Ambasador dobre volje UNICEF-a Rambo Amadeus promoviše hraniteljstvo

Svako dijete treba porodicu

UNICEF Crna Gora
Ambasador dobre volje UNICEF-a Antonije Pušić govori na danu otvorenih vrata centra za socijalni rad u Kotoru
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013
17 Decembar 2013

Kotor - Tivat, 17. decembar,  2013. – U okviru kampanje “Svako dijete treba porodicu”, ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, učestvovao je u otvorenim danima centra za socijalni rad posvećenim hraniteljstvu u Kotoru i Tivtu.

Kuća ne treba da se mjeri ni brojem prozora, ni brojem soba, ni koliko imate kupatila, ni koliko imate mermera u kući ili tako dalje. Ja mislim da svaka kuća treba da se praktično diči brojem dječijih glasova koji se čuju iz te kuće.

Antonije Pušić, ambasador dobre volje UNICEF-a

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je i sama bila u ulozi hranitelja. Jedno vrijeme podizala je djecu svog djevera. "Materijalno i bilo kako drugo stanje može se obezbijediti na drugi način. Ali djeci, posebno toj djeci koja su mala, kojima se zacrta negdje u kraju mozga što mi kažemo, kako su se podigli mnogo je bitna toplina doma, ljubav. Da ta djeca osjete da ih neko voli, da ih neko pazi i to će im nadomjestiti ono što nemaju." istakla je Ćatović. 
 

UNICEF Crna Gora

Gradonačelnik Tivta Miodrag Dragan Kankaraš pozvao je sugrađane da se prijave za hraniteljstvo: "Ovom prilikom pozivam građane Tivta da se uključe i informišu o hraniteljstvu i uzmu učešća u plemenitoj misiji pružanja porodičnog utočišta djetetu kojem je to potrebno. Takve postupke naših građana opština će znatno cijeniti i konkretno pomoći."

U Kotoru i Tivtu, trenutno su sva djeca samo u srodničkim hraniteljskim familijama. Kampanja „Svako dijete treba porodicu” ima za cilj razvijanje nesrodničkog hraniteljstva u Crnoj Gori. U vezi sa time, Jelena Rakočević, hraniteljica iz Tivta, poručila je: "Ja znam da svi vi ovdje razmišljate kako je to kada uzmete tuđe dijete. Pa kakav ćete odnos imati sa njim, pa kakvo će ono biti, kakva mu je porodica i slično. Nikada ne treba da razmišljate o tim stvarima i šta će biti u budućnosti, već koliko vi možete u ovom trenutku da učinite za nekoga, pružite mu topli dom, porodicu i vaspitanje. Jednog dana vi ćete osjećati sreću i ispunjenost koju ja danas osjećam." 

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, govori o hraniteljstvu na danu otvorenih vrata centra za socijalni rad u Tivtu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013

Višegodišnja istraživanja pokazala su da su djeca mlađa od tri godine koja odrastaju u institucijama izložena riziku zaostajanja u fizičkom i psihološkom razvoju. Vizija UNICEF-a je da Crna Gora bude jedna od prvih zemalja regiona koja će sasvim obustaviti smješatanje u institucije djece mlađe od 3 godine.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, istakao je:

Pred nama je još dug put i potrebno je uložiti još dosta napora kako bi se riješio taj problem koji je ujedno i jedno od osnovnih pitanja ljudskih prava. Da li ćete nam se pridružiti na ovom putu, kako bi u bliskoj budućnosti ovdje u Crnoj Gori mogli da kažemo da kao zemlja živimo i poštujemo osnovni princip, da je svakom djetetu potrebna porodica kao jedno od osnovnih i nepovredivih ljudskih prava.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“ sprovodi se u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: unapređenje socijalne inkluzije“ koji sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije.