„Djeci će u oporavku pomoći povratak u vrtiće i škole"

Razgovor s ravnateljicom vrtića Bubamara u Glini Andrejom Kuzmić

Marina Knežević Barišić
Ravnateljica Dječjeg vrtića Bubamara
Ilej/UNICEF
11 Siječanj 2021

U dječjem vrtiću Bubamara u Glini brinu o 150 djevojčica i dječaka. Zgrada vrtića je nova i u potresu srećom nije pretrpjela nikakvu štetu.  Za vrijeme najsnažnijeg potresa koji je 29. prosinca oko podne pogodio središnju Hrvatsku, djeca u vrtiću bila su u pidžamama, spremna za popodnevni odmor, priča nam ravnateljica Andreja Kuzmić.

„Djecu smo odveli van u dvorište, prema našem protokolu za evakuaciju. Bili su u pidžamama, umotali smo ih sve da im bude toplo. Odgojiteljice su bile tu i spremačice su pomogle, svatko je bio zadužen za nekoliko djece“, priča nam Andreja.

Vrtić je zatvoren od tog najjačega potresa, ali plan je da uskoro ponovno krenu s radom.  

„Mislim da je za djecu važno da ponovno krenu u vrtić. Kod kuće su okruženi stresom, teškim pričama o potresu. Igra je za njih važna i pomoći će im u oporavku nakon svega što su proživjela zbog potresa, od gubitka domova, straha, a neka su ostala i bez članova svojih obitelji. Za sada imamo najavu da će nam se u vrtić vratiti 40 djece. Inače brinemo o njih 150, ali mnoga su raseljena po cijeloj Hrvatskoj jer su ostala bez svojih obiteljskih domova. Važno je da zaposlenicima, djeci i roditeljima pružimo psihosocijalnu podršku u ovim teškim trenucima“, kaže nam Andreja.

Glina je veliko područje, mnogo je dislociranih naselja u kojima se djeca nemaju s kim poigrati i zato je važnost vrtića u ovome kraju još veća. Glina je inače miran gradić, ugodan za život, priča nam ravnateljica vrtića Bubamara. Grad ima osnovnu školu, vrtić, knjižnicu, dom zdravlja, dosta sportskih klubova, a blizu je Siska i Zagreba.

Vrtić Bubamara
Ilej/UNICEF
Vrtić Bubamara
Ilej/UNICEF

Vrtić Bubamara ima 27 djelatnika, a pet djelatnika ostalo je bez svog obiteljskog doma. Njih će, kaže nam Andreja, rasteretiti dok se ne snađu, a svim će djelatnicima biti potrebna psihološka pomoć. Ljudi iz cijelog ovog područja pod stalnim su stresom i strahom radi mogućeg novog podrhtavanja tla, kaže nam i zato je važno pružiti psihosocijalnu i svaku drugu podršku obiteljima, djeci i onima koji rade s djecom kako bi zajedno mogli ponovno graditi svoje zajednice.

Dječji vrtić Bubamara uključen je u UNICEF-ov program „Škole za Afriku“ u kojem rado sudjeluju i djeca i odgojitelji. U sklopu programa djeca uče o pravima djece te pomažu vršnjacima s Madagaskara da ostvare pravo na obrazovanje.

„Vidite ovu sliku vezanu za program „Škole za Afriku“? Tu sam sjedila kad je počelo tresti i to je palo odozgo, prvo što sam napravila je da sam preskočila preko nje dok sam izlazila i vidjela osmijeh tog djeteta koji mi je dao nadu“, podijelila je s nama Andreja.

---

Nakon razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, životi brojnih naših sugrađana su u ruševinama. UNICEF je stoga pokrenuo kampanju i prikuplja donacije za one najranjivije. I Vi želite pomoći djeci i obiteljima pogođenim potresima?

Donirajte sada