DAISY čitanke olakšavaju učenje

Zahvaljujući DAISY udžbeniku, modernoj audio-vizuelnoj knjizi, Radovan pjesmice sada lakše uči

UNICEF Crna Gora
Radovan Krivokapić, učenik osmog razreda
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
20 April 2018

NIKŠIĆ, 20. APRILA 2018. – Radovan Krivokapić učenik je osmog razreda OŠ „Mileva Lajović – Lalatović” u Nikšiću. On i danas pamti pjesmicu „Crvenkapa u taksiju”, pjesnika Dragana Radulovića, koju je naučio u četvrtom razredu. Zahvaljujući DAISY udžbeniku, modernoj audio-vizuelnoj knjizi, Radovan pjesmice sada lakše i brže uči.

Puno mi je lakše. Mogu neki tekst ili pjesmicu da slušam više puta.

Radovan Krivokapić, učenik osmog razreda

Radovan dodaje da su mu posebno zanimljivi glasovi glumaca koji čitaju pjesme i priče.

DAISY udžbenici u Crnoj Gori pripremljeni su i u saradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, čiji su profesori i studenti godinama volonterski učestvovali u njihovoj produkciji.

Ovaj projekat mi je bio važan, jer sam direktno upoznala ljude za koje to radim i, što je najbitnije, jer smo i oni i ja shvatali njegov značaj i smisao. Malo je stvari koje zapravo imaju smisla, a ovo ima!

Maja Stojanović, studentkinja glume koja je učestvovala u produkciji DAISY udžbenika

Radovanova majka Sanja Krivokapić ističe da, zahvaljujući DAISY udžbeniku, on sada samostalnije uči. „Ranije sam mu sve čitala. Po deset, dvadeset puta ponovim jednu lekciju da bi on zapamtio, a sada pustim, pa ja imam slobodnog vremena dok on to sluša."

Dijana Rondović, Radovanova učiteljica
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Dijana Rondović, Radovanova učiteljica, govori o tome da su udžbenici u DAISY formatu korisni za sve učenike, jer pružaju priliku za kvalitetnu nastavu i učenje

U školi, DAISY čitanke olakšale su učenje ne samo djeci koja su slabovida, poput Radovana, već svim đacima. Tako, Radovanov prijatelj Filip ističe da su časovi uz DAISY udžbenik mnogo zanimljiviji.

Isto mišljenje dijeli i njihova učiteljica Dijana Rondović.

DAISY udžbenik svako može da koristi. Na taj način, djeca postaju bolji slušaoci, uče lakše napamet, bolje i brže uče pravilno akcentovanje. Doživljaj teksta je drugačiji, jer u ulozi interpretatora nije učitelj, već glumac.

Dijana Rondović, Radovanova učiteljica

Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja DAISY udžbenike sistematski koristi u inkluzivnom obrazovanju. Oni se sada koriste u 50 osnovnih škola u zemlji.

Uz podršku UNICEF-a, Ministarstvo prosvjete je, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Resursnim centrom za djecu i mlade „Podgorica”, Zavodom za školstvo i Fakultetom dramskih umjetnosti, otpočelo s produkcijom DAISY udžbenika još prije 4 godine. Djeci u osnovnim školama danas su u DAISY formatu na raspolaganju čitanke od IV do IX razreda, kao i udžbenici istorije.

UNICEF Crna Gora
Kako DAISY udžbenik pomaže jednom dječaku da uči I UNICEF Montenegro