„Najvažnije je da smo svi živi i zdravi!“

Priča obitelji s područja pogođenog potresom

Marina Knežević Barišić
Višnja, Mateo i Mato u svojoj sobi u vojarni
Ilej/UNICEF
04 Siječanj 2021

Višnju, Matu i Matea (3) upoznali smo u smještaju koji je nakon potresa osiguran u vojarni u Petrinji. To im je jutro stigla voda i bili su sretni jer su se napokon mogli otuširati. Nakon potresa su bili u plasteniku u koji su stavili peć i naložili da im bude toplo, ali ubrzo je stigla vojska i pomogla im da se smjeste u vojarnu. Drugi, najjači potres ih je zatekao nakon ručka. Višnja nam priča da je taman prala suđe kad se sve počelo tresti i padati oko njih.

„Svekar je skočio i tijelom štitio Matea da nešto ne padne na njega, ja sam isto kod njih skočila, svekrva… Sve se rušilo oko nas. Nekako smo uspjeli otići van. Mateo je bio praktički gol i bos, ja isto. U kući je toplo i svi smo bilo lagano obučeni, takvi smo istrčali van. Dugo se treslo. Čim se suprug uspio probiti do doma, odmah mi je bilo lakše, premda smo bili u plasteniku“, prisjeća se Višnja.

„Nisam bio doma kad je udario potres. Nisam mogao dobiti Višnju na telefon. Najgore je kad ne znaš jesu li tvoji dobro. Onda sam uspio susjedu dobiti na telefon nekako, ali nisam mogao iz grada doći do njih odmah. Strašan osjećaj“, dodao je Mato, Višnjin suprug.

Razgovor s Višnjom
Ilej/UNICEF
Mateo sa svojom igračkom slonićem
Ilej/UNICEF
Mateu slonić pomaže da bolje spava.

Sve što su djeca proživjela, snažno utječe na njih. Boje se potresa, osjete strah svojih bližnjih. I djeci i odraslima bit će potrebna psihosocijalna podrška u tjednima i mjesecima koji dolaze.

„Mateu je bilo čudno zašto smo svi skočili na njega, zašto ga svi držimo, svekrvi je pozlilo pa kad je to vidio, bio je počeo plakati. Kad je suprug došao kući, smirio se. Mateo nikud ne želi bez njega, tako se osjeća sigurnije. Sad kad smo došli ovdje u vojarnu, ako osjeti da se trese, zna početi plakati, želi da idemo kući. Normalno, u nepoznatom je. Noćas je spavao. Kad bi ga probudio potres, pogledao bi, vidio da smo mi tu i nastavio spavati“, priča nam Višnja.

„Kad je bio potres sve se jako treslo, a mama je plakala. Sad smo ovdje. Volim crtati, bojiti, slušati priče i igrati se. Ovo je moj slonić s kojim spavam“, podijelio je s nama Mateo (3) koji jest u strahu, ali s obitelji se osjeća sigurno i samo se želi čim prije vrati kući, gdje ga čekaju njegove igračke i njegova soba.

Višnja je u brizi zbog svojih roditelja i bratove obitelji čija se kuća u potpunosti srušila. Brat ima bebu od mjesec dana. "Zbog njih mi je najteže“, podijelila je s nama.

U vojarni se osjećaju sigurno, ali trese se i ovdje. Prate, kažu nam, vodu u bocama koje drže na prozoru koja se počne tresti kod svakog novog podrhtavanja tla. U neizvjesnosti čekaju kako će se sve riješiti i s njihovim domom, očekuju pregled statičara:

 „Trebam roditi svaki čas, ne znam hoćemo li moći ući u kuću, hoće li ovo sve prestati ili neće, gdje ćemo biti s dvoje male djece... Samo bih željela da ovo prestane tresti, da možemo ući u kuću, da ja njih dvoje imam gdje zbrinuti. Doma je ipak doma. Suprug i ja smo si uredili cijeli gornji kat. Mateu sobu uredili. Za bebu sam sve pripremila, oprala sam svu robicu, ispeglala je, sve je posloženo i spremno bilo, samo smo po dječji krevetić trebali otići kod mojih. Sad mi je sve porušeno, ne mogu do toga. Suprug je išao vidjeti našu kuću i počelo je opet tresti dok je bio unutra. Ipak, najvažnije je da smo svi živi i zdravi, da su mi njih dvojica dobro, svekar i svekrva, moji roditelji, brat i njegova obitelj. Svi smo živi i zdravi. Samo da se možemo vratiti doma. Imamo mi ovdje što nam treba, ali je osjećaj kao da smo u bolnici“, priča nam Višnja.

Višnjin suprug Mato bio je u njihovoj kući. Puno je toga razbijeno. U podrumu je pukao zid, ali uspjeli su odmah sanirati krov da im ne kisne. U sobama na katu imaju zidova od knaufa koji su jako oštećeni, srušio se i dimnjak i to će kažu morati obnoviti. Sve će to kažu riješiti. Samo da su svi živi i zdravi.

Svojom donacijom pomozite djeci i obiteljima na području Petrinje, Siska, Gline i ostalih mjesta pogođenim potresima! 

 

Donirati možete na: