بیماری کرونا: انتشار دستورالعمل مشترک فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر، یونیسف و سازمان بهداشت جهانی برای حمایت از کودکان و پشتیبانی از ادامه کار مدارس به شکل ایمن (در شرایط همه‌گیری بیماری کرونا)

این دستورالعمل شامل اقدامات عملی و چک لیست‌هایی برای مدیران، معلمان، والدین و کودکان است.

18 مارس 2020

برای دریافت این دستورالعمل اینجا کلیک کنید لطفا.

فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC)، یونیسف و سازمان بهداشت جهانی (WHO)، دستورالعمل و راهنمای جدیدی برای کمک به حمایت از کودکان و مدارس در برابر انتقال ویروس بیماری کرونا منتشر کرده‌اند. این دستورالعمل، شامل ملاحظات مهم و چک لیست‌های عملی برای حفظ ایمنی مدارس است. این راهنما همچنین برای انطباق و اجرای برنامه‌های مراکز آموزشی در شرایط بحران، توصیه‌هایی به مسئولین ملی و منطقه‌ای ارائه می‌دهد.

برای شرایط و مناطقی که مدارس به دلیل همه‌گیری بیماری کرونا تعطیل شده‌اند، این دستورالعمل پیشنهادهایی برای کاهش پیامدهای منفی تعطیلی مدارس بر یادگیری و تن‌درستی کودکان ارائه می‌دهد. پیشنهاد اصلی این است که برنامه‌ای منسجم برای اطمینان از تداوم یادگیری دانش‌آموزان وجود داشته باشد (اگر از قبل تهیه نشده، به سرعت تدوین شود) و اجرایی شود. توصیه می‌شود این برنامه مواردی همچون آموزش از راه دور (استراتژی‌های آموزش آنلاین، پخش رادیویی محتوای درسی، و ...) و دسترسی همه کودکان به خدمات ضروری را لحاظ کند. به‌علاوه، چنین برنامه‌ای باید اقدامات موردنیاز را برای بازگشایی ایمن مدترس، پس از بحران، مشخص کند.  

برای شرایط و مناطقی که مدارس همچنان باز هستند و به کار خود ادامه می‌دهند، این دستورالعمل به منظور حمایت از کودکان و خانواده‌هایشان و اطمینان از دسترسی آنان به دانش و آگاهی موردنیاز، نکاتی را مطرح می‌کند؛ از جمله:

  • درباره شیوه‌های مراقبت و محافظت از خود، اطلاعات کافی و درست در اختیار کودکان قرار دهید؛
  • شیوه‌های درست شستشوی دست‌ها و رعایت نکات بهداشتی را ترویج کنید و اقلام بهداشتی موردنیاز را تامین کنید؛
  • ساختمان مدارس و به‌ویژه آب‌خوری‌ها و سرویس‌های بهداشتی را تمیز و ضدعفونی کنید؛
  • در صورت امکان، تهویه و جریان هوا را بیشتر کنید.

با اینکه این دستورالعمل مخصوص کشورهایی است که تاکنون شیوع بیماری کرونا در آن‌ها تأیید شده، همچنان برای سایر کشورها نیز قابل استفاده است. با آموزش درست، می‌توان دانش‌آموزان را تشویق کرد تا با دیگران در مورد چگونگی جلوگیری از پخش ویروس‌ها صحبت کنند و مدافعین پیشگیری و کنترل بیماری در خانه، مدرسه و جامعه خود باشند. توجه داشته باشید که برای باز نگه‌داشتن مدارس به شکلی ایمن، و یا بازگشایی مدارس پس از تعطیلی، باید ملاحظات بسیاری را در نظر داشت، که در صورت رعایت صحیح می‌تواند به ارتقای سلامت عمومی بیانجامد.

برای مثال، دستورالعمل‌های «مدرسه ایمن» که در زمان همه‌گیری بیماری ویروسی ابولا (بین سال‌های 2014 تا 2016) در کشورهای گینه، لیبریا و سیرالئون اجرا شد، توانست به جلوگیری از انتشار ویروس در مدارس کمک کند.

یونیسف از تمام مدارس - چه مدارسی که باز هستند و چه آن‌ها که با آموزش از راه دور به کار خود ادامه می‌دهند – می‌خواهد تا از دانش‌آموزان به صورت همه‌جانبه حمایت کنند. مدارس بایستی اطلاعات حیاتی درمورد شستشوی دست‌ها و سایر اقدمات مفید برای حفاظت از خود و خانواده‌هایشان را در دسترس دانش‌آموزان قرار دهند؛ در زمینه حفظ سلامت روان دانش‌آموزان، حمایت‌های لازم را فراهم کنند؛ و با ترغیب دانش‌آموزان به مهربانی با یکدیگر و پرهیز از تقویت کلیشه‌های معمول هنگام صحبت درباره بیماری کرونا، جلوی برچسب‌زنی و ایجاد تبعیض‌ را بگیرند.

این دستورالعمل، همچنین حاوی نکات و چک لیست‌های مفیدی برای والدین و سرپرست‌های کودکان، و همچنین خود کودکان و دانش‌آموزان است؛ از جمله:

  • وضعیت سلامت کودکان را پایش کنید و درصورتی که بیمار هستند، آن‌ها را به مدرسه نفرستید؛
  • کودکان را تشویق کنید که سوالات‌شان را مطرح کنند و نگرانی‌هایشان را بروز بدهند.
  • هنگام سرفه یا عطسه از دستمال کاغذی یا آرنج‌تان استفاده کنید و از لمس صورت، چشم‌ها، دهان و بینی‌تان پرهیز کنید.

برای اطلاعات بیشتر در مورد ویروس کرونا و دستورالعمل‌هایی برای حفاظت از کودکان و خانواده‌ها به صفحه مطالب یونیسف ایران درباره ویروس کرونا رجوع کنید.

درباره فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC)
فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر بزرگترین شبکه بشردوستانه دنیاست که از 192 انجمن صلیب سرخ ملی و هلال احمر تشکیل شده و برای نجات جان انسانها و ارتقای کرامت انسانی در سراسر جهان تلاش می‌کند.


درباره سازمان بهداشت جهانی
برای اطلاعات به روز در مورد ویروس کرونا و توصیه های بهداشت عمومی برای حفاظت از خود در برابر ویروس کرونا، می توانید از وب‌سایت سازمان بهداشت جهانی بازدید کنید. 
 

تماس با ما

بهاره یگانه فر
کارشناس ارتباطات
یونیسف
تلفن: 02122594994

درباره یونیسف

یونیسف تنها نهاد سازمان ملل متحد برای بهبود زندگی و رفاه کودکان در سراسر جهان است. با همراهی و همکاری با طیف وسیعی از شرکای کاری، یونیسف در ۱۹۰ کشور و نقطه از جهان برای کودکان فعالیت دارد تا به تعهداتش برای همه کودکان، به ویژه آسیب پذیرترین آنها، جامه عمل بپوشاند. 

برای اطلاعات بیشتر درباره فعالیت های یونیسف از وب سایت www.unicef.org دیدن فرمایید.