Parlamentarci iz Europe i središnje Azije obećavaju snažnije ulaganje u djecu i mlade

UNICEF će uspostaviti regionalnu parlamentarnu platformu za zakonodavce za razmjenu iskustva i znanja

15 Prosinac 2021
Twitter banner Parlamentarci za djecu
UNICEF
Parlamentarci za djecu

ŽENEVA, 15. prosinca 2021. – UNICEF je u utorak, 14. prosinca, organizirao konzultacije na visokoj razini sa zastupnicima iz cijele Europe i središnje Azije s ciljem promicanja i zaštite prava djece i mladih u regiji.

Procjenjuje se da će se u Europi i središnjoj Aziji, dodatnih 6,4 milijuna ljudi, od čega 3,2 milijuna djece, pridružiti 22 milijuna djece i obitelji koji već žive ispod nacionalne granice siromaštva. Najviše su pogođena djeca s teškoćama, djeca koja žive u institucionalnoj skrbi, djeca izbjeglice i migranti te djeca pripadnici manjinskih zajednica.

„Utjecaj pandemije COVID-19 nije jednak za sve: bio je i bit će najteži i najdugotrajniji za najranjiviju djecu. Zatvaranje škola je dodatno povećalo je jaz u pristupu kvalitetnom obrazovanju, ostavljajući mnogu djecu bez mogućnosti ili podrške koja im je bila potrebna da mogu pristupiti i imati koristi od učenja na daljinu. Rješavanje ovih problema i osiguravanje da mjere odgovora na pandemiju COVID-19 uzmu u obzir potrebe djece zahtijevaju hitne zajedničke napore”, rekla je gospođa Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i središnju Aziju.

Regionalno savjetovanje parlamentaraca okupilo je oko 110 sudionika, predstavnika nacioalnih paralamenata te međunarodnih i regionalnih parlamentarnih organizacija iz cijele Europe i središnje Azije. Virtualni sastanak bio je usredotočen na hitne potrebe djece i mladih u regiji i ključnu ulogu koju parlamentarci mogu imati u rješavanju važnih razvojnih izazova koji utječu na njihove živote. Na sastanku su sudjelovali i zakonodavci te ostali dionici, s ciljem prepoznavanja prilika za suradnju, napredak i nove mogućnosti oko zakonodavstva, proračuna i javnih financija za djecu, zagovaranja, partnerstava i angažmana mladih.

Republiku Hrvatsku predstavljao je g. Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije hrvatskoga Sabora.

 

„Podržavam UNICEF u Hrvatskoj i u inozemstvu, posebno napore koje poduzimaju u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete u prekidanju kruga dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti te inkluzije najranjivije djece. Rado podržavam i sudjelujem i u tradicionalnoj UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza“ izjavio je g. Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Kao nastavak na savjetovanje, UNICEF će uspostaviti regionalnu parlamentarnu platformu za zakonodavce na kojoj će moći razmijeniti iskustva i znanja te se informirati kako bi se ubrazlo ostavrivanje konkretnih rješenja za ostvarivanje prava djece.

„Kroz društvenu koheziju i inkluziju, mi možemo pružiti nadu našoj djeci, posebno onoj najranjivijoj i marginaliziranoj", rekao je g. Philippe Cori, zamjenik regionalnog direktora UNICEF-a za Europu i središnju Aziju, koji je zaključio sastanak govoreći o kontinuiranoj UNICEF-ovoj podršci zastupnicima u promicanju prava djeteta u regiji.

Sastanak je završio tako što su zastupnici iz 22 zemlje ponovno potvrdili posvećenost svojih država za zaštitu i promicanje prava djece podržavajući pri tom deklaraciju o namjeri izgradnje sigurnije i bolje budućnosti za svako dijete diljem Europe i središnje Azije.

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.