Briga za novorođenčad i majke s covidom-19: sprečavanje zaraze i kontrola bolesti kod dojilja

prevod 12. poglavlja dokumenta SZO

SZO, UNICEF
Dojenje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
07 April 2020

Zabilježeno je relativno malo slučajeva novorođenčadi s potvrđenim Covidom-19, a slučajevi koji su opisani imali su blage simptome bolesti. Nije dokumentovan nijedan slučaj vertikalnog prenosa. Dok je amnionska tečnost šest majki bila pozitivna na Covid-19, krv iz pupčane vrpce i brisovi ždrijela njihove novorođenčadi rođenih carskim rezom bili su testirani, pomoću RT (PCR) testa, s negativnim rezultatom na virus koji izaziva Covid-19.  Uzorci majčinog mlijeka nakon prvog podoja takođe su bili negativni na virus koji izaziva Covid-19.

Dojenje štiti od morbiditeta i mortaliteta u neonatalnom razdoblju te tokom razdoblja novorođenčeta i djetinjstva. Zaštitni efekat posebno je jak protiv zaraznih bolesti, koje se spriječavaju i direktnim prenosom protivtijela i drugim antiinfektivnim faktorima i dugotrajnim prenosom imunoloških sposobnosti pamćenja. Zbog toga se treba pridržavati standardnih smjernica za hranjenje dojenčadi, uz odgovarajuće mjere prevencije i kontrole zaraze.

  • Novorođenčad koju su rodile majke kod kojih postoji sumnja, vjerojatnost ili potvrda Covida-19 treba hraniti u skladu sa standardnim smjernicama za hranjenje novorođenčadi, uz primjenu potrebnih mjera opreza za prevenciju i kontrolu zaraze.

Napomena: Dojenje treba započeti u toku prvog sata od rođenja. Isključivo dojenje treba nastaviti šest mjeseci s pravovremenim uvođenjem odgovarajuće i sigurne dohrane od šestog mjeseca, uz nastavak dojenja do druge godine ili više. Ranije započinjanje dojenja donosi veće koristi, stoga majke koje nisu u mogućnosti započeti dojenje tokom prvog sata nakon porođaja treba podržati da doje što prije mogu. Ovo se odnosi na majke koje rode carskim rezom, nakon anestezije, ili one kod kojih medicinsko stanje onemogućuje započinjanje dojenja u prvom satu nakon rođenja.

  • Kao i kod svih potvrđenih ili sumnjivih slučajeva Covida-19, simptomatske majke koje doje ili praktikuju kontakt koža-na-kožu treba da sprovode higijenu disanja, uključujući i za vrijeme hranjenja (na primjer, korišćenje maske u blizini djeteta ako majka ima respiratorne simptome), obavljaju higijenu ruku prije i nakon kontakta s djetetom te rutinski čiste i dezinfekuju površine s kojima je simptomatska majka bila u kontaktu.
  • Savjetovanje o dojenju, psiho-socijalnu podršku i praktičnu podršku oko hranjenja treba pružiti svim trudnicama i majkama s novorođenčadima i malom djecom, bilo da se sumnja ili je potvrđeno da oni ili njihova djeca imaju Covid-19.

Napomena: Sve majke treba da dobiju praktičnu pomoć kako bi im se omogućilo uspostavljanje i nastavak dojenja te snalaženje s uobičajenim poteškoćama pri dojenju, uključujući mjere sprečavanja i kontrolisanja zaraze. Tu bi podršku trebalo da pruže odgovarajuće obučeni zdravstveni radnici i savjetnici za dojenje, kao i majke savjetnice.

  • U situacijama kada teška bolest majke s Covidom-19 ili drugim komplikacijama onemogućava njegu novorođenčeta ili onemogućava nastavak direktnog dojenja, majke treba ohrabriti i podržati da izdoje/izmlazaju mlijeko i daju mlijeko na siguran način djetetu primjenjujući odgovarajuće mjere prevencije i kontrole zaraze.

Napomene: U slučaju da je majka previše bolesna da doji ili da se izmlaza, istražite mogućnost relaktacije, zamjenske dojilje, nabavku mlijeka iz banke humanog mlijeka ili upotrebu fabričkih mliječnih formula, zavisno od kulturnog konteksta, prihvatljivosti samog rješenja majci i dostupnosti usluge. Ne smije se promovisati, od strane osoblja, vještačko mlijeko, boce za hranjenje ili cucle u bilo kojem dijelu objekata koji pružaju brigu o majkama i novorođenčadima. Zdravstvene ustanove i njihovo osoblje ne smiju davati novorođenčadima boce za hranjenje i cucle ili druge proizvode obuhvaćene Međunarodnim pravilnikom o reklamiranju zamjena majčinog mlijeka.

  • Majkama i novorođenčadi treba omogućiti zajednički boravak u istoj sobi i kontakt koža-na-kožu, odnosno „klokan njegu” tokom dana i noći, posebno odmah nakon rođenja kada se uspostavi dojenje, bez obzira na to da li se sumnja ili je potvrđeno da one ili njihova djeca imaju Covid-19.

Napomena: Smanjivanje ometanja dojenja za vrijeme boravka u porodilištu zahtijevaće zdravstvene prakse koje omogućuju majci da doji onoliko često i onoliko dugo koliko želi.

Roditelji i staratelji koji se zbog potrebe razdvajaju od svoje djece, kao i djeca koja se odvajaju od svojih primarnih njegovatelja, treba da imaju pristup odgovarajuće obučenim zdravstvenim ili ne-zdravstvenim radnicima za mentalno zdravlje i psiho-socijalnu podršku.

Napomena: S obzirom na češću pojavu psihičkih poremećaja među ženama u antenatalnom i postporođajnom razdoblju te prihvatljivosti programa koji su njima namijenjeni, intervencije usmjerene na te žene treba šire sprovoditi. Uz usluge kojima se liječe poteškoće u mentalnom zdravlju, treba da budu dostupne i preventivne usluge.