Škole roditeljstva proširiti na sve opštine u Crnoj Gori

Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje

Tina Dimić Raičević
Učesnici programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
10 Jun 2019

PODGORICA, 5. JUN 2019. -  Evaluacija programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” ‒ koji se, kroz saradnju vrtića, domova zdravlja, Udruženja Roditelji i Pedagoškog centra Crne Gore, od 2017. godine, sprovodi u tri crnogorske opštine ‒ ukazuje na to da on značajno pomaže u poboljšanju odnosa između roditelja i djece, te da ga stoga treba proširiti na sve opštine u Crnoj Gori, zaključeno je na događaju koji je danas organizovan u vrtiću „Đina Vrbica“ u Podgorici, u okviru proslave globalnog Mjeseca roditeljstva koju je širom planete pokrenuo UNICEF.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Mihaela Bauer podsjetila je na nacionalno reprezentativno istraživanje koje je prije tri godine pokazalo da 77 posto građana Crne Gore smatra da država roditeljima treba da pruži podršku tokom podizanja djece.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Mihaela Bauer
UNICEF Crna Gora /Duško Miljanić / 2019

Na temelju tog zahtjeva, UNICEF je podržao uvođenje međunarodno poznatog programa ‚Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje’, kao vid podrške roditeljima. Raduje nas što će ovaj program biti ponuđen svakom roditelju u Crnoj Gori, jer roditelji imaju pravo na pomoć.

Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Majka koja je pohađala program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” Biljana Bešović kaže da je ovo najznačajnija edukacija koju možemo da priuštimo sebi, svojoj djeci i cijeloj porodici. 

Koristi od ove škole su ogromne. Sada poznajem različite tehnike koje ranije nisam poznavala, a koje mi pomažu da preusmjerim ili promijenim neko neželjeno ponašanje kod svoje djece. Mnogo je bolja atmosfera u kući, što je podstaklo i mog supruga da se prijavi i da i sam prođe edukaciju.

Biljana Bešović, majka koja je pohađala program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje”

Otac koji je pohađao program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” Nikola Perović preporučuje ga svim roditeljima, jer će im pomoći da se bolje nose s raznim izazovima roditeljstva.

 

Ono što me je na samom početku oduševilo jeste to da se čovjek osjeća opušteno i što može slobodno da iznosi probleme s kojima se susreće u roditeljstvu, a da pritom dobija podršku, a ne osudu.

Nikola Perović, otac koji je pohađao program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje”

Program je akreditovan od strane Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, a Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore preporučio je njegovo širenje na sve opštine u Crnoj Gori.

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević ističe da je dobra porodica osnov zdravog društva i da su nam zbog toga ovakvi programi neophodni. 

Na osnovu dobre prakse koja se pokazala u našim domovima zdravlja u Podgorici, Bijelom Polju i Beranama, u kojima se program ‚Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje’ već sprovodi, osnažićemo i ostale domove zdravlja da uzmu učešća u ovom programu.

Miro Knežević, pomoćnik ministra zdravlja
Miro Knežević, pomoćnik ministra zdravlja
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić kazala je da je ovim programom roditeljima omogućeno da nađu više vremena za svoju djecu i da ga kvalitetno provode.

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić
UNICEf Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Mi ćemo uvijek prihvatiti ovakve programe, jer, ako obučimo roditelje da budu bolji roditelji, da znaju kako da koriste tehnike, time ćemo doprinijeti da i djeca imaju kvalitetniji razvoj. 

Arijana Nikolić-Vučinić, pomoćnica ministra prosvjete

Iz Udruženja Roditelji poručeno je da su roditelji koji su prošli kroz školu roditeljstva izuzetno zadovoljni, te da su svojim pozitivnim iskustvom inspirisali veliki broj drugih roditelja da se uključe u program.

Upravo to je jedan od pokazatelja da smo uspjeli da zajedno napravimo i sprovedemo dobar program koji roditeljima omogućava ne samo da budu bolji roditelji, već i da odgovore na sve potrebe njihove djece.

Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji

Program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje”, koji se uz podršku UNICEF-a sprovodi u Crnoj Gori, razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta Kejptaun i Stelenboš u Južnoafričkoj republici i Univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji. Ovaj program se u regionu, pored Crne Gore, sprovodi i u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji.

Promocijom škola roditeljstva Crna Gora se danas pridružila globalnom Mjesecu roditeljstva, koji je UNICEF pokrenuo u okviru ovogodišnje proslave 30. rođendana Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta. Cilj je podizanje svijesti o članu 6 ove Konvencije, koji kaže da svako dijete ima pravo na razvoj i članu 18,koji ističe odgovornost svih država potpisnica da podrže roditelje u odgoju djece i obavezuje ih na sprovođenje politika i programa po mjeri porodica.