Sănătatea şi dezvoltarea adolescenților
Adolescența este o perioadă caracterizată prin creştere și dezvoltare deosebită, dar și prin riscuri considerabile.

Provocarea
Adolescenţii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani reprezintă aproape un sfert din populaţia totală a Moldovei. Astăzi, ei sunt expuşi unui număr mare de factori de risc care le influenţează negativ sănătatea. Din cauza lipsei programelor de educaţie privind deprinderile de viaţă, a lipsei supravegherii părinteşti, a părinţilor migranți și a posibilităţilor limitate de educaţie și de angajare, precum și din cauza accesului uşor la alcool, tutun și droguri ilicite, adolescenţii se confruntă cu numeroase provocări. Printre ele se numără infecțiile cu transmitere sexuală, sarcinile nedorite, consumul de substanţe, problemele de sănătate mintală și sinuciderile.
Date recente arată că 45% dintre băieţii adolescenţi și 22% dintre fetele adolescente încep să consume alcool înainte de a împlini 15 ani. Doar 36% dintre fetele și 28% dintre băieţii cu vârsta între 15 și 24 de ani știu cum se transmite HIV și cum să se protejeze împotriva infectării cu HIV. Astfel, adolescenţii și tinerii se expun unui risc ridicat de traume, dependenţă, sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.
Tinerii au cele mai puţine posibilităţi de acces la serviciile de care au nevoie și deseori subestimează riscurile sau nu știu cum să le evite. Din cauza emigraţiei, peste 35.000 de copii și adolescenţi din Moldova au ambii părinţi plecaţi peste hotare. Copiii rămaşi acasă sunt, de obicei, în grija bunicilor, sau uneori își poartă singuri de grijă.
Lipsa supravegherii părinteşti, din cauza migrației forţei de muncă, dar și oportunitățile de angajare limitate, sărăcia larg răspândită, accesul ușor la tutun, alcool și droguri, conduc deseori la opţiuni și decizii nesănătoase.

Absenţa părinţilor poate avea ca rezultat o probabilitate mai mare de comportament riscant.
Tinerii de etnie romă sunt foarte expuşi la riscuri. Potrivit studiilor, aproximativ un sfert dintre romii cu vârsta de 16 ani și peste fumează zilnic. Rata fumatului în rândul romilor este cu 10% mai mare decât la alte etnii și 16% dintre femeile rome fumează, o rată de aproape șase ori mai mare decât la femeile de alte etnii.
Din cauza relaţiilor sexuale și a sarcinilor timpurii, riscurile legate de sănătatea reproducerii sunt mai mari la tinerele de etnie romă decât la cele de alte etnii.

În esență, femeile rome nu au acces la educaţie sexuală și reproductivă și nasc copii la o vârstă timpurie.
Soluția
Date fiind tendinţele epidemiei HIV la tineri și tinere, este necesar ca măsurile de informare și prevenire pentru sănătate să fie accesibile în mod egal adolescenților și tinerilor cei mai expuşi la risc. Ne concentrăm pe cei mai vulnerabili.
UNICEF colaborează cu adolescenţii expuşi celor mai mari riscuri de infectare, pentru a le reduce vulnerabilitatea și a le asigura accesul la servicii de prevenire, îngrijire şi asistenţă de calitate.
În anul 2001, a fost introdus un program pentru protejarea sănătăţii și a dezvoltării tinerilor, cu un accent deosebit pe necesităţile adolescenților cei mai expuşi riscurilor. Programul a început cu deschiderea a trei centre de sănătate prietenoase tinerilor. Recunoscând necesităţile specifice ale adolescenților și ale tinerilor, care trebuie abordate pentru garantarea unor rezultate pozitive asupra sănătăţii, UNICEF a acordat o prioritate deosebită susținerii dezvoltării rapide a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor.
Aceste centre oferă tinerilor servicii integrate în cazuri precum HIV, sarcină nedorită, probleme de sănătate mintală ca urmare a abuzului de substanţe (alcool, dependenţă de droguri), tulburări psiho-emoționale și de personalitate, probleme de sănătate provocate de violenţă, deficienţe nutriționale, malnutriție și tulburări de dezvoltare în perioada pubertății.
Ne ocupăm de adolescenţii HIV-pozitivi, pentru ca necesităţile lor să fie satisfăcute și a-i ajuta să-și continue tratamentul.
În plus, ONG-urile au fost abilitate să efectueze teste HIV rapide bazate pe salivă, adică o posibilitate de a ajunge la adolescenţii și tinerii cei mai vulnerabili, care în acest moment sunt uitați de către sistemul public.
În acest sens, UNICEF a susţinut activităţile reţelei centrelor de sănătate prietenoase tinerilor și a pledat pentru reducerea de la 18 la 14 ani a pragului de consimţământ obligatoriu al părinţilor pentru consilierea şi testarea voluntară şi confidenţială.
De asemenea, colaborăm cu femeile însărcinate și tinerele mame cele mai vulnerabile și excluse, pentru a le asigura accesul la îngrijire și tratament în cazul infectării cu HIV.
Acum, în toate raioanele din Moldova există centre de sănătate prietenoase tinerilor. Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate (FAOAM) rambursează serviciile prestate de centrele de sănătate prietenoase tinerilor începând din anul 2007, când acestea au devenit parte a asistenței medicale primare.
Fondurile alocate centrelor de sănătate prietenoase tinerilor de către FAOAM au crescut de 10 ori: de la aproximativ 2 milioane de lei în anul 2011, la peste 21 de milioane în anul 2017.