Lea želi biti učiteljica

Vrtić pomaže djeci ostvariti snove

Marina Knežević Barišić
Djevojcica u klupi u vrticu
UNICEF/Ilej
03 Rujan 2019

„Kad budem velika želim biti učiteljica“, pomalo nam je sramežljivo povjerila šestogodišnja djevojčica Lea iz Slavonskog Broda.

Kada je krenula u vrtić, Lea je slabo govorila hrvatski, jer se kod kuće priča romskim jezikom. Osim što je u vrtiću ovladala hrvatskim, tata Slaven na njoj je primjetio i brojne druge promjene.

„Velik je pomak. Brbljavija je, voli pjevati, jako mi se promijenila. Lea nije znala hrvatski jezik, sada međutim odlično govori hrvatski. Ovo je fenomenalno“, kazao nam je njezin tata Slaven.

UNICEF

„U vrtiću volim bojati, čitati i igrati se s drugom djecom“, kazala nam je Lea.

U naselju u kojemu odrasta Lea vrtića nekad nije bilo. Najbliži je bio udaljen 15 kilometara, a javni prijevoz nije bio organiziran na odgovarajući način. Uz slabu svijest roditelja o važnosti ranog obrazovanja većina djece iz tog naselja nije imala priliku ići u vrtić. Uz edukaciju odgojitelja i učitelja, kontinuiran rad s roditeljima kako bi se podigla svijest o važnosti vrtića, osiguravanje romskih asistenata te osiguravanje redovite autobusne linije i adekvatnih prostora unutar obližnje škole stvoreni su uvjeti u kojemu su sva djeca dobila priliku pohađati vrtić, učiti i razvijati se te na taj način stvarati temelje za ostvarenje svojih snova u budućnosti.