Zašto je volontiranje sjajno iskustvo za mlade

Blog Gabrijele Ivanjko, mlade ambasadorice za prava djece i mladih

Gabrijela Ivanjko
Bedž volonterka
Liza Summer/Pexels
01 Srpanj 2021

Za početak, za one koji ne znaju - volontiranje je oblik rada u kojemu pomažete potrebitim osobama bez da ste za to plaćeni, dakle radite to svojevoljno. Ne zvuči baš smisleno zar ne? Navikli smo biti plaćeni za sve što radimo.

Osobno sam imala iskustva s volontiranjem u svome gradu kada smo različitim akcijama prikupljali novac za potrebite osobe (i djecu i starije). Volontiranje ima svoju posebnu čar, želim vam je približiti na jednome od svojih primjera. Prije nekoliko sam ljeta volontirala na akciji gdje smo radeći origami ždralove i prodajući domaće proizvode prikupljali novac za djecu s posebnim potrebama. Akcija je trajala tri dana, a za niti jedan dan rada nismo bili plaćeni u bilo kojem obliku. Ponavljam, to možda zvuči čudno jer smo svi navikli dobiti nekakav oblik plaćanja za odrađeni rad. Bez obzira što nekome to može zvučati neobično, volontiranje je predivno iskustvo koje nikada nećete zaboraviti.

Prvenstveno osjećaj koji imate u sebi dok radite dobro za svoju zajednicu i za ljude kojima treba pomoći je neopisivo predivan jer se zbilja osjećate da radite promjene u svijetu, što i na kraju radite. Nadalje, ljudi koje ćete upoznati za vrijeme takvih akcija i održavanja, koji su vam toliko slični, a opet toliko različiti, postat će vam jedni od najbližih prijatelja i jedna od dugih poznanstava. Iskustva koja ćete steći i nove stvari koje ćete naučiti bit će predivne životne lekcije i učenja.

Volonterski je rad uistinu nešto posebno, a istovremeno nešto što uvelike pridonosi cijelome svijetu počevši od vaše male lokalne zajednice. Svatko tko je ikada razmišljao da se uključi u bilo kakav oblik volonterskoga rada neka to učini što je prije u mogućnosti jer vam mogu obećati da će to biti predivno životno iskustvo! Oni koji već jesu volonteri, podržavam vas sve do jednoga, samo tako naprijed!

Gabrijela Ivanjko, UNICEF-ova mlada ambasadorica za prava djece i mladih

Gabrijela Ivanjko
Obiteljski album