Akelius: η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που υποστηρίζει παιδιά πρόσφυγες στα ελληνικά σχολεία
Η εφαρμογή εκμάθησης γλώσσας Akelius δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν τα ελληνικά πιο γρήγορα και διασκεδαστικά αλλά και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στοχεύοντας την ομαλή ένταξή τους στο νέο σχολικό περιβάλλον.
- Ελληνικά
- English
H Xoύντα και ο Τζιχάντ είναι μαθητές δημοτικού από την Συρία, που πηγαίνουν σχολείο στο 9ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων. Mένουν εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους και παρακολουθούν μαθήματα στο ελληνικό σχολείο εδώ και κάποιο διάστημα.
Ωστόσο μόλις πρόσφατα άρχισαν να καταλαβαίνουν και να μιλούν ελληνικά ώστε να μπορούν να συνεννοηθούν. Δυσκολεύονταν πολύ στην κατανόηση και την ομιλία της ελληνικής γλώσσας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν τα μαθήματα σε ικανοποιητικό βαθμό:
«Αυτό που με δυσκόλεψε στα μαθήματα ήταν η γλώσσα και τα μαθηματικά», λέει ο Τζιχάντ.
«Δεν καταλάβαινα τα μαθήματα και δεν μπορούσα να κάνω φίλους», εξομολογείται και η Χούντα.
Σημαντικό βοήθημα στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τα ελληνικά τους υπήρξε η πλατφόρμα εκμάθησης γλώσσας Akelius, μια ηλεκτρονική εφαρμογή που παρέχει μια αποτελεσματική μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών που εστιάζει στην κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά, τα ρωσικά, τα ισπανικά και τα σουηδικά.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Akelius χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερα από 10.500 παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα.
«Χάρη στο Akelius, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας, από όπου και αν προέρχονται, να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία όπως το tablet για παράδειγμα», διευκρινίζει ο διευθυντής του σχολείου, κ. Αλέξανδρος Παπάς.
«Τώρα καταλαβαίνω τα ελληνικά και έχω πολλούς φίλους», λέει ο Τζιχάντ.
Έως σήμερα, περίπου 1.600 δάσκαλοι σε δημόσια σχολεία και σε κέντρα μη τυπικής εκπαίδευσης έχουν εκπαιδευτεί στην χρήση της πλατφόρμας εκμάθησης γλώσσας Akelius. Τα παιδιά τώρα νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον και τη ζωή τους στην Ελλάδα.
«Εύχομαι στην Ελλάδα να γίνω πολύ χαρούμενος», λέει ο Τζιχάντ.
«Εύχομαι να είναι καλά όλος ο κόσμος», προσθέτει και η Χούντα, χαμογελώντας.
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από το Akelius Foundation σε συνεργασία με την UNICEF, με στόχο την παροχή υποστήριξης στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά με προσφυγικό / μεταναστευτικό υπόβαθρο μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.