UNICEF dostavio 4 tone profesionalne zaštitne i medicinske opreme u Hrvatsku

Zajedno protiv koronavirusa

30 Ožujak 2020
Zaštitna oprema
Ilej/UNICEF

Zagreb, 30. ožujka 2020. – Danas je u Zagreb stigao prvi dio profesionalne zaštitne i medicinske opreme koju je UNICEF nabavio kako bi odgovorio na trenutnu krizu izazvanu koronavirusom. Iz UNICEF-ovog skladišta u Kopenhagenu danas je dostavljeno 4 tone opreme koja uključuje 30 000 profesionalnih medicinskih maski (FFP2 i FFP3); 30 000 zaštitnih rukavica; 18 000 zaštitnih odijela, kuta i pregača; 4 000 vreća za sigurno odlaganje medicinskog otpada; 2 500 tisuće zaštitnih kapa; 130 pari zaštitnih gumenih čizama.

Obzirom na rastuće potrebe i izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa UNICEF nastavlja kampanju i poziva partnere, medije, tvrtke i građane da se uključe i podrže kampanju svojim donacijama.

Donacijama će se:
• nabavljati respiratori i medicinska oprema za najugroženije pacijente
• nabavljati zaštitna oprema za zdravstvene radnike  (zaštitna odijela, FFP2 i FFP3 maske, rukavice i drugo) 
• nabavljati sredstva za dezinfekciju i higijenske potrepštine 
• osigurati stručne upute za zaštitu od širenja pandemije, kao i panike i lažnih vijesti 
podržati školovanje na daljinu  
pružiti psihosocijalna pomoć za najranjiviju djecu i njihove obitelji.

Donirati možete na sljedeće načine:
• na web stranici www.unicef.hr/zajedno-protiv-koronavirusa/
• uplatom na UNICEF-ov račun 
HR1723600001501092524
poziv na broj 2063-989

Uz podršku partnera i donatora UNICEF će nastaviti nabavljati prioritetnu zaštitnu i medicinsku opremu (odijela, maske, rukavice, respiratore) koja je nužna za spašavanje ljudskih života u borbi protiv pandemije. Uz nabavu opreme UNICEF će pokrenuti programske aktivnosti kojima će:
• osiguravati provjerene informacije i stručne smjernice kako bi pomogao u sprečavanju širenja virusa te podržao kontinuitet zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalnih usluga
• podržati održavanje ključnih usluga socijalne zaštite za najranjiviju djecu i obiteljima
• biti osigurana psihosocijalna pomoć najranjivijoj djeci i obiteljima
• podržati održavanje školovanja na daljinu

Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku rekla je: „Koronavirus utječe na svakog od nas. Na svaku obitelj, svakog roditelja i svako dijete. UNICEF neumorno i predano radi kako bi osigurao najbolju moguću skrb za djecu i obitelji u Hrvatskoj, posebno za one najranjivije i najugroženije. Sada, više nego ikada prije, računamo na zajedničku solidarnost, velikodušnost i spremnost da podržite našu misiju. Ono što poduzmemo danas, imat će izniman utjecaj na našu budućnost.
 

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.