Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας Akaki Tsereteli και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού με την υποστήριξη της UNICEF.

12 Απρίλιος 2024
MOU signing between Patras and Akaki Tsereteli State University of Georgia
UNICEF/Greece/Pantelia

ΑΘΗΝΑ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 —Ένα πρωτοποριακό Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Κρατικού Πανεπιστημίου Akaki Tsereteli της Γεωργίας, για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, μέσω της ενίσχυσης των αντίστοιχων Κέντρων Δικαιωμάτων του Παιδιού, μιας πρωτοβουλίας της οποίας ηγείται η UNICEF.

«Σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Κρατικό Πανεπιστήμιο Akaki Tsereteli υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την έναρξη της συνεργασίας τους στην προώθηση της αποστολής των Κέντρων Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς απαιτεί υψηλής ποιότητας προγράμματα σπουδών, ενημερωμένο περιβάλλον και άρτια προετοιμασμένο προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δρα Γασάν Χαλίλ, εκπρόσωπο της UNICEF, ο οποίος ενορχήστρωσε την ίδρυση των Κέντρων Δικαιωμάτων του Παιδιού και αυτή την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων», δήλωσε ο Shalva Kirtadze, Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Akaki Tsereteli.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της αποστολής του ως δημόσιο πανεπιστήμιο, αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα και του εκπροσώπου της UNICEF κυρίου Χαλίλ για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού σε ελληνικό ακαδημαϊκό ίδρυμα. Σήμερα, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Κρατικό Πανεπιστήμιο Akaki Tsereteli της Γεωργίας, η πρωτοβουλία αυτή ενισχύεται περαιτέρω. Ήδη σχεδιάζονται οι πρώτες δράσεις και είμαι βέβαιος ότι με αυτόν τον τρόπο το Πανεπιστήμιο Πατρών θα διευρύνει περαιτέρω τη σύνδεσή του με την κοινωνία», δήλωσε ο Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Τα Κέντρα Δικαιωμάτων του Παιδιού αποτελούν πρωτοπόρους κόμβους για την ενθάρρυνση της ακαδημαϊκής έρευνας και την ανάδειξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπως αυτά αποτυπώνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και για την ενίσχυση του διαλόγου που διεξάγεται όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που βλέπουμε δύο Πανεπιστήμια με σημαντική ακαδημαϊκή αριστεία στις χώρες τους να συμπράττουν για να υποστηρίξουν και να διευρύνουν τα Δικαιώματα του Παιδιού στην περιοχή μας», δήλωσε ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Γασάν Χαλίλ.   

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Κρατικού Πανεπιστημίου Akaki Tsereteli αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνεχή συνεργασία των δύο φορέων στη δημιουργία και διάδοση της γνώσης για τα δικαιώματα του παιδιού και την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, μέσω της δημοσίευσης επιστημονικών περιοδικών, άρθρων, επιστημονικής και εκπαιδευτικής βιβλιογραφίας και μέσω της ενίσχυσης του ακαδημαϊκού προσωπικού, των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, ώστε να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις αρχές των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η επιστημονική έρευνα, η συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια, η αξιολόγηση εργασιών από ομοτίμους και η ακαδημαϊκή κινητικότητα. 

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Δανάη Λειβαδά
Communication Associate (Press)
UNICEF

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ. 

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.