Crnogorske dnevne novine i pošta podržali kampanju “Svako dijete treba porodicu”

U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta u toplom porodičnom okruženju

UNICEF Crna Gora
Porodica u dnevnoj sobi, majka svira gitaru a ostali ukućani pjevaju
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013
06 Decembar 2013

PODGORICA, 6. DECEMBAR 2013. – Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks sastao se nedavno sa direktorom Pošte CG Milanom Martinovićem, kao i direktorima dnevnih listova - “Vijesti” Željkom Ivanovićem, “Dan” Mladenom Milutinovićem, “Dnevne novine” Borisom Darmanovićem i “Pobjeda” Lavom Lajovićem – i dobio njihovu podršku tekućoj kampanji “Svako dijete treba porodicu”.

Razgovarao sam sa direktorima svih crnogorskih dnevnih listova i Poštom Crne Gore da nam pomognu da dizajniramo i podijelimo prvu crnogorsku samoljepljivu adresiranu kovertu sa ciljem olakšavanja građanima da iskažu interesovanje za hraniteljstvo. Svi zainteresovani jednostavno će popuniti formular i poslati ga poštom. Koverte će biti podijeljene sa dnevnim listovima, a Pošta je obezbijedila besplatnu poštarinu.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Kao rezultat, u ponedjeljak, 9. decembra, svi čitaoci Vijesti, Dana i Pobjede dobiće letak o hraniteljstvu, dok će čitaoci Dnevnih novina isti letak dobiti u ponedjeljak 16. decembra. 

Svako dijete treba porodicu koverta
UNICEF Crna Gora / Duko Miljanić / 2013

Letak ima oblik samoljepljive koverte adresirane na Ministarstvo rada i socijalnog staranja unutar koje građani mogu napisati svoje kontakt informacije. Nakon što ga popune, građani mogu letak besplatno poslati Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Socijalni radnik će ih ubrzo kontaktirati i dati im vise informacija o hraniteljstvu. 

Ova je inovativna ideja sprovedena zahvaljujući podršci Pošte Crne Gore koja je pristala da obezbijedi plaćenu poštarinu za sve letke, kao i zahvaljujući doprinosima svih crnogorskih dnevnih listova – Vijesti, Dana, Dnevnih novina i Pobjede, koji su pristali da letke besplatno podijele sa novinama.

“Želim da zahvalim svim crnogorskim dnevnim listovima i Pošti CG na podršci kampanji “Svako dijete treba porodicu”. Da bi povećali broj hranitelja u zemlji, moramo informisati ljude i ova će nam inovacija značajno pomoći da postignemo taj cilj.” ističe Perks.

Kampanja Svako dijete treba porodicu, koju su u septembru 2013. započeli Vlada Crne Gore, UNICEF i EU, ima za cilj da poveća broj hranitelja i smanji broj djece koja rastu u institucijama. 

Istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca izlažu riziku zaostajanja u psihičkom, emotivnom i fizičkom razvoju. Stoga, u najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta u toplom porodičnom okruženju. 

Glavna poruka kampanje je da kada biološka porodica ne može da brine o djetetu određeno vrijeme, to treba da radi hraniteljska porodica. 

Kampanja “Svako dijete treba porodicu” sprovodi se u okviru projekta  „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite – socijalna inkluzija”, kojeg sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku podršku UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku EU.