UNICEF: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα παιδιά στη Γάζα

Η UNICEF ζητά άμεση ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων και ασφαλή πρόσβαση για την κλιμάκωση και τη διατήρηση σωτήριων υπηρεσιών για τα παιδιά

13 Οκτώβριος 2023
UNICEF logo with black background
UNICEF/Greece

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 13 Οκτωβρίου 2023 - Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα ενόψει επικείμενων επιθέσεων μεγαλύτερης κλίμακας μετά από ημέρες βομβαρδισμών της Γάζας που ακολούθησαν τις βίαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, εκατοντάδες παιδιά φέρονται να έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλα να έχουν τραυματιστεί.

Η UNICEF ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι - σχεδόν oι μισοί από αυτούς παιδιά- έχουν προειδοποιηθεί να απομακρυνθούν, εν όψει μιας αναμενόμενης στρατιωτικής επίθεσης ευρείας κλίμακας σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης.  

Τα παιδιά και οι οικογένειες στη Γάζα έχουν πρακτικά ξεμείνει από τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και ασφαλή πρόσβαση σε νοσοκομεία, μετά από ημέρες εχθροπραξιών και αποκοπών όλων των διόδων ανεφοδιασμού.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική, με αμείλικτους βομβαρδισμούς και ραγδαία αύξηση εκτοπισμένων παιδιών και οικογενειών. Δεν υπάρχει πλέον κανένα ασφαλές σημείο.», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

«Η άμεση κατάπαυση του πυρός και η ανθρωπιστική πρόσβαση είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες για να επιτραπεί η παροχή της αναγκαίας βοήθειας σε παιδιά και οικογένειες στη Γάζα. Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση στα παιδιά που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το ποιά είναι και πού βρίσκονται. Υπάρχουν βασικές αρχές πολέμου. Τα παιδιά στη Γάζα χρειάζονται σωτήρια υποστήριξη.Κάθε λεπτό μετράει», συνεχίζει.Σπίτια και κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί και πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Κάποιοι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία ή νοσοκομεία, με κάποια από τα σχολεία να έχουν υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις. Τα δύο βασικά νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία έχουν ήδη ξεμείνει από προμήθειες και έχουν γεμίσει τραυματισμένους πολίτες, έχουν επίσης προειδοποιηθεί να μετακινήσουν ασθενείς και προσωπικό νότια μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πρακτικά καμία διέξοδος από τη Γάζα για τον άμαχο πληθυσμό.

Το προσωπικό της UNICEF συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις κρίσιμες ανάγκες των παιδιών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η πρόσβαση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και επικίνδυνη. Οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν επίσης προειδοποιηθεί να απομακρυνθούν από την πόλη της Γάζας, αλλά το προσωπικό της UNICEF θα παραμείνει στη νότια Γάζα για να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Η UNICEF έχει διανείμει σχεδόν το σύνολο των προμηθειών που είχε προδιαθέσει και εργάστηκε για να κρατήσει σε λειτουργία το μοναδικό λειτουργικό εργοστάσιο αφαλάτωσης σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας σε πολύ μειωμένη ισχύ. Το εργοστάσιο παρέχει ασφαλές νερό για 75.000 ανθρώπους, αλλά χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμων, θα σταματήσει σύντομα. Ιατρικές προμήθειες και φάρμακα έχουν επίσης παρασχεθεί στα νοσοκομεία, αλλά δεδομένου του αριθμού των τραυματισμών, τα νοσοκομειακά κρεβάτια και τα βασικά φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των αναισθητικών- εξαντλούνται γρήγορα.

«Τα παιδιά είναι παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται πάντα και παντού και να μην γίνονται ποτέ αποδέκτες και θύματα επιθέσεων», δήλωσε η Ράσελ. «Επαναλαμβάνουμε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ανακληθεί η εντολή για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους πολίτες να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία τους. Κανένα παιδί δεν δικαιούται τίποτα λιγότερο».

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ. 

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.