Η UNICEF και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνουν πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρωτοβουλία με τίτλο “Child Guarantee” θα παρέχει καινοτόμες προσεγγίσεις στον εθνικό σχεδιασμό και τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε επτά κράτη-μέλη της ΕΕ

24 Μάρτιος 2021
 Δύο έφηβοι κάθονται μαζί κάτω από τη σκιά ενός δέντρου
UNICEF/UN0256553

ΑΘΗΝΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 – Η UNICEF, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη του προγράμματος “Child Guarantee”, κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής υπό την Προεδρία της UNICEF και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κας Δόμνας Μιχαηλίδου. To διετές πρόγραμμα “Child Guarantee” είναι μια πιλοτική πρωτοβουλία της UNICEF σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υλοποιείται σε επτά Κράτη Μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Ισπανία), τα οποία θα προωθήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την προτεραιοποίηση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά στις διαδικασίες εθνικού σχεδιασμού και αντίστοιχων κρατικών προϋπολογισμών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.  

Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, σχεδόν το ένα τέταρτο  των παιδιών στην Ευρώπη σήμερα κινδυνεύουν να εκτεθούν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η παιδική φτώχεια και στέρηση επηρεάζουν τις ζωές των παιδιών καθοριστικά, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στην περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη θρεπτική διατροφή, την αξιοπρεπή στέγαση και την παιδική μέριμνα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας είναι πολύ πιο ευάλωτα απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό. Σκοπός του προγράμματοςChild Guarantee”  είναι να διασφαλίσει ότι τα παιδιά σε ανάγκη έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες που χρειάζονται για την ευημερία και την ανάπτυξή τους.

Στην Ελλάδα, η UNICEF, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, θα θέσει σε εφαρμογή την υλοποίηση του προγράμματος στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των συστηματικών μειονεκτημάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες παιδιών (παιδιά σε ιδρύματα, παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες).  

«Καταφέραμε να είμαστε μια από τις μόλις 7 χώρες που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων της πρωτοβουλίας Child Guarantee. Η προστασία των παιδιών απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στη πανδημία. Ως κυβέρνηση, αγκαλιάζουμε όλους τους κρίσιμους στόχους για την παιδική προστασία και σε συνεργασία με τη UNICEF υλοποιούμε δράσεις που εκτείνονται από την προσχολική αγωγή έως την αποϊδρυματοποίηση και την προώθηση θεσμών όπως η αναδοχή»  δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Καθώς οικογένειες, κοινωνίες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID19, που αναμένεται να συντελέσουν στη σημαντική συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, συνεργαζόμαστε στενά με κυβερνήσεις, θεσμούς της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών για να εξαλείψουμε την απειλή που η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν για τα παιδιά και τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη, θέτοντας ως προτεραιότητα την πρόσβαση των παιδιών σε οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα, υποστηρίζοντας τις σχετικές υπηρεσίες και ενισχύοντας την συμπεριληπτική εκπαίδευση, για κάθε παιδί», δήλωσε η Aναπληρώτρια Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Ασπασία Πλακαντωνάκη.  

H Συντονιστική Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους κυβερνητικών και ανεξάρτητων φορέων με επιστημονική εμπειρία στα συστήματα παιδικής φροντίδας, ενταξιακής εκπαίδευσης και νεανικής απασχολησιμότητας, και η οποία συστάθηκε για να παρέχει καθοδήγηση στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος “Child Guarantee” στην Ελλάδα, συναντήθηκε για πρώτη φορά σήμερα.

Η Επιτροπή, υπό την κοινή Προεδρία της UNICEF και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα παρέχει πολύτιμη τεχνογνωσία στη συνολική στρατηγική του προγράμματος, σύμφωνα με τους ελληνικούς εθνικούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί την πρόοδο της υλοποίησής του.

Το διετές πρόγραμμα “Child Guarantee” στην Ελλάδα αποτελείται από έξι δράσεις/πυλώνες:

Πυλώνας 1: Στήριξη της αποϊδρυματοποίησης και ενίσχυση της φροντίδας στις κοινοτικές δομές.

Πυλώνας 2: Ενίσχυση του συστήματος ανάδοχης.

Πυλώνας 3: Eισαγωγή και στήριξη της αυτόνομης διαβίωσης για να υποστηριχθεί η μετάβαση των παιδιών στην ενηλικίωση.

Πυλώνας 4: Επένδυση στην απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και εργασιακής ετοιμότητας για την ευάλωτη νεολαία.

Πυλώνας 5: Ενίσχυση της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Πυλώνας 6:  Έρευνα για την ενημέρωση και την ενίσχυση των εθνικών στρατηγικών που εστιάζουν στην εξάλειψη της φτώχειας στα παιδιά καθώς και στις προσπάθειες κοινωνικής τους ένταξης.

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF:


Η UNICEF προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, σε όλες μας τις δράσεις. Μαζί με τους εταίρους μας, δραστηριοποιούμαστε σε 190 χώρες και περιοχές για να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε δράση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα πλέον ευάλωτα και αποκλεισμένα παιδιά, προς όφελος όλων των παιδιών, παντού.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook