunjavanje standarda. Moramo se maksimalno posvetiti toj djeci, bez obzira na to da li su iz naše porodice ili ne“, kazao je Žurić koji se takođe družio sa djecom učesnicima predškolskog sportskog programa Specijalne olimpijade. Ovaj program pod nazivom „Mladi sportisti“ namjenjen je djeci uzrasta od 3 do 8 godina. U Crnoj Gori je počeo da se sprovodi od ove godine i do sada je obuhvatio 150 djece sa i bez smetnji u razvoju. Te aktivnosti su već dale značajne rezulte, kazao je nacionalni direktor Specijalne olimpijade Ivan Radović. „Dosadašnje iskustvo pokazuje da djeca napreduju u fizičkim i motoričkim sposobnostima i preko 70 odsto za vrlo kratak period“, kazao je Radović.

Posjeta inkluzivnom vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali (drugi s lijeva) i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Ujehara (druga s desna) tokom posjete programu Specijalne olimpijade organizovanom u vrtiću "Dušo Basekić" u Bijelom Polju

Rezultate ovog programa prepoznao je i Ljubiša Martinović, otac Mirjane, djevojčice sa smetnjama u razvoju. „Mislim da je 40-50 odsto bolja. Naučila je da uzme sama da jede, da zove tatu i mamu“, kazao je on. Napredak je uvidio i Boris Drobnjak, otac četvorogodišnje djevojčice koja je Mirjanina najbolja drugarica: „ Izuzetno sam zadovoljan kako napreduje, kako je ona prihvatila dijete koje ima teškoće u razvoju“.

Tamara Milić, predstavnica Ministarstva prosvjete, koji je akreditovao program „Mladi sportisti“, ističe da djeca, pored napretka u fizičkom, ostvaruju i napredak u socioemocionalnom razvoju. „Učenje kroz igru stimuliše intelektualni razvoj, komunikaciju, tako da se, kroz igru, razvija svaki segment razvoja djeteta“, objasnila je Milić.

Direktorka vrtića „Dušo Basekić“ Ida Ćetković ističe da je kvalitet obrazovanja koji njihova ustanova nudi djeci značajno poboljšan zahvaljujući programu Specijalne olimpijade. „Bilo bi dobro da ovaj program bude dio aktivnosti svih predškolskih ustanova“, zaključila je Ćetković.

U 2019. godini, program Mladi sportisti sprovodi se u 21-noj vrtićkoj jedinici u 7 opština u Crnoj Gori.