Što roditelji trebaju znati o novom koronavirusu?

Kako zaštititi sebe i djecu

UNICEF
Djeca peru ruke
UNICEF
04 Ožujak 2020

Što je novi koronavirus?


Koronavirus (COVID-19) je novi virus povezan s istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i neke vrste prehlade.


Kako se širi novi koronavirus?


Virus se prenosi direktnim kontaktom, respiratornim kapljicama poput kašlja i kihanja te dodirivanjem površina zagađenih virusom. Još nije poznato koliko dugo virus preživljava na površinama, ali jednostavni dezinficijensi ga mogu ubiti.


Koji su simptomi novog koronavirusa?


Simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu (groznicu), kašalj i kratkoću daha. U težim slučajevima infekcija može prouzrokovati upalu pluća ili otežano disanje. Virus u rijetkim slučajevima može biti i smrtonosan.

 

Što možete učiniti da smanjite rizik od zaraze i prijenosa virusa? 


• Često i temeljito perite ruke sapunom i toplom vodom, a ako to nije moguće koristite dezinfekcijski gel na bazi alkohola
• Prilikom kašljanja pokrijte nos i usta
• Izbjegavajte kontakt s osobama koje kašlju ili imaju simptome prehlade ili gripe
• Ako imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete zatražite liječničku pomoć 

Kako ispravno oprati ruke?


• Smočite ruke tekućom vodom.
• Uzmite dovoljno sapuna,
• Temeljito istrljajte sve dijelove ruku, uključujući područje između prstiju i ispod noktiju te gornji dio ruku. Ovaj dio pranja ruku treba trajati barem 20 sekundi.
• Temeljito isperite ruke pod tekućom vodom.
• Osušite ruke čistim ručnikom ili jednokratnim papirnatim ručnicima.
• Ako sapun i tekuća voda nisu dostupni, koristite sanitarni gel na bazi alkohola (barem 60% alkohola). 

Koronavirus upute
UNICEF

Trebam li nositi medicinsku masku?


Ako imate respiratorne simptome (kašljanje i kihanje), preporučuje se upotreba medicinske maske kako biste zaštitili druge. Ako nemate jedan od navedenih simptoma, nema potrebe da nosite masku.
Ako koristite maske, pobrinite se da je koristite i uklanjate pravilno kako bi se osigurala njihova učinkovitost i izbjegao povećani rizik od prenošenja virusa.
Upotreba maske sama po sebi nije dovoljna za zaustavljanje infekcija i mora se kombinirati s čestim pranjem ruku, prekrivanjem nosa i usta prilikom kašljanja i kihanja, te izbjegavanjem bliskog kontakta s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe (kašalj, kihanje, temperatura).

Utječe li novi koronavirus na djecu i trudnice?


Ovo je novi virus i još uvijek ne znamo dovoljno o tome kako utječe na djecu ili trudnice. Znamo da je moguće da se ljudi bilo koje dobi zaraze virusom, ali do sada nisu zabilježeni smrtni slučajevi djece. U nekim slučajevima virus je rezultirao smrću kod starijih osoba s prethodno postojećim medicinskim dijagnozama.

Trenutno nema dokaza koji bi sugerirali da su djeca osjetljivija na zarazu COVID-19, u usporedbi s općom populacijom. Izvještaj zajedničke misije WHO-Kine (16. i 24. veljače 2020.) zaključio je da su djeca mlađa od 18 godina činila 2,4 posto svih prijavljenih slučajeva, a većina je identificirana praćenjem kontakata u kućanstvima. Također je izvijestio da se bolest kod djece činila relativno blaga, s vrlo malim postotkom one mlađe od 19 godina koji su razvili tešku (2,5 posto) ili kritičnu bolest (0,2 posto).

Nastavljamo pratiti situaciju i ažurirati podatke. 

Što učiniti ako član obitelji pokazuje simptome?


Trebali biste odmah potražiti medicinsku pomoć ako vi ili vaše dijete imate temperaturu, kašljete ili otežano dišete. Recite svom liječniku ako ste putovali u područja gdje je prijavljen novi koronavirus ili ako ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko je putovao iz nekog od tih područja i ima respiratorne simptome.

Mogu li trudnice prenijeti novi koronavirus na nerođenu djecu?


U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi utvrdili prenosi li se virus s majke na bebu tijekom trudnoće ili potencijalni utjecaj koji virus može imati na bebu. Ova se tema trenutno istražuje. Trudnice bi se i dalje trebale pridržavati odgovarajućih mjera opreza kako bi se zaštitile od izloženosti virusu te odmah potražiti medicinsku pomoć ako imaju temperaturu, kašlju ili otežano dišu.

Je li sigurno da majka doji ako je zaražena novim koronavirusom?


Sve majke koje žive u područjima pogođenima širenjem virusa i područjima koja su u riziku od širenja zaraze, a koje imaju simptome kao što su povišena temperatura, kašalj ili otežano disanje trebaju potražiti liječničku pomoć i pratiti savjete zdravstvenog osoblja.
Uzimajući u obzir dobrobiti dojenja i neznatan utjecaj majčinog mlijeka u prenošenju drugih respiratornih virusa, majka može nastaviti dojiti uz poduzimanje preventivnih mjera. Za majke koje imaju simptome a osjećaju se dovoljno dobro da bi mogle dojiti to uključuje nošenje zaštitne maske u blizini djeteta, uključujući vrijeme kada doje, pranje ruku prije i nakon kontakta s djetetom te čišćenje i dezinfekciju kontaminiranih površina kako je preporučeno u svim slučajevima kada je potvrđeno ili postoji sumnja na zarazu novim koronavirusom. 
Ako je majka previše bolesna da bi dojila, preporučuje se izdajanje mlijeka i hranjenje djeteta čistom čašicom ili na žličicu uz poduzimanje jednakih preventivnih mjera kao i kod dojenja.

KORONAVIRUS UTJEČE NA SVAKOGA OD NAS! 

 

Zajedništvo i solidarnost potrebni su nam više nego ikada kako bismo zaustavili širenje pandemije. Pridružite nam se i vi!

 

Donirajte za nabavku zaštitne i medicinske opreme te zaštitu djece i obitelji u Hrvatskoj!

 

Donirajte OVDJE! 

Korisne informacije o koronavirusu potražite na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te službenoj stranici Vlade RH:

www.koronavirus.hr 

HZJZ - najčešća pitanja i odgovori

HZJZ - najnoviji podaci

HZJZ - brojevi telefona za građane

HZJZ - preporuke