UNICEF pokreće program za mlade ZABUM – Za budućnost mladih

Vještine za 21. stoljeće i uključivanje mladih u društvene promjene

27 Veljača 2020
Vizual ZABUM - Za budućnost mladih
UNICEF

ZAGREB, 27. veljače 2020. – ZABUM – Za budućnost mladih jedinstveni je program za adolescente i mlade kojeg je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku, a provodi se u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI). 
Kroz različite aktivnosti programa ZABUM mladi iz cijele Hrvatske imaju priliku unaprijediti i usvojiti vještine koje će im pomoći da budu informirani, samostalni i angažirani građani. ZABUM mladima osigurava prostor, prilike i alate za aktivno sudjelovanje u zajednici u kojoj žive te ih potiče da zajedno rade na pronalaženju rješenja koja će život u zajednici učiniti kvalitetnijim i boljim.  
Program će se kontinuirano razvijati, prilagođujući se trenutačnim društvenim prilikama, a aktivnosti planirane za 2020. godinu uključuju UPSHIFT radionice za izgradnju vještina socijalnog poduzetništva mladih, HACKATHON za društvene promjene, programe za razvijanje vještina za 21. stoljeće te digitalnu platformu U-Report koja mladima omogućuje da iskažu stavove o pitanjima do kojih im je stalo te da utječu na društvene promjene. ZABUM je inkluzivan program i promiče jednake mogućnosti za sve, pa će se radionice i aktivnosti provoditi diljem zemlje kako bi se u njih mogao uključiti što veći broj mladih iz cijele Hrvatske, neovisno o životnim prilikama i mjestu stanovanja.  
Prva u nizu aktivnosti u okviru programa ZABUM pokretanje je UPSHIFT radionica, na kojima će mladi uz pomoć stručnih mentora naučiti kako analizirati problem, osmisliti rješenje te pritom steći nova znanja i vještine. 
Prva UPSHIFT radionica održat će se od 3. do 5. travnja za sudionike iz Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a prijave se primaju na www.zabum.hr
Zainteresirani od 13 do 19 godina za UPSHIFT radionicu trebaju okupiti timove od tri člana do pet članova te opisati konkretan problem koji žele riješiti u svome okruženju. Pet pobjedničkih timova imat će priliku razviti i implementirati svoja rješenja te time pridonijeti unaprjeđenju lokalne zajednice.
Program ZABUM odvija se kroz nove modele partnerstava, koji uključuju resorna ministarstva, partnere iz privatnog sektora, predstavnike civilnog sektora, kao i adolescente i mlade. Cilj je programa zajedničkim doprinosom, kroz proces konstantnog poboljšanja te inovacija, kreirati rješenja za najprisutnije izazove s kojima se mladi suočavaju.
Više informacija o programu ZABUM može se pronaći na www.zabum.hr.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.