„Nedostaje mi igra s prijateljima iz škole, to mi je najvažnije!“

Priča obitelji Borić iz potresom pogođenih područja

Marina Knežević Barišić
Mama Ružica i sin gabrijel
Ilej/UNICEF
11 Siječanj 2021

"Igram nogomet, igram igrice i šetam po dvorištu. Nemam prijatelja u blizini, imao sam prije, ali je taj dječak otišao. Tu u kontejneru mi je dobro. Na toplom sam i na sigurnom“, podijelio je s nama devetogodišnji Gabrijel iz Bresta Pokupskog kad smo ga upitali kako provodi dane.

Obiteljski dom njegove obitelji oštećen je u potresu. Šteta srećom nije nepopravljiva kaže Gabrijelova mama Ružica. Dok ne poprave popucale zidove u kući ne mogu se kaže nam osjećati sigurno i zato je njihov privremeni dom sada stambeni kontejner proširen uz pomoć cerada. Tu sada boravi njih šestero, a svekrva je, priča nam Ružica smještena u vojarni u Petrinji jer bi starijoj osobi bilo teško živjeti u ovakvim uvjetima. Elektra im je spojila struju pa sam kontejner griju na uljni radijator, a dio napravljen od cerada uz pomoć peći na drva. Obitelj je dobila i nekoliko UNICEF-ovih cerada. UNICEF je, zahvaljujući podršci naših donatora ubrzo nakon potresa na pogođeno područje dostavio 13,5 tona zaštitnih cerada namijenjenih obiteljskim kućama, ali i javnim ustanovama oštećenima u potresu kako bi se imovina zaštitila od daljnjeg uništavanja uslijed vremenskih neprilika.

cerade
Ilej/UNICEF
Razgovor s obitelji
Ilej/UNICEF
U razgovoru s obitelji koja je primila UNICEF-ove cerade.

„Tu smo blizu kuće i bitno nam je da smo na sigurnom, jer najmlađi Gabrijel  se jako uplašio. Sad je on već dobro, ovdje osjeti sigurnost. Bili su statičari i rekli nam da je kuća pogodna za život, ali da moramo čim prije te pukotine sanirati da se dalje ne šire. Brine nas utjecaj stalnih podrhtavanja. Gabrijel se jako prepao i najviše zbog njega nećemo forsirati povratak dok ne dođu majstori i saniraju štetu“, kazala nam je Ružica.

Oštećena kuća
Ilej/UNICEF
popucali zidovi u kući
Ilej/UNICEF

Dva starija sina, Gabrijel i nećakinje bile su, priča nam Ružica, na gornjem katu kada se dogodio najveći potres, onaj koji je ovo područje pogodio u utorak 29.12. oko podne: „Moji stariji dečki koji su već 18 i 19 su stvarno bili staloženi i smireni. Gabrijel se strašno uplašio, šogor ga je iznio van. Onda smo baku doveli na sigurno. Bilo je strašno, stvarno strašno, ali bit će bolje. Na sigurnom smo i na toplom sada.“

Gabrijel se veseli povratku u školu jer mu nedostaje igra s prijateljima, a to mu je kaže najvažnije.

„U razredu nas ima 17, a naša učiteljica Dorotea je jako dobra. Najdraži su mi predmeti hrvatski, engleski i tjelesni“, podijelio je s nama Gabrijel i dodao da mu je omiljena lektira do sada bio „Dnevnik Pauline P.“, i da kad bude velik želi biti policajac i motorist kao njegov striko.

---

Nakon razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, životi brojnih naših sugrađana su u ruševinama. UNICEF je stoga pokrenuo kampanju i prikuplja donacije za one najranjivije. I Vi želite pomoći djeci i obiteljima pogođenim potresima?

Donirajte sada