Tri od četiri učenika biraju druženje uživo

Uskoro počinju 6. Dani medijske pismenosti

18 Travanj 2023
vv
UNICEF
  • Više od 300 događanja diljem zemlje na temu medijske pismenosti
  • Veliko zanimanje za edukativni sadržaj na portalu medijskapismenost.hr, obrazovni materijali preuzeti više od 900 000 puta

 

Zagreb, 19. travnja 2023. – Šesti Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se od 24. do 30. travnja 2023. godine uz brojna događanja u tjednima prije i poslije. Ovogodišnji slogan „U ravnoteži – online i offline u fokus stavlja utjecaj medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih, kao i problem dezinformacija te važnost kritičkog promišljanja i medijskog obrazovanja.

U okviru Dana medijske pismenosti, u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama i ove će se godine održati mnoštvo događanja. Popis svih događanja, na mreži i uživo, dostupan je OVDJE, a ustanove koje žele organizirati događanje i tako se uključiti u Dane medijske pismenosti mogu se uključiti prijavom na ovoj poveznici.

Koliko je obrazovanje u ovom segmentu važno pokazuju i rezultati Istraživanja „U potrazi za mjerom između školskog igrališta i TikToka” Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu:

  • Svaki peti ispitani srednjoškolac na digitalnim uređajima provodi više od četiri sata dnevno, a u svim generacijama digitalne uređaje više koriste učenice.
  • Kod sve tri generacije ispitanih učenika (učenici petih i sedmih razreda osnovne škole i učenici trećih razreda srednje škole) češće korištenje digitalnih uređaja povezano je s višim razinama depresivnosti, anksioznosti i usamljenosti te s nižim razinama dobrobiti i zadovoljstva sobom.
  • 69,5 % učenika sedmih razreda velikim ili izrazitim problemom smatra količinu vremena koju mladi provode na mreži , a njih 62,3 % problemom smatra zaokupljenost nevažnim sadržajima u mrežnom okruženju.
  • Više od 80 % ispitanih učitelja i nastavnika negativnim procjenjuju utjecaj digitalnih tehnologija na fizičko i mentalno zdravlje učenika te na kvalitetu provođenja slobodnog vremena.
  • Djeca i mladi svjesni su koristi koje im je donijela moderna tehnologija, ali i zabrinuti zbog negativnih utjecaja koje ima na obrazovanje, na kvalitetu slobodnog vremena, na fizičko i mentalno zdravlje. Ipak, uspoređujući svoje odnose na mreži i uživo, djeca i mladi ipak biraju druženje uživo.

Infografiku s više informacija iz istraživanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu preuzmite OVDJE.

Važan dio Dana medijske pismenosti obrazovni su materijali koji nastaju u suradnji sa stručnjacima. Riječ je o materijalima kroz koje odgojitelji, učitelji i nastavnici mogu saznati više o temama vezanima za medijsku pismenost te održati edukativne radionice s djecom i mladima na teme kao što su utjecaj društvenih mreža i influencera na mentalno zdravlje djece i mladih, prepoznavanje dezinformacija, mrežna sigurnost i brojne druge. Ukupno su na portalu medijskapismenost.hr dostupna 33 obrazovna materijala i 20 videopredavanja, koji su dosad preuzeti više od  900 000 puta, što mnogo govori o velikom zanimanju odgojitelja, učitelja i nastavnika za ovu važnu temu. S više od šest milijuna pregleda portal medijskapismneost.hr postao je središnje nacionalno mjesto za informiranje i učenje o temama vezanima za medijsku pismenost.

Kontakti za medije

Marina Knežević Barišić
Suradnica u odjelu komunikacija
UNICEF
Tel: 01 3031 641

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.