UNICEF-ov odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

Zajedno za djecu i njihove obitelji

UNICEF
naslovnica video infografike
UNICEF
18 Lipanj 2020

Kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom u Hrvatskoj, UNICEF je pokrenuo kampanju „Zajedno protiv koronavirusa“. Cilj nam je bio pružiti podršku zdravstvenom i obrazovnom sustavu te osigurati zaštitu djece i obitelji. Već krajem ožujka, unatoč velikim izazovima u osiguravanju dovoljnih količina zaštitne opreme u cijelom svijetu, uspjeli smo u Hrvatsku dopremiti četiri tone profesionalne zaštitne opreme.

UNICEF

Pandemija koronavirusa školske je aktivnosti preselila u online okruženje. Poseban je to izazov za obitelji s djecom koja nemaju informatičku opremu i pristup internetu za pohađanje škole na daljinu. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnerima UNICEF je osigurao nabavu tableta i SIM kartica za ranjive skupine djece kako bi podržao njihovo školovanje u okolnostima pandemije koronavirusa.

Osigurano je 100 tableta za djecu koja nemaju opremu za sudjelovanje u nastavi na daljinu u Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji, kao i 500 SIM kartica s 22 GB internetskog prometa mjesečno za djecu koja nemaju pristup internetu iz 52 škole diljem Hrvatske za cijelo vrijeme trajanja nastave na daljinu.

UNICEF je osigurao i potrebnu informatičku opremu za nadogradnju CARNET-ova servera kako bi mogao prihvatiti povećani promet uslijed prebacivanja nastave u online okruženje. Uz to, UNICEF pruža podršku obrazovanju na daljinu kroz pripremu videopredavanja o medijskoj pismenosti za službene platforme škole na daljinu.

Zagreb i okolica se uz pandemiju koronavirusa moraju nositi i s posljedicama potresa. Za  više od petsto Zagrepčana koji su privremeni dom pronašli u Studentskom domu „Cvjetno naselje“ kao i za socijalno ugrožene obitelji s područja Markuševca i Čučerja čiji su domovi značajno oštećeni u potresu, UNICEF je osigurao pakete higijenskih potrepština. 

Od prvih dana krize UNICEF je bio relevantan izvor informacija za roditelje, stručnjake te odgojitelje, učitelje i nastavnike, a naše internetske stranice vezane za pandemiju i potres postale su riznica korisnih smjernica, preporuka i savjeta za sve one koji brinu o djeci. Pozivamo Vas da ih posjetite, a UNICEF će, uz Vašu podršku, nastaviti biti važan partner u odgovoru na ovu izazovnu situaciju koja utječe na život svake obitelji.

Infografika - UNICEF pomaže u stvaranju boljeg svijeta nakon pandemije
UNICEF

„Ova pandemija zdravstvena je kriza koja brzo postaje i kriza dječjih prava. Iako se čini da koronavirus kod većine djece izaziva samo manje zdravstvene posljedice, sekundarni utjecaji na djecu, posebno na onu iz najranjivijih skupina, puno su dalekosežniji te je podrška naših donatora u tom smislu iznimno važna i vrijedna jer će nam omogućiti da nastavimo biti tu za najranjiviju djecu i njihove obitelji“, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.