ایران برنامه شهرهای دوستدار کودک را توسعه می‌دهد

شنیدن صدای کودکان، راهی به سوی آینده ای پایدار برای آنها

یونیسف ایران
CFC Conference in Isfahan
UNICEF Iran
15 ژانویه 2019

«برای اولین بار در تاریخ، اکثر جمعیت کره خاکی در مراکز شهری زندگی می‌کنند. از 4 میلیارد جمعیت فعلی کره زمین، تقریبا یک سوم شهرنشینان را کودکان تشکیل می‌دهند. تخمین زده می‌شود که تا سال 2050، تقریبا 70 درصد از کودکان جهان ساکن مناطق شهری خواهند بود.» اینها بخشی از سخنان آغازین دکتر ویل پارکس، نماینده یونیسف در ایران، در اولین کنفرانس ملی شهرهای دوستدار کودک بود، که از بیست‌و‌ششم تا بیست‌و‌هفتم دی ماه و با همکاری وزارت کشور، شهرداری اصفهان و یونیسف ایران در شهر اصفهان برگزار شد.

دکتر پارکس در بخش دیگری از سخنانش گفت: «اگر ما رویکردمان را در قبال شهری‌سازی تغییر ندهیم، بسیاری از این کودکان در مناطق کم برخوردار شهری زندگی خواهند کرد، و به دلیل عدم استفاده از توان بالقوه آنها، روند توسعه ملی تضعیف خواهد شد.»

در حدود 120 مقام و سیاستگذار شامل کارشناسان شهرداری، رهبران حوزه کسب‌و‌کار، اعضای اتاق‌های بازرگانی و نیز سازمان‌های غیر دولتی از 31 استان کشور در اولین کنفرانس ملی شهر دوستدار کودک با عنوان «قلب شهر برای کودکان می‌تپد» شرکت کردند.

سخنرانان کنفرانس شامل کارشناسان بین‌المللی و ملی در حوزه شهرهای دوستدار کودک بودند. خانم لوئیس تیوانت، مشاور شهرهای دوستدار کودک از بخش جذب منابع و مشارکت‌های یونیسف، دکتر سباستین سدمایر، ازکمیته ملی یونیسف در آلمان، و دکتر ولفگانگ دیتز، شهردار ویل ام راین آلمان از جمله میهمانان و سخنرانان این کنفرانس بودند.

شهرها: فرصتی برای کودکان

نماینده یونیسف ایران در ادامه سخنانش ضمن تأکید بر اینکه شهرها می‌توانند -برای مشکلات پیش روی کودکان ارانه کننده راه حل باشند تا ایجاد کننده مشکل، گفت: « شهرها، کوچک و بزرگ، قوی‌ترین منابع رشد، نوآوری، تنوع و ارتباط هستند و می‌توانند فرصت‌های بزرگی برای زندگی، یادگیری و رشد کودکان فراهم آورند.»

این کنفرانس در پی درخواست وزارت کشور از یونیسف برای همکاری در ایجاد شبکه شهرهای دوستدار کودک در سراسر کشور متعاقب فعالیت های دوستدار کودک شهرداری‌های بم، ساری، اصفهان و تهران، برگزار شد.

شنیدن صدای کودکان،  ملزومات شهر دوستدار کودک

کودکان در برگزاری کنفرانس شهر دوستدار کودک در اصفهان نقش پررنگی داشتند. گروهی از کودکان به عنوان تیم‌های رسانه‌ای جوان، این رویداد را از طریق خبرنویسی، عکاسی و مصاحبه با شرکت‌کنندگان و سخنرانان تحت پوشش خبری قرار دادند. همچنین قطعاتی هنری و فرهنگی شامل سرود و موسیقی با تأکید بر موضوع این کنفرانس، توسط جمعی از کودکان اجراء شد.

سما اسماعیلی، دانش آموز 12 ساله اصفهانی، درباره شهرهای دوستدار کودک می‌گوید: «به نظر من کودک باید در اولویت برنامه های -شهر دوستدار کودک قرار داشته باشد شهری که بچه‌ها در خیابان احساس کنند با بزرگسالان همتراز هستند، به هیج وجه احساس تبعیض نکند و بتواند به آسانی و با امنیت بازی کند. به نظر من باید نظرات کودکان درباره آنچه که دوست دارند، پرسیده شود.»

خانم لوئیس تیوانت شهر دوستدار کودک را شهر یا اجتماعی تعریف می‌کند که متعهد به اجرای کنوانسیون حقوق کودک در سطح محلی است. خانم تیوانت گفت: «شهر دوستدار کودک، شهر یا اجتماعی است که آراء و نظرات کودکان را می‌شنود و اولویت‌ها و نیازهای آنها را در فرآیند تصمیم‌گیری‌های محلی که می تواند بر زندگی کودکان تأثیر گذارد، مد نظر قرار می‌دهد.»

دکتر ولفگانگ دیتز، شهردار یکی از شهرهای دوستدار کودک در آلمان و همچنین یکی از مربیان کارگاه‌های برگزار شده در این کنفرانس، ضمن تأکید بر اهمیت جمع‌آوری اطلاعات از عموم مردم به ویژه کودکان به عنوان یکی از گام‌های اولیه اجرای برنامه شهر دوستدار کودک گفت: «ما از طریق گفتگو با مدارس و مراکز نوجوانان ، این اطلاعات را جمع‌آوری کردیم. البته، ابزار ارتباطات تغییر یافته‌اند و این شما هستید که باید درباره چگونگی انجام کار تصمیم بگیرید.»

دکتر دیتز در این کنفرانس، تجربه طولانی خود و درس آموخته‌هایش را در اختیار همتایان ایرانی و دیگر دست‌اندرکاران قرار داد.

اصفهان، در مسیر دستیابی به عنوان اولین شهر دوستدار کودک در ایران

دکتر قدرتالله نوروزی، شهردار اصفهان، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این نشست در اصفهان وعده داد که این شهر تمام توان خود برای -احقاق حقوق کودکان را بکار خواهد گرفت. ایشان در ادامه افزود: «این برنامه در واقع، سرمایه‌گذاری است که برای تحقق  توسعه پایدار در آینده انجام می شود»

دکتر سید رمضان شجاعی کیاسری، معاون امور بین‌الملل وزارت کشور، نیز با تأکید بر اهمیت تبدیل شهرهای ایران به مراکز دوستدار کودک، خلاق و هوشمند گفت: «ما باید از طریق خلق فضاهای ضروری، پارک‌ها، حمل‌و‌نقل ایمن، بازی‌های خلاقانه و نیز موزه و کتابخانه‌های کودکان، فضای امنی را برای آنها پدید آوریم.»

برنامه شهرهای دوستدار کودک در ایران، به مانند کشورهای دیگر، شهرداری‌ها و دیگر دست‌اندرکاران را تشویق می‌کند که توجه بیشتری به برآورده ساختن نیازهای شهروندان کودک معطوف کرده و از مشارکت آنها در تصمیم‌گیری‌های محلی -اطمینان حاصل کند.

برنامه شهرهای دوستدار کودک یونیسف بر اساس کنوانسیون حقوق کودک، از تلاش های شهرداری ها در احقاق حقوق کودکان در سطوح محلی حمایت می کند.

برای اولین بار در تاریخ، اکثر جمعیت کره خاکی در مراکز شهری زندگی می‌کنند. از 4 میلیارد جمعیت فعلی کره زمین، تقریبا یک سوم شهرنشینان را کودکان تشکیل می‌دهند. تخمین زده می‌شود که تا سال 2050، تقریبا 70 درصد از کودکان جهان ساکن مناطق شهری خواهند بود.

دکتر ویل پارکس